szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy nap, öt hír - amiről ma este beszélnek: Orbán nem kér bocsánatot, és közben örömhírt kapott Merkeltől; kiderült, hogy WC-kuriózummal büszkélkedhetünk, de nem vagyunk boldogok, és az ide látogató külföldiek sem azok.

- Egy valami már kiderült a Pukli István által a kormányfőnek, illetve a köztársasági elnöknek adott keddi ultimátum sorsáról: Orbán Viktor biztos nem kér bocsánatot. Hogy ezzel szemben mit tesz a kormány, azt még homály fedi, de tény, nincs most nincs egyszerű dolga. Németh Szilárd, a kormány mindenese azért már bejelentkezett, és lelkesen bolsevik ügynöközte a tanárlázadás vezetőit. Közben még mindig ott cseng az emberek fülében Orbán Viktor szokatlanul éles március 15-i beszéde, amely erős indulatokat váltott ki publicistánkból is, Péterfy Gergely írót pedig meg is ihlette egy vers erejéig. Más kérdés, hogy Orbán ettől valószínűleg nem lesz lelkes.

- Kulcsfontosságú csúcstalálkozót tartanak csütörtökön és pénteken az Európai Unió és Törökország vezetői: a téma ismét a menekültválság. Alig több mint egy hete ugyanez a csapat dolga végezetlenül állt fel az asztaltól, most viszont talán megoldás is lehet. Orbán Viktor és a többi visegrádi vezető például máris lelkesedhet, hiszen Angela Merkel szerdán a Bundestagban kijelentette: a Törökországból átveendő szír menekültek elhelyezésére nem fognak kötelező kvótákat javasolni, inkább az önkéntességet választják. Az lényegében pont az, amit a magyar kormányfő akart.

- Az egyik visegrádi országban, jelesül Szlovákiában közben áll a bál. Főként a magyar-szlovák vegyespárt, a Híd-Most lépése váltott ki heves indulatokat, amikor úgy döntött, koalícióra lép a Robert Fico eddigi kormányfő vezette Smer párttal, illetve a Szlovák Nemzeti Párttal (SNS), és a Háló  (Siet)nevű erővel. Fico marad kormányfő, a Bugár Béla vezette Híd pedig két tárcát kap, az igazságügyit, illetve a környezetvédelmit.

- Felfedeztünk egy virtigli hungarikumot, de nem a gulyásra, az Unicumra, a Tokajira, még csak nem is a hortobágyi húsos palacsintára vagy a 27 százalékos áfára kell gondolni. A legtöbb magyarországi mellékhelyiségben használt porcelánáru – legalábbis a modellt tekintve – kifejezetten magyar specialitás, ilyen WC-t ugyanis nemcsak Európában, hanem a világ egyetlen más táján sem használnak. Ez után már nem is meglepő, hogy Hódmezővásárhelyen üzemel a kontinens egyik legnagyobb szanitergyára. 1200 Celsius-fok, mázolásrobotok, 8400 tonna alapanyag. Magyarország klotyónagyhatalom, ez nem is kétséges. Megnéztük, hogyan készül a hungaro-WC.

- Van még két rossz, illetve egy kicsit jobb hírünk is. Egyfelől kiderült, hogy Magyarország az itt élő emberek boldogsági rangsorában éppen, hogy megelőzi Pakisztánt, 157 országból a 91. helyet sikerült csak megcsípni. Ez azért elég rossz. Aztán megtudtuk azt is, hogy a külföldiek sem érzik annyira jól magukat itt. Egy kutatás alapján összeállt a világ legjobb országainak rangsora, és hát itt is csak a középmezőnyben vagyunk, nem túl jó mutatókkal. De hogy valami jót is mondjunk, ha senki sem igazán boldog nálunk: legalább nem túl drága mulatság itt rossz kedvűnek lenni. Az Economist Intelligence Unit (EIU) ugyanis - megvizsgálva 133 városban, hogy miként  változtak a megélhetési költségek - ismét a legolcsóbb helyek közé sorolta a magyar fővárost. Hát, legalább ennyi.

A nap képe a nap egyik győzteséről szól: Donald Trump ismét sikeresen tudott le egy kulcsfontosságú előválasztási napot, és lassan már semmi sem menti meg a világot attól, hogy a republikánusok elnökjelöltje lesz.

©

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!