Erős fideszes lobbikkal néz szembe Orbán

2011. szeptember 07., szerda, 06:30 • Utolsó frissítés: 2011. szeptember 08., csütörtök, 12:58
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ; ; ;

Számos érdeksérelemmel járó törvénytervezetet vitat meg a Fidesz és a KDNP a szerdán kezdődő háromnapos hajdúszoboszlói kihelyezett frakcióülésen. A hvg.hu információi szerint a kabinet több témakörben is kész tervekkel érkezik a tanácskozásra, ami szűkíti a frakció mozgásterét, ennek ellenére a kormánypártok képviselői kemény, elhúzódó vitákra számítanak az önkormányzati, a választójogi és a bírósági reform ügyében. A két párt nyáron feszültté vált viszonyát is rendezni akarják.

„Elsősorban egy lelki tréning lesz az őszi erőltetett menet előtt. Kibeszéljük, ki mit szeretne látni a sarkaltos törvényekben, a kormányzati tagok pedig felkészítenek minket az elkerülhetetlenre, a szigorú költségvetésre, elmondják, hogyan épülnek majd egymásra az egyes intézkedések” – mondta a szerdán kezdődő kihelyezett frakcióülésről a hvg.hu-nak a Fidesz egyik neve elhallgatását kérő parlamenti képviselője.

A kétnapos lovasberényi kormányülés után a párt képviselőcsoportja háromnapos parlamenti szezonnyitó tanácskozást tart a hajdú-bihari fürdővárosban, Hajdúszoboszlón. A hvg.hu-nak több képviselő azt mondta, a párt elnökségi ülése után kora este a miniszterelnök-pártelnök előadásával indul a tanácskozás szerdán. A képviselők arra számítanak, hogy az érdemi vita csütörtökön indul, mások nem tartják kizártnak, hogy már Orbán beszédét is hajnalba nyúló vita követi.

A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője múlt hét hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, a képviselők – szakmai kabinetülések keretében – meghallgatják majd az összes minisztert, államtitkárt. Lázár János szerint a miniszterelnök a beszédében kitér majd gazdasági kérdésekre, így azokra a lépésekre is, amelyeket az idei költségvetési éven belül szükséges megtenni. Kedden, a lovasberényi kormányülést követően Orbán és Matolcsy György gazdasági miniszter bejelentette, hogy előrehozzák a jövedékiadó-emeléseket, így többek között növelik a játékadót, a dohány és az alkohol, illetve gázolaj jövedéki adóját.

Fotó:

A péntekig tartó frakcióülés napirendjén szerepel az új választójogi, valamint igazságszolgáltatási rendszer megvitatása az erre a feladatra kijelölt Áder János fideszes európai parlamenti képviselő meghallgatásával, továbbá az új önkormányzati rendszer, amellyel kapcsolatban tájékoztatást ad majd a Belügyminisztérium, a frakciószövetség pedig kialakítja álláspontját a szabályozási elvekről. Lázárt azt mondta, az ülésen a devizahitelesek ügye is téma lesz.

Letörik az önkormányzati lobbit

A hvg.hu-nak nyilatkozó fideszes képviselők azt mondták, a legnagyobb vita a gazdasági kérdések mellett az önkormányzati reformról várható. Ezt az MTI-nek vasárnap adott nyilatkozatában Kósa Lajos is elismerte: a Fidesz ügyvezető alelnöke – aki hajdú-bihari elnökként házigazdája lesz a kihelyezett tanácskozásnak – azt mondta, ebben a kérdésben eltérő gondolkodás, különböző érdekek tapasztalhatók a frakcióban, ahol együtt vannak polgármesterek, pedagógusok, oktatásszervezők, irányítók.

Orbán Viktor a Fidesz polgármester-jelöltjei közt 2010-ben - kemény vita lesz

Fotó:

Az önkormányzati törvény hvg.hu birtokába került, kormány által kidolgozott alapelvei szerint számos jogkört elvonnak a településektől és átcsoportosítanak a kormányhivatalokhoz, megszűnnek a megyei jogú városok, több feladatot állami hatáskörbe vonnak. Ez sértheti a polgármesterek érdekeit, kormányzati források szerint nem véletlen, hogy a Fidesz vezetése az „azonnali” és a „jövőbeni érdeksérelemmel járó” ügyekre osztotta a hétfő-keddi lovasberényi kormányülésen, majd a szerda-pénteki hajdúszoboszlói Fidesz–KDNP-frakcióülésen napirendre kerülő kérdéseket.

„Megmentelek, de közben elveszem a jogköreidet” – egy kormányzati forrás szerint ez Orbán Viktor gondolkodásának logikája a kormány által Lovasberényben megtárgyalt önkormányzati reformmal kapcsolatban. Bár az „önkormányzati lobbi” hagyományosan a legerősebbek közé tartozott a parlamentben: a hvg.hu-nak nyilatkozó képviselők szerint az utóbbi fél évben szinte minden héten volt egyeztetés a frakció szakpolitikusai és a kormány között, ennek ellenére a nyár végéig nem tudtak megegyezni.

Egy neve elhallgatását kérő kormányzati forrás szerint a kabinet szeptember elején lezárta a vitát, így az önkormányzati lobbinak beszűkült a mozgástere: „Az önkormányzatok nagy része csődben van, köztük nagy, befolyásos polgármesterek által vezetett városok is, így akármilyen érdeksérelemmel is jár a reform, kénytelenek lesznek lenyelni a békát”.

Nemcsak az önkormányzatok jogosítványait szabják át, de a polgármesteri és a képviselő poszt összeférhetetlenségét is el akarják fogadtatni a frakcióval. A Hírszerző korábban arról írt, ezt a Fidesz vezetősége már az új alkotmányba is bele akarta foglalni, de az önkormányzati lobbi elérte, hogy halasszák el a döntést. Kósa Lajos vasárnap az MTI-nek azt nyilatkozta, "a polgármesterek meg fogják tudni nyomni azt a gombot”, ha az összeférhetetlenségről szavaznak majd.

Több kérdés is nyitva maradhat

A frakcióvezető ígérete szerint a hajdúszoboszlói frakcióülésen a választójogi reformot is megvitatják. A tervezet kidolgozására korábban a Fidesz elnöksége Áder János európai parlamenti képviselőt kérte fel, aki július 9-én egy egyfordulós és vegyes országgyűlési választási rendszert javasolt, majd azt ígérte, a részletes javaslatot szeptember 30-ig – a frakció véleményét is figyelembe véve – fogja kidolgozni.

Áder János és Orbán - variációk több témára

Fotó:

A hvg.hu kormányzati és fideszes forrásokból is úgy értesült, hogy Áder több kérdést nyitva hagyott. Egy a döntéshozatalra rálátó forrás szerint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban törvényi szöveggé átformált javaslatban még nincs véglegesítve az új rendszer két legfontosabb eleme. Így még nem tudni, hogy eltörlik-e a kompenzációs listát, és egy- vagy kétfordulós lesz-e a rendszer. Források szerint ezeket a kérdéseket azért hagyták nyitva, hogy az ellenzéki pártokat – különösen az LMP-t – rávegyék, vegyenek részt a reformban. „Egy vagy két nagyon lényeges ponton készek vagyunk engedni” – mondta egy névtelenséget kérő fideszes politikus.

A sarkalatos jogszabályok tervezete közül a választójogin és az önkormányzatin kívül a KIM-ben már elkészült az Alkotmánybíróságról szóló, valamint a családjogi törvény is. Az igazságügy területén ugyanakkor – egy kormányzati forrás szerint – „Orbán Viktor a napvilágot látottaknál radikálisabb változásokat is el tud képzelni”, például a különbíróságok, vagy a bírói kar igazgatásának reformja esetében.

Ennek a témának szintén Áder a felelőse, aki július elején két variációt tárt a Fidesz elnöksége elé. Az egyik köztes igazgatási modellt vázolt fel, melyben az igazgatás feladatainak többségét egy bírói hivatal látná el, amelynek élére egy – a parlament által választott – bíró kerülne. Ez a hivatal döntene a bíróságok költségvetéséről, illetve a szervezés részletkérdéseiről. Felette a kormány igazságügyi tárcája állna, amely segítené a hivatal működését, a szervezeti ügyeket eddig intéző Országos Igazságszolgáltatási Tanács pedig megszűnne. Az Orbán támogatását is élvező másik koncepció szerint teljesen beolvasztanák a bírósági igazgatást a kormány szervezetébe.

A kodifikáció terén nem lesz nagy változás a tavaszhoz képest: marad a felpörgetett tempó. Egy kormányzati forrás szerint abban sem lesz változás, hogy a törvényjavaslatok nagyjából 40 százalékát továbbra is egyéni képviselők nyújtják majd be. Fideszes források szerint így számos közigazgatási egyeztetést meg lehet kerülni, hogy a tempót tartani lehessen és az év végére le tudják zárni a sarkalatos törvények vitáját.

Koalíciós békítésre lehet szükség

A frakcióülésen biztosan szóba kerül majd Lázár János nyár eleji nyilatkozata is, amiben gyakorlatilag megkérdőjelezte a KDNP létét, egy kereszténydemokrata forrás szerint a kisebbik koalíciós partnernek ezt azóta nem volt alkalma ilyen fórumon szóba hozni, most nem fogják elhalasztani. A hvg.hu-nak egy KDNP-s képviselő azt mondta, a kereszténydemokraták szerdán délután külön tanácskozást tartanak, ahol előkészítik a közös vitát.

Lázár János és Harrach Péter - jöhet a kibeszélés

Fotó:

Lázár János augusztus 29-i sajtótájékoztatóján azt mondta, a hajdúszoboszlói frakcióülésen nem foglalkoznak a kormány által pár nappal később végül elfogadott közoktatási törvénytervezettel. Sajtóinformációk szerint ennek ellenére a kormányon belül és a két párt között is számos vitás kérdés van még, Kósa Lajos vasárnap pedig úgy nyilatkozott, Hajdúszoboszlón az oktatás átalakítása is szóba kerül majd.

A képviselők egyenként is bármit kérdezhetnek majd Orbántól, és a legtöbben éltek a lehetőséggel. Ugyanis a parlamenti bizottságok fideszes és KDNP-s vezetői, illetve a pártok egyes szakpolitikusai már napokkal a tanácskozás előtt e-mailben tehették fel kérdéseiket a minisztériumoknak, a válaszokat szintén a frakcióülésen kapják meg.

„Ezeknek körülbelül az egyharmada jelentős, országos témát feszegető ügyről szól. Egyharmaduk olyan, hogy ’a falumban beázik az iskola tornaterme’, egyharmaduk pedig igazából csak arról szól, hogy az illető elmondhassa: ’ott voltam, kérdeztem a miniszterelnök úrtól’" - mondta egy kormányzati forrás. Azt több kormánypárti képviselő elismerte, a miniszterelnök ilyenkor mindig nagyon figyelmes és türelmesen végighallgat mindenkit. Ahogy egy fideszes képviselő fogalmazott: „a Fideszben erős a pártfegyelem, de Orbán is tudja, hogy ennek is vannak határai, amiket a frakció egysége érdekében tiszteletben tart”.

Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén
Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén

Civil szervezetek sokaságának működése kerül veszélybe, mert az adózók fele nem rendelkezik az 1%-ról. Ennek a furcsa „közömbösségnek” az okát kutatjuk.

Hirdetés
17 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2011. november 11., 19:33 J. Keller

Magyarországon csak kevesen látják, hogy egy társadalom gazdasági alakulása elsö sorban a közigazgatás minöségétöl függ. Az országnak csak egy hatékony, kiszámítható, olcsó közigazgatási rendszerrel lesz esélye a bajokból kikecmeregni. A mostani - nem kis számban - önkényuralmú, önkiszolgálatú Önkormányzatok nagy mértékben gátolják a gazdasági kibontakozást és korlátozzák helyben a személyi szabadságot. Ellenkezö hatású pl. a német közigazgatás és csak fele olyan drága mint a magyar. De bármely más (észak-)nyugati ország közigagatása közül is lehetne választani - azonban feltétlenül egy-az-egyben! Sajnos úgy néz ki, hogy megint a békák fognak a mocsár lecsapolásáról dönteni.

2011. szeptember 10., 09:13 Ebert Terézia

Az egész banda megbolondult. Orbán maradt a gyökereinél. Minden meghasonlott, hazug, korrupt, csak az ármány, a bosszú. Nincs intelligens döntés, hiányoznak az igazi szakemberek, csak pöcepisták, mekkmesterek vannak...ez nagyon nagy baj.
A magyar nép pedig inkább nem akarja tudomásul venni, hogy inkább összetartó közös lépésre kellene elszánnia magát, KÖZÖS ERŐVEL FELLÁZADNI október 23-án a káoszkormány ellen.
Sajnos a butítás, sötétítés ellen vannak a 30-40 létszámú osztályok, ezért vannak a kocsmák...---cél a logikus gondolkodás elnyomása.

2011. szeptember 7., 20:31 jucus

A nagyléptékű változások előtt jó lene arra is figyelemmel lenni, hogy egy ország működése legalább olyan bonyolult, mint egy élőlényé.
Minden életfunkció összefügg a többi funkcióval akár egy élő testben. Az (állat)orvosok is ezt tanulják az egyetemen és mégis vannak műhibák.
Nálunk a politikusok, ügyvédek, tanárok stb. szinte az egész törvényhozás arra alkalmatlan emberekkel telítődött, akik előtt egyetlen cél lebeg: a legtöbbet kihozni abból a helyzetből, hogy képviselők, politikai kis és nagy-vezetők lettek.
Maguk hasznára szabják-varrják a jogszabályokat, készítik a kiskapukat, hogy a közös pénzből jó nagyot kanyarintsanak maguknak. A multikat támogatják, amelyből a multi visszaoszt a pártoknak, politikusoknak, miközben a multi munkahelyek százezreit szünteti meg. És most csodálkoznak, hogy csökken a fogyasztás, kevesebb adó folyt be a hozzákapcsolt adókból.
Bizony az, hogy megszűntek munkahelyek az iparban, mezőgazdaságban, annak a következménye, hogy eladták a gyárakat, eladták a piacukat, és multik az adót sem itt fizetik

Ha egy olyan orvos akarna operálni, aki az emberi szervezetről annyit tud mint ma egy magyar politikus arról, amibe be akar avatkozni, .... hát az utolsó leheletemig futnék az ellenkező irányba!
U.I.
Néhány éve 30 munkatársam volt, 30 családnak volt megélhetése.
Ma hárman vagyunk, akik a cégbezárás utolsó munkáit végzik.
A nagyhal megette a kis halat.

2011. szeptember 7., 17:41 FENTE LEVENTE

Mit akarok?
Kicsikarok előre nyújtott karok segítségével jelzéseket,hogy egyeseket nem érdekli a magyar nyelvünk megőrzése,egészséges szellemünk megmentése a józan ész határán?Ha párán leheletünk nyomokat hagy,azért nyugodtak nem lehetünk a ködös hideg időben,mivel a hideg jövőben sem hozhat melegebbet országos béke,szeretet nélkül.

Elaprózott sózott pecsenyénket,sem zenénket nem veszi be gyomrunk forgatás,megrágás nélkül?A ménkű csapná agyon,de nagyon.Futtatás lelassítva menéssé alakul,akkor tusolva a csap alatt minek lapul meg tudathasadásunk?Hogy jobb legyen menésünk utat haza ásunk?

Megfelelő
időben fellendülőben gazdaságunk egy nyári üdülőben pihenheti ki politikai fáradalmait?Országunk új alkotmányunk tükrében nézi magát vissza,és érzi tiszta levegő frissességét,hisz egységét az együttműködésnek nem a késnek az éle fogja pengeélen megtáncoltatni?Fogom én még rímeimet szerdán folyatni.

2011. szeptember 7., 17:28 Gabor Fericsan

Fidesz=OV. A többi pipogya Fidesz tagot a forint nevű kohéziós erő láncolja a Fidesz=OV-hez.A tervezett önkormányzati változások bizony rendesen megnyírbálják a kohéziós erőt (mégegyszer, forintot), ami ilyen módon komoly belső feszültséget generál. Nyilván valóan a Fidesz=OV addig táncol majd vissza a tervezettel, amíg a kohéziós erő még éppen képes egyensúlyban tartani a belső feszültséget. Ehhez pedig mi, az eddigiekhez hasonlóan, nagyokat fogunk asszisztálni. Bár azért egy kis rés keletkezik majd a falon ...

További 12 hozzászólás megtekintése »
Véleménye van? Ossza meg velünk!


Erős fideszes lobbikkal néz szembe Orbán
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Hirdetés
HIRDETÉS
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X