Újabb Pi-rekord

2010. augusztus 06., péntek, 13:28 • Utolsó frissítés: 2010. augusztus 06., péntek, 13:35
Szerző:


Címkék: ;

Új Pi-rekordnak örülhet a világ: két informatikus 5 billió tizedesjegyig pontosította a kör kerületének és átmérőjének hányadosát.

A korábbi csúcs januárban született: egy brit matematikus, Fabrice Bellard közel 2,7 billió tizedesig haladt az osztással. A mostani rekord Kondo Sigeru japán és Alexander Yee amerikai informatikusnak köszönhető. 90 napig dolgozott az 54 éves japán férfi otthoni számítógépe a számításon, az ellenőrzés 64 órába telt. A gép nem közönséges masina, gazdája maga rakta össze és a sajtónak csak "halkan" fedte fel - hogy ne jusson családja fülébe -: 4 millió forintnyi összegbe került.

A Pi azért érdekes, mert nem ismétlődik számsor a kapott hányadosban. Ludolph van Ceulen holland matematikus és hadmérnök kezdte rendkívüli módon pontosítani a 16. században. Előbb 20, majd 36 tizedesjegyig haladt a hányadossal. 

A minél pontosabb Pinek van gyakorlati értelme is: egyebek mellett számítógépek ellenőrzéséhez használják. Ha egy masina nem működik tökéletesen, akkor a Pi valamelyik - vagy több - számjegye nem stimmel, és így hamar megmutatkozik a hiba.


Újabb Pi-rekord
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
Most erről beszélnek

galaxy felhasznalo : „latom Gyorgy te meg nem birtokoltal galaxy S 2-3-4-5 keszuleket, vagy...” » Samsung Galaxy S5 teszt: idén is jobb lett, de idén is műanyag


L4z4: „Ezen az oldalon nem működik semmi.” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával


norabalazs94: „olvasni jó!!!!!!!!!!!!!” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával

Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X