szerző:
MTI

Az euro-, illetve az adósságválság globális és tartós megoldása mellett állt ki a német kancellár és a francia elnök.

Angela Merkel és Nicolas Sarkozy vasárnap este Berlinben folytatott rendkívüli megbeszéléseket elsősorban Görögországról. A tárgyalásokat követő sajtóértekezleten mindketten hangsúlyozták, hogy az adósságválságra tartós megoldást kell találni. Utaltak arra, hogy Berlin és Párizs között - a korábbi rivalizálások után - immár teljes az egyetértés a részleteket illetően.

Merkel és Sarkozy közölte, hogy a hónap végéig csomagtervet terjesztenek elő az euroválság rendezésére és ennek keretében a bankok támogatására. Mindketten hangsúlyozták, hogy Görögországnak az euroövezetben kell maradnia.

 A tárgyalások előtt Berlinben különböző híresztelések terjedtek el az esetleges görög államcsődről, illetve az ország adósságainak lehetséges átütemezéséről. A német kancellár és a francia elnök ezzel kapcsolatban semmit nem közölt, de hangsúlyozta a bankok pénzügyi erősítésének, illetve a kibővített euroövezeti támogatási alap alkalmazásának szükségességét. Az úgynevezett EFSF-alapot rendkívül fontosnak nevezték és reményüket fejezték ki, hogy azt a hét első felében Szlovákia is ratifikálja.

A francia elnök a részleteket tartalmazó csomagterv mellett a jövőt illetően egyfajta víziót említett, amelynek a hosszú távú stabilitást kell biztosítania. Hasonlóan vélekedett a német kancellár is, aki a stabilitási és növekedési paktum megerősítésének szükségességéről beszélt. Merkel úgy vélte, hogy a bankok feltőkésítésére vonatkozóan egységes európai szabályokat kell kidolgozni. Sarkozy szerint az említett csomagtervet, valamint az "európai víziót" a november elején Franciaországban sorra kerülő G20-csúcs elé terjesztik majd.

Szakértők szerint a görög pénzügyi válság kiéleződésével kapcsolatos értesülések közepette Merkel és Sarkozy vasárnap esti tanácskozásának mindenekelőtt szimbolikus jelentősége volt. A találkozó főként azt a célt szolgálta, hogy demonstrálja az euroövezet két legfontosabb országának egységét, továbbá közös elkötelezettségét az euró, illetve Görögország megmentésére. Az idézett szakértők ennek jeleként értékelték azt, hogy a nyilatkozatok szerint a német kancellár és a francia elnök immár a korábbi vitás kérdésekben, főként a bankok támogatásában és a kibővített EFSF alkalmazásában is egyetértett.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!