szerző:
hvg.hu

A legfontosabb, hogy sokkal részletesebben kell dokumentálni az elszállítás körülményeit és a jármű adatait.

A Magyar Közlönyben megjelentek szerint a jármű elszállítása előtt jegyzőkönyvet kell felvenni, majd legkésőbb 48 órán belül értesítést kell küldeni az elszállított jármű üzembentartójának is, amelyben arra is figyelmeztetni kell, hogy a kocsi elárverezhető.

A jegyzőkönyvben szerepel az elszállítás oka, költsége, a jármű elszállítás előtti helye, rendszáma, gyártmánya, típusa, színe, és külföldi rendszámú jármű esetén az államjelzése. Valamint: a jármű látható sérülései és egyéb meghibásodásai, különleges felszerelései. Ha a jármű lezáratlan volt, akkor az abban lévő ingóságokat tételesen fel kell sorolni.

A jármű elszállításáról az ismert üzembentartót – a jegyzőkönyv egy példányának elküldésével – haladéktalanul, de legkésőbb 48 órán belül értesíteni kell, és fel kell szólítani, hogy fizetési kötelezettségét teljesítse, valamint a járművet és a járműben található ingóságokat vegye át. Az értesítésben közölni kell azt is, hogy a közterület-felügyelet a járművet árverésen értékesítheti – írja a Magyar Közlöny.

A külföldi forgalmi rendszámú jármű elszállítása esetén – az üzemben tartó megállapítása céljából – a közterületfelügyelet megkeresi annak az államnak a hatóságát, ahol a járművet forgalomba helyezték.

A rendelet idéntől hatályos és már a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell a szabályokat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!