szerző:
hvg.hu

A legfontosabb, hogy sokkal részletesebben kell dokumentálni az elszállítás körülményeit és a jármű adatait.

A Magyar Közlönyben megjelentek szerint a jármű elszállítása előtt jegyzőkönyvet kell felvenni, majd legkésőbb 48 órán belül értesítést kell küldeni az elszállított jármű üzembentartójának is, amelyben arra is figyelmeztetni kell, hogy a kocsi elárverezhető.

A jegyzőkönyvben szerepel az elszállítás oka, költsége, a jármű elszállítás előtti helye, rendszáma, gyártmánya, típusa, színe, és külföldi rendszámú jármű esetén az államjelzése. Valamint: a jármű látható sérülései és egyéb meghibásodásai, különleges felszerelései. Ha a jármű lezáratlan volt, akkor az abban lévő ingóságokat tételesen fel kell sorolni.

A jármű elszállításáról az ismert üzembentartót – a jegyzőkönyv egy példányának elküldésével – haladéktalanul, de legkésőbb 48 órán belül értesíteni kell, és fel kell szólítani, hogy fizetési kötelezettségét teljesítse, valamint a járművet és a járműben található ingóságokat vegye át. Az értesítésben közölni kell azt is, hogy a közterület-felügyelet a járművet árverésen értékesítheti – írja a Magyar Közlöny.

A külföldi forgalmi rendszámú jármű elszállítása esetén – az üzemben tartó megállapítása céljából – a közterületfelügyelet megkeresi annak az államnak a hatóságát, ahol a járművet forgalomba helyezték.

A rendelet idéntől hatályos és már a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell a szabályokat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!