szerző:
hvg.hu

A nem jogerős ítélet szerint a kormánypárt megsértette a civilek jó hírnevét, amikor azt állította egy közleményében, hogy "a nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendeléseit teljesítő álcivil Helsinki Bizottság pofátlan módon a fekete-fehér adatokat is próbálja meghamisítani".

Első fokon pert nyert a Magyar Helsinki Bizottság a Fidesszel szemben, a bíróság kimondta: a párt megsértette a civil szervezet jó hírnevét, felszólították a Fideszt a jogsértés befejezésére és arra kötelezték őket, hogy nyolc napon belül adjanak ki helyreigazítást az MTI OS rendszerén keresztül. A Fővárosi Törvényszék ezen felül jelképes, egymillió forintos kártérítést is megítélt a szervezet javára. Az ítélet nem jogerős.

©

A Magyar Helsinki Bizottság jóhírneve és becsülete megsértése miatt adott be keresetet még tavaly júniusban a Fidesz egy májusi közleményét kifogásolva. "A nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendeléseit teljesítő álcivil Helsinki Bizottság pofátlan módon a fekete-fehér adatokat is próbálja meghamisítani. Hazugságaikkal szemben a tény az, hogy 2014-ben a menedékkérők négyötöde, mintegy 35 ezer ember nem háborús övezetből érkezett Magyarországra, tehát megélhetési bevándorló volt" – írta a Fidesz közleményében.

©

A Helsinki Bizottság korábban hasonló ügyben már jogerősen pert nyert a Fidesszel és akkori szóvivőjével, Hoppál Péterrel szemben, aki hasonló állításokat fogalmazott meg sajtótájékoztatóján 2013 augusztusában. A Fidesz bocsánatot is kért a szervezettől.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!