szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Századvég finoman szólva is megosztó elemzőjét kérdezte Orbán Viktor beszéde után az M1. Az utolsó véleményváltás pedig mindent elárul a beszélgetésről: GFG – „Egy magyar miniszterelnök felléphet Európa porondjára”/Gulyás István (közszolgálat, M1) - „Azt hiszem, ennek ideje is van”.

Monumentálisnak nevezte Orbán Viktor vasárnapi évértékelőjét az M1-en G. Fodor Gábor. A köztévé ugyanis a kormányfői beszéd elemzésére a stúdióba éppen a Századvég stratégiai igazgatóját hívta be, annak a 888.hu-nak a főszerkesztőjét, ahol néhány hete még minősíthetetlen otrombasággal élcelődtek az MSZP elnöke feleségén, és aki ellen azóta etikai eljárás indult az ELTE-n is, ahol tanít. (Egyébként G. Fodor lapjától több vezető fideszes politikus is kiakadt, ő pedig bocsánatkérésre kényszerült.)

©

Mindez azonban az M1-et nyilvánvalóan nem zavarta, így G. Fodor nyugodtan mondhatta monumentálisnak Orbán 65 perces beszédét, kifejthette, mennyire megnőtt a Fidesz elnökének szerepe Európában, ahol szerinte a magyar kormányfő minden rezdülésére, levegővételére figyelnek.

Amikor arról kérdezték, melyek voltak a legerősebb mondatai a beszédnek, G. Fodor (aki rendszeresen csak „a beszélő”-ként emlegette Orbánt) azt idézte, amely szerint „itt az ideje a bátorságnak, az érdekekért ki kell állni”, hogy „a konfliktus nem rossz, hanem jó dolog”.

Szerinte egyébként ez egyben egy üzenet volt az egész Európának, amelynek vezetői elfordultak az emberektől, de itt van mégis egy kormányfő, aki figyel rájuk.

Ebben a hangulatban kanyarodott tehát az elemzés a slusszpoénhoz, amikor arra a felvetésre, amely szerint végül is kinek szólt ez a beszéd, G. Fodor azt fejtegette, hogy egy magyar miniszterelnök most felléphet Európa porondjára, mire a közszolgálati televízió műsorvezetője, Gulyás István azzal reagált:  „Azt hiszem, ennek ideje is van”.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!