Fürdés közben, ha valamelyik testrészünk, a lábunk biztosan vizes lesz. Épp ezért sokan hajlamosak elfeledkezni arról, hogy a tisztálkodási rutin részévé tegyék a lábfej alapos, vizes-szappanos tisztogatását is. De milyen gyakran kéne eképpen lábat mosni? Milyen veszélyekkel jár, ha elhanyagoljuk, illetve mi történik, ha túlzásba visszük a mosakodást?

Milyen gyakran kell lábat mosni?
Frédéric Cirou / AltoPress / PhotoAlto via AFP
Négyzetcentiméterenként akár több millió baktérium otthona
Négyzetcentiméterenként 600 verejtékmirigy és akár egymillió baktérium – lábunk a testünk egyik legsűrűbben „lakott” területe ebből a szempontból – írja a BBC. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy ez önmagában nem jelent problémát, sőt.
A lábszag sok kellemetlenséghez vezet, ezt sokan az izzadással kötik össze, ami csak részben igaz. Az izzadság alapvetően szagtalan, viszont olyan sókat, vitaminokat, aminosavakat tartalmaz, amely egy hívogató bőségtál a baktériumok számára, ezeknek a szaporodása pedig már okozhat kellemetlen szagokat.
Mivel a legtöbb esetben zokniban, cipőben vagyunk, a meleg, nedves környezet kiváló táptalajt biztosít a különböző mikróbák számára
– idézi a lap Holly Wilkinson, egyetemi oktatót.
Pár éve egy tanulmányban 40 önkéntes lábát vizsgálták, az alanyok egy része napi kétszer mosott lábat, a többiek pedig kétnaponta. A különbség szembetűnő: a gyakran tisztálkodók lábfején négyzetcentiméterenként 8 800, a kétnaponta mosdók lábán több, mint 1 millió baktériumot találtak. A rendszeres tisztálkodással tehát kiválóan féken tartható a nem kívánt baktériumot és gombák szaporodása.
Miért „sajtszagú” a lábunk?
A Staphylococcusok az egyik legnagyobb számban megtalálható baktériumok a lábon, egy
2014-es tanulmány szerint a teljes baktériumállomány 98,6%-át teszik ki. A baktérium számára az izzadság, illetve az ezzel együtt felszabaduló aminósavak és vitaminok valódi lakomát jelentenek. A baktérium az aminosvazat illékony zsírsavvá (VFA) alakítja. A folyamat során a legfőbb kémiai összetevő az izovaleriánsav, ennek van kellemetlen, „egyértelműen sajtos, savas” illata – írja a BBC. Az összehasonlítás egyébként nem alaptalan, számtalan sajt tartalmaz hasonló vegyi anyagokból álló illékony anyagokat.
A rendszeres lábmosás előnyei
A lábujjak közötti rész, ideális tenyészterület a baktériumoknak, amelyek túlzott elszaporodása olyan problémákhoz vezethet, mint például viszketés, duzzanat, kellemetlen szagok. Ráadásul, ha a bőr felülete sérül, akkor olyan helyre jutnak a baktériumok, ahova nem kéne, ennek a vége könnyen fertőzés lehet.
A leggyakoribb probléma a lábgomba, ami olyan kellemetlen tünetekkel jár, mint a viszketés, hámló kiütés, a bőr repedezése. Ez hatékonyan megelőzhető a rendszeres mosakodással és – ami szintén fontos – a lábujjközök alapos megtörlésével, ugyanis hiába mossuk meg az adott területet, ha lényegében azonnal újra meleg és nedves környezetet teremtünk ugyanott.

Érdemes rendszeresen alaposan, szappannal lábat mosni
Frédéric Cirou / AltoPress / PhotoAlto via AFP
Kifejezetten figyelni kell, ha sérült a lábunk. A területen tanyázó rengeteg baktérium miatt (pláne ritka mosdás mellett) eleve egyszerűbb fertőzést összeszedni, ezt tetézi, hogy a lábfej sérülése rendszeresen lassabban gyógyul, mint a testünk többi része. A sérült felület pedig növeli a fertőzés kockázatát, mivel a baktériumok bejutatnak a bőrünk alá.
A cukorbetegség kiemelt kockázata
A cukorbetegség egyik mellékhatása, hogy hajlamossá teszi az ermbert különböző bőrfertőzésekre. Emellett kutatások bizonyítják, hogy a cukorbetegek lábfején nagyobb arányban találhatók patogén baktériumok. Nehezíti a helyzetet, hogy a diabétesz az immunválaszra is hatással van, így a fertőzések is nagyobb kockázatot jelentenek.
Ráadásul gyakori a lábon lévő idegek sérülése, ezért kisebb vágásokat, sérüléseket a cukorbetegek nehezebben vesznek észre – márpedig súlyos fertőzésnek akár amputálás is lehet a vége. A megelőzésben kiemelt szerepet játszik a rendszeres lábmosás, aminek az az előnye is megvan, hogy az alapos mosás közben egyszerűbb észrevenni a sérüléseket.
Na, de milyen gyakran?
Vannak szakértők, akik amellett érvelnek, hogy a mindennapos lábmosás csekély egészségügyi előnnyel jár a legtöbb ember számára – kivételt képeznek ez alól a cukorbetegek, ahogy fentebb részleteztük –, cserébe növeli a bőrproblémák kockázatát.
A bőr ugyanis nemcsak a káros, hanem a hasznos baktériumoknak is fontos táptalaja, a rendszeres, akár dörzsöléssel járó mosással pedig a bőrünk kiszárad, irritált lesz, viszketni kezd. A sérült bőr kisebb eséllyel tartja kívül a kártékony baktériumokat, illetve súlyosbíthatja a különböző bőrproblémákat, mint például az ekcéma.

Nem elég, ha csak hagyjuk, hogy ráfolyjon a víz
Frédéric Cirou / AltoPress / PhotoAlto via AFP
Mindenképpen érdemes kerülni az antibakteriális tusfürdőket, szappanokat, mivel ezek a jótékony fajokat is elpusztítják, és lehetővé teszik az ellenállóbb patogén törzsek megjelenését.
Mindezt figyelembe véve Wilkinson tanácsa az, hogy két-három naponta mindenképpen érdemes alaposan, szappannal megmosni a lábunkat. Így még nem dörzsöljük le a különböző hasznos olajokat és baktériumokat, de nem hagyjuk a túlságos elszaporodásukat sem.
Ez alól a korábban már említett cukorbetegségben szenvedők mellett kivételt jelentenek azok is, akik rendszeresen mozognak, nekik érdemes minimum két naponta, vagy akár minden nap alaposabb mosdást végezniük.
Arra viszont minden esetben érdemes figyelni, hogy fürdés után, akár volt külön lábmosás, akár nem, a lábujjközöket alaposan töröljük meg, mert a nedves környezettel valósággal meghívjuk magunkhoz a baktériumokat.
Nyitókép: AFP