szerző:
Kósa András - M. László Ferenc
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A "naptár dobta ki Pontát", ezért nem kell túl nagy jelentőséget tulajdonítani annak, hogy a magyarellenességgel is operáló román miniszterelnököt hívta meg az MSZP a szombati kampánynyitójára. Azt viszont elismeri, hogy Mesterházy Attilának és a román kormányfőnek jó a személyes viszonya. Szerinte a jobboldali médiatúlsúly miatt rosszak a szocialisták népszerűségi mutatói, de még a hvg.hu-nak is megmutatta, hogyan kell helyesen kérdezni. Reméli, hogy a fiatalok és a szegények az MSZP oldalára állnak, és akkor győzni fognak 2014-ben. Interjú Szanyi Tiborral a legnagyobb ellenzéki párt kampányáról.

hvg.hu: Néhány jellemző alapján meg tudja-e mondani, hogy melyik politikusról van szó? Egyetemi papírja van róla, hogy plagizált, támogatja a vizitdíj bevezetését, nacionalista retorikát használ.

Szanyi Tibor: A hazai sajtóban megjelent cikkek alapján nem nehéz a feladvány, Victor Pontáról van szó.

hvg.hu: Talált.

Sz. T.: Hogy ezek, vagy hasonló állítások igazak-e, az vitatható. Idehaza is volt egy-két plágiumügy, egyik sem volt egyszerű, de az tény, ha valaki miniszterelnök lesz, akkor lényegessé válik, előtte mit írt, mit csinált. De nem tisztem eldönteni, hogy a Pontával szemben megfogalmazódott állítások igazak-e, ez a románok dolga.

hvg.hu: Akkor árnyaljuk a képet. Még meg sem választották, a kormánypárttól átcsábított képviselőkkel megbuktatta az Ungureanu-kabinetet, majd legyalulta a román köztévé vezetését, nekiment az ombudsmannak, az Alkotmánybíróságnak. Nem volt déjà vu érzése, amikor ezekről olvasott?

Sz. T.: Közel egy éve erről nekem is volt egy írásom. Abban arra a következtetésre jutottam, hogy Ponta startja sokban hasonlított a második Orbán-kormány tevékenységére. Nem utolsósorban akkor az európai szocialisták is morogtak. Viszont úgy láttam, Ponta abban mindenképpen a demokratikus oldalon áll, hogy ő képes volt visszavonulni, felülértékelni a kezdeti politikáját.

hvg.hu: Miért pont őt hívták meg a kampánynyitóra, annyi más baloldali politikus van még Európában?

Sz. T.: Ez elsősorban a pártelnök és a román miniszterelnök személyes kapcsolatára vezethető vissza. A két párt együttműködése ezzel együtt elsősorban a nemzetközi színterekre, uniós fórumokra korlátozódik, ugyanahhoz a pártcsaládhoz tartozunk. Minden egyes testvérpárt minden egyes vezetőjének állandó meghívása van bármelyik rendezvényünkre. Ez csak időpont-egyeztetési kérdés, a naptár Pontának ezt a rendezvényt adta ki.

hvg.hu: Ha a tavalyi tisztújításon önnek áll a zászló, akkor pártelnökként meghívta volna?

Sz. T.: Ezt a szisztémát én is fenntartottam volna, azaz egyik testvérpárt előtt sem zárnám be az ajtókat.

Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja
©

hvg.hu: Az MSZP-t is értesítették arról, hogy a szombati rendezvényen valamiféle provokációra számíthatnak? A Békemenetet is szervező Civil Összefogás Fórum (CÖF) erre hivatkozva mondta le a tüntetését.

Sz. T.: Azt halljuk, hogy a CÖF titkosszolgálati jelzéseket kapott. Egy normális országban nemcsak a tüntetőket, hanem az eredeti rendezvény szervezőit is értesítenék, de mi nem kaptunk ilyen jelzéseket. A hozzám eljutott információk szerint egy kicsit összetettebb a kép: úgy tudjuk, hogy a Fidesz Romániából is kapott jelzéseket. Valami ilyesmit: nem érdemes egymásnak feszülni, mert a Fidesz prominenseinek vannak üzleti érdekeltségei Romániában is, melyek esetleg reflektorfénybe kerülhetnek.

hvg.hu: Jól értjük, hogy megzsarolták a Fideszt?

Sz. T.: Ez nem zsarolás.

hvg.hu: Akkor micsoda?

Sz. T.: Nézzünk egy fiktív történetet. Mondjuk, a Fidesz élcsapatának van 10-15 szállodája Erdélyben. Nyilván nem örülnének neki, ha sokrétű érdeklődés homlokterébe kerülnének.

hvg.hu: Ezt hívják a köznyelvben zsarolásnak.

Sz. T.: Ezt a háttér-diplomáciában jelzésnek szokták nevezni. Úgy tűnik, a Fidesz csakis ebből ért.

hvg.hu: Levetítik a nagy vihart kavart kampányfilmet szombaton?

Sz. T.: Ha jól tudom, most már bőven 100 ezer felett van a nézettsége (az interjú szerda délelőtt készült – a szerk.). Legalább kétmillióan értesültek arról, hogy van egy ilyen film, tehát a nézettség csak nőni fog. Egyébként a napokban elemekre szedjük, kisebb, könnyebben befogadható videókat vágunk belőle, amelyeket már el lehet helyezni itt-ott. Ebben az értelemben a 19 perces film inkább egy nyersanyag.

hvg.hu: Miért mutat be „nyersanyagot” a pártelnök?

Sz. T.: Túl nagy jelentőséget tulajdonítanak ennek a bemutatónak: elkészült, hát bemutatta. Sokkal inkább a tartalmával kéne foglalkozni, azzal, hogy ma tényleg olyan állapotban van az ország, ahogy a filmben látható.

©

hvg.hu: Azért az elég erős állítás, hogy a kormány annyit költ kommunikációra, mint oktatásra. Ráadásul ugyanezt mondogatta a Fidesz is ellenzékben a kormányon lévő MSZP-ről. Ez lesz a szocialista kampány színvonala?

Sz. T.: Az ilyen kampányfilmek természetes velejárója a költői túlzás is.

hvg.hu: Más néven demagógia?

Sz. T.: Azért az tragédia, hogy miközben felére vágták az oktatás támogatását, addig többszörösére emelték a kommunikációs kiadásokat.

hvg.hu: A napokban megjelent cikksorozatunkban összeszedtük: az előző kormányzati ciklusban 16 milliárdot, a mostaniban eddig nagyjából 12 milliárdot költöttek a központi állami szervek.

Sz. T.: Attól függ, mit veszünk oda. Mert én például azt is odaszámolom, ahogy a CÖF nyomja a negatív kampányt. Ide a rozsdás bökőt, hogy egy civil mozgalomnak nincsenek sokszor százmilliói reklámhadjáratokra, meg Kim Ir Szen-i felvonulásokra. Ehhez képest megeszem a kalapomat, ha a mi filmünk félmillió forintba került.

hvg.hu: Az MSZP is Matolcsy- és Hoffmann-plakátokkal indította az évet, pedig egy-egy ilyen kampány nem két forint.

Sz. T.: Az időpont megválasztásánál azt is figyelembe vettük, hogy január-februárban pang a piac, töredékáron lehet hirdetési felületet vásárolni. Én is úgy tudom, hogy nagyjából 10-15 millió forintba került.

hvg.hu: Ennyibe került a népszerűség-csökkenés?

Sz. T.: Szerintem más van a kimutatott csökkenés hátterében. Az MSZP-nek soha nem lesz 100 milliárd forintja, hogy olyan médiabirodalmat építsen, tartson fenn, mint a Fidesz. Ezen a pályán nem érdemes versenyezni, viszont hiszek a házról házra, szájról szájra technikákbak, plusz ott vannak az internetes megoldások. Korábban többször hangsúlyoztam, hogy ezekkel nemcsak ellensúlyozni lehet a fideszes médiatúlsúlyt, hanem nyerni is lehet velük. Ezt támasztotta alá a soproni, dunaújvárosi vagy a szolnoki időközi választások eredménye.

Ezen a pályán nem érdemes versenyezni.
©

Ennek ellenére be kell látnom – s ha úgy tetszik, ebben önkritikát gyakorolok –, hogy nagyon nehéz ellensúlyozni ilyen technikákkal a Fidesz médiagépezetét. Ráadásul ez a sulykolás három éve megy a rádióktól a tévéken keresztül óriásplakátokig, városi lapokig. Legutóbb is behívtak egy műsorba, ahol rögtön nekem szegezték a kérdést, „Szanyi úr, mi bajuk van maguknak a rezsicsökkentéssel?”. Erre nekiáll az ember magyarázni, hogy semmi, sőt, első perctől azt mondtuk, minden olyan intézkedést támogatunk, ami megkönnyíti a nehéz helyzetben lévők életét. De hiába magyarázza az ember, hogy a kérdés hamis, akkor is úgy állítják be, mintha magyarázkodnánk. Ha egy fideszest hívnak be, akkor 10 percet ül egy mikrofonállvány előtt, aki végül meg is dicséri, milyen jól dolgozik a kormány. De önök is azzal kezdték, hogy miért jön Ponta. Mikor kérdezték meg Orbán Viktortól, hogy miért borul össze közép-ázsiai vagy bármilyen diktátorokkal?

hvg.hu: Olvassa gyakrabban a HVG-t vagy a hvg.hu-t, és akkor tapasztalhatja, hogy mi feltesszük a megfelelő kérdéseket. Azt a kérdést és akkor, amit és amikor szükségesnek látjuk.

Sz. T.: Akkor a helyes kérdés a következő: miközben Orbán kezet fogott Mubarakkal, vagy kiadta az azeri gyilkost – és így tovább –, addig miért is baj, hogy az MSZP szóba áll egy szomszédos EU-tagállam vezetőjével, Pontával?

hvg.hu: Mi sem gondoljuk, hogy a román miniszterelnök egy szinten lenne a keleti diktátorokkal. Ponta fellépése az MSZP gyűlésén azért furcsa, mert a marosvásárhelyi magyar orvosi egyetem ellen tiltakozva buktatta meg azt a kormányt, amelyben az RMDSZ is részt vett. Éppen ezért a szombati felléptetése nincs összhangban azzal, hogy az MSZP nemrég Kolozsvárra zarándokolt, és bocsánatot kért a 2004-es népszavazásért az erdélyi magyaroktól.

Sz. T.: Szerintem a román kormány mostani intézkedéseinek nincs magyarellenes éle, így a közigazgatás átszervezése mögött sok esetben racionális gazdasági, igazgatási érvek húzódnak meg. Ezen az alapon azt is lehet mondani, hogy a magyar kormánynak számos olyan intézkedése volt, amely a szegényeket sújtotta, tehát cigányellenes. Nekem a romániai magyarság támogatását választásról választásra elnyerő RMDSZ az iránytű, amely arra is kész volt, hogy koalícióra lépjen Pontával.

hvg.hu: Visszatérve az MSZP népszerűség-csökkenésére. Biztos, hogy csakis a jobboldali médiatúlsúly az oka?

Sz.T.: Még több választóhoz kell személyesen eljutnunk, még több településen kell fórumot, találkozót szerveznünk – még ha a média ezekről nem is tudósít. A pártvezetés felé mindig hangsúlyozom, hogy az MSZP elsődleges célcsoportjai a fiatalok és a szegények, a nyomorgók. Nekünk alapfeladatunk az ő problémáikkal való foglalkozás. Ráadásul – valljuk be – a fiatalok és a szegények vagy a megnyomorítottak problémáira az MSZP a korábbi években nem volt elég nyitott.

hvg.hu: Talán nem véletlen, hogy katasztrofális a népszerűségük a fiatalok körében.

Sz.T.: Hogy most miért nem vagyunk elég népszerűek a fiatalok körében, azt értem; de azt meg látom, hogy ezen lehet változtatni. Ezért vittem be a fiatalokat érintő kérdéseket még a most záruló szakpolitikai egyeztetéseink kül- és Európa-politikai fejezetébe is. Én ma már a nyilvános szerepléseim felében kifejezetten fiatalokat érintő témákkal foglalkozom. Egy-egy ilyen után az új Facebook-követőim mintegy fele fiatal.

hvg.hu: Bejött a diákoknak, hogy egy 20 milliós BMW-vel érkezett decemberben a tüntetésükre?

Sz.T.: Ez eddig csak Ertsey Katalin LMP-s képviselőnek volt probléma. Az autó 8 éves, 300 ezer kilométer van benne, szerintem egy új Suzukit már nem kapnék érte. Amennyit én az országot járom, ahhoz kell egy menetbiztos, erős autó, amelyik bírja a strapát.

hvg.hu: Lázár János is éppen ezt mondta, amikor kiderül, hogy méregdrága autóval jár.

Sz.T.: Csak ez az autó nem húszmilliós, és nem közpénzből tartom fenn. Amúgy, ha ennyire kíváncsiak rá, 1984-ben vettem meg az első BMW-met, a második máig megvan, igaz, már üzemképtelen. Ja, és van egy kis Polskim is.

Ja, és van egy kis Polskim is.
©

hvg.hu: Minden közvélemény-kutatás szerint legalább egymillió szavazója hiányzik az MSZP-nek ahhoz, hogy 2014-ben nyerhessen.

Sz.T.: Úgy viszont sosem fogunk választókat megnyerni magunknak, hogy süt rólunk: mindent megtennénk egy-egy szavazatért. Baromság csak azért végigrohanni öt falut, hogy kapásból mindenkinek ígérjek egy utat vagy egy kis pluszpénzt. Én ebben így nem akarnék részt venni. A nyugat-európai baloldali pártokat kevésbé a direkt szavazatszerzés hajtja, inkább helyben is érthető perspektívával, vízióval operálnak. Úgy álljunk ki, hogy van mondanivalónk az országról! Aztán ha ez esetleg nem hozná meg a győzelmet, akkor az azt jelentené – ne szépítsük –, hogy vacak volt a politikánk.

A bizonytalanok táborában biztosan van félmillió szavazó, aki baloldali, és egy másik félmillió, aki egy jó kampánnyal megnyerhető. Nem győzöm elégszer mondani, hogy a fiatalok és szegények legyenek a fő célcsoportjaink! Ezért beszélünk sokat az élelmiszerek áfájáról. Mert a szegények, a fiatalok költségvetésének 70 százaléka élelmiszerre megy el. Ha öt százalékra csökkentjük az élelmiszeráfát, az már 22 százalékos árcsökkenés – ehhez képest a tízszázalékos rezsivágás semmi.

hvg.hu: Kiszámolták, honnan lenne erre pénz a költségvetésben?

Sz. T.: Amíg a Mol, az E.ON megvételére, a Közgép felhizlalására van pénz számolatlanul, addig ez engem nem érdekel. Legyen inkább ennivalóra! A magyar agrárium éves támogatási kerete 690 milliárd forint. A magyar kormány arra fordítja az európai pénzeket, amire csak akarja – ez csak az unióval folytatott tárgyalás kérdése. Ehhez képest az áfacsökkentés összege aprópénz.

hvg.hu: Az MSZP-nek a jelek szerint fontos mindenki, aki csak pár száz szavazatot is hozhat: gondolom, ezért tárgyalnak/tárgyaltak például a Kommunista Párttal is.

Sz. T.: 2009 januárjában publikáltam a Balra Magyar! című dolgozatunkat. Azóta hajtogatom, hogy balra kell tolni az MSZP-t. Most sokkal „balrább” vagyunk, mint pár éve, de még mindig nem vagyunk elég baloldaliak. A Vajnai-féle Munkáspárt 2006-ot pedig továbbra is partnernek tekintem, függetlenül attól, hogy a DK megvétózta a csatlakozásukat.

hvg.hu: Nem baj, hogy régebben meleg szívvel emlékeztek Slobodan Milosevicsre?

Sz. T.: Azok a Thürmerék voltak. A Fidesz viszont Wass Albertre, Nyirő Józsefre, és még sorolhatnám. Amit most a Munkáspárt 2006 akar, az számomra nagyrészt vállalható. A baloldali embereket egy ernyő alá kell húzni, és a fiatalok, valamint a szegények szerintem eredendően baloldaliak.

Szanyi a parlamentben akciózik.
©

hvg.hu: Bajnai Gordonék beférnek az ernyő alá?

Sz. T.: Bajnai legfőbb ereje, hogy nagyon sokan kompetensnek tartják az ország irányítására. 2009-ben egy a mostaninál nehezebb helyzetben, rengeteg problémát sokkal kisebb véráldozat árán oldott meg, mint az Orbán-kormány. Ehhez képest Orbán szinte semmit nem oldott meg, de azt hatalmas véráldozatok árán. A megrendelést pedig - hogy miről szóljon a kormányprogram – mégiscsak a baloldalnak kell majd adnia, ha győzünk 2014-ben. Egyébként most nem a miniszterelnök-jelölésről beszélek, erről ráérünk dönteni októberben.

hvg.hu: Mekkora az oddsa most Bajnainak vagy Mesterházy Attilának önnél?

Sz. T.: Most a választópolgárokkal és a problémáikkal foglalkozunk, semmi mással. Most fütyülök az oddsokra. Egyébként legalább akkora oddsot adok egy harmadik személynek.

hvg.hu: Van valaki a látókörében?

Sz. T.: Nincs. De emlékszem, hogy a 2002-es választások előtt kábé egy évvel fogalma sem volt senkinek, hogy Medgyessy Péter lesz a miniszterelnök-jelöltünk. Kihívói helyzetből egyébként az MSZP-ben sosem volt a pártelnök és a kormányfőjelölt személye egy: sem 2002-ben, sem 2006-ban, sem 2010-ben, 1994-ben pedig egyáltalán nem volt miniszterelnök-jelöltünk. Mesterházy Attila már csak ezért sem csatázna Bajnai Gordonnal, pusztán a sajtó állítja be így. Az lesz a főjelölt, akiről az ősszel mindannyian azt gondoljuk, hogy a legtöbb demokratikus akaratot képes integrálni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Kósa András - M. László Ferenc Itthon

„Majd azt mondjuk, hogy a k… anyád?” - kibuktak az MSZP-ben a párt kampányvideóján

Még a párt ismert politikusai közül is többen keményen kritizálták az MSZP új videóját, ami az alkotók szándékai szerint az ország valós állapotát mutatja be Orbán Viktor sikerpropagandájához képest. Többen szóvá tették, hogy a korán indított negatív kampány visszaüthet a párt támogatottságára. Más források szerint a napi politikai ügyekkel és a szombati nagy erődemonstrációnak szánt gyűlés előkészítésével foglalkozó Mesterházynak egyelőre nem jutott ideje a kampánystáb összehangolására, ami "kezdeti hibákhoz" vezethet.

MTI Itthon

Mesterházy elmondta, miért hívták meg Pontát

Mesterházy Attila a jószomszédi viszony építése érdekében hívta meg Victor Ponta román miniszterelnököt az MSZP hétvégi évértékelő rendezvényére, még a "zászlókonfliktus" előtt. A szocialista pártelnök erről a Heti Válasz és a 168 Óra című hetilapokban csütörtökön megjelent interjúkban nyilatkozott.