szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A fiatalok visszacsábítása nem jött össze, most a nyugdíjasokat terelné vissza a munka világába egy kormánypárti javaslat.

A nyugdíjasok munkába való visszacsalogatását célozza az a törvénymódosítás, amelyet Kósa Lajos és Harrach Péter nyújtott be az Országgyűlésnek. A két politikus arra a problémára igyekezett megoldást találni, hogy a nyugdíjas korúaknak munkavégzés esetén le kell mondaniuk a nyugdíjukról.

A megoldást abban látják, hogy a szépkorúak szociális szövetkezetbe tömörülnek, az ebben szerzett pénz pedig az adótörvény szerint nem minősülne adóköteles jövedelemnek, akárcsak a nyugdíj. Sőt, tovább mennek: nem csak a keresmény, de az esetleg mellé kapott étkezési utalvány is adómentes lenne – így annak sem lehet akadálya, hogy a nyugdíjasként továbbfoglalkoztatottak Erzsébet-utalványt kapjanak a munkáltatójuktól.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter még februárban beszélt arról, hogy minél több nyugdíjast kell visszahívni a munkába, hogy így is orvosolni tudják a sok ágazatban égető munkaerőhiányt. A tárcavezető ekkor azt említette, hogy „alacsonyabb terhelést” kell biztosítani a nyugdíjasoknak az adó- és járulékmentes nyugdíjuk mellé.