szerző:
MTI-OS

Az európai békemenetre nem tért ki a CÖF közleménye, de azt elmagyarázták, miért tekintik példának az Osztrák-Magyar Monarchiát az Európai Unió viszonylatában.

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) pénteken közleményben magyarázta csütörtöki ötleteit. Mint írták, javaslatokat tettek az EU intézményrendszerének, működésének reformjára. Az ott elhangzottakkal kapcsolatban többféle kritika jelent meg a nyilvánosságban, ezért szükségesnek tartják a következőket világossá tenni.

A CÖF kezdettől fogva, következetesen a nemzetállamok laza szövetségére épülő Európai Uniót képzel el, elutasítja az Európai Egyesült Államok föderalista koncepcióját. A "több EU" helyett tehát a nemzetállamok szuverenitására helyezik a hangsúlyt, miként arról már oly sokszor beszéltek a nyilvánosság előtt – írták.

A CÖF határozott álláspontja, hogy az EU bürokráciájának túlhatalmát meg kell szüntetni, és újra a nemzetállamok kormányainak és parlamentjeinek kezébe kell adni a szuverén kormányzáshoz szükséges hatásköröket.

A CÖF elutasítja a kétsebességes EU gondolatát, és az EU létének egyik legfőbb célját abban látja, hogy az unió fejlettebb része elősegíti a közép- és kelet-európai országok felzárkózását, ami által megvalósulhat az egyenlő és egyenrangú tagállamok laza szövetsége. Az EU létének talán ez az egyik legfontosabb értelme, ha ennek a szándéka háttérbe szorul, akkor az EU léte is értelmét veszti.

Ezért emlegették az Osztrák-Magyar Monarchiát

Ha vállaljuk az uniós tagságot – és nem lépünk ki onnan –, akkor világosan el kell határolni: szuverenitásunk és függetlenségünk szigorú megtartása mellett mi az, amiben az együttes, közös fellépésnek és az európai érdek megjelenítésének jelentősége van. Erre hozták fel példának az Osztrák-Magyar Monarchiát, ahol a három közösen irányított témán kívül államunk teljes önállóságot élvezett. Ám ez csak egy modell, és ők is tudatában vannak annak, hogy a történeti háttér – a szabadságharc leverése – rossz emlékűvé teszi a dualizmust az akkor megvalósult társadalmi és gazdasági fejlődés ellenére is – írták a CÖF-ösök.

Javasolják tehát, hogy felvetésüket mindenki annak tekintse, aminek szánták: egy közös gondolkodás és vita megkezdésének, amely arról szól, hogyan  tehetnénk az Európai Uniót élhetővé és előnyössé a tagországok, így Magyarország és a magyar emberek, a magyar nemzet számára. 

A CÖF a leghatározottabban elutasítja, hogy gondolatébresztőnek szánt javaslatait egyes, szélsőséges politikai csoportok és pártok eltorzítsák, kiforgassák és utána hevesen bírálják. Ez a módszer a (párt)politika legvisszataszítóbb oldala. Alapelvünk tehát továbbra is: nem az uniónak vannak nemzetei, hanem a nemzeteknek van uniója – zárta közleményét a CÖF.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!