szerző:
MTI/hvg.hu

Hétfőn megjelent Orbán Viktor aláírásával a Daily Mailben a magyar kormány üzenete a briteknek, amelyben Orbán a Brexit ellen kampányol.

A magyar kormány Nagy-Britannia európai uniós tagságának megőrzése mellett érvelő hirdetést jelentetett meg hétfőn a brit sajtóban. A Daily Mail című konzervatív napilap hétfői kiadása által közölt egész oldalas hirdetés Orbán Viktor miniszterelnöknek a brit választókhoz szóló üzenetét tartalmazza. Mint arról korábban beszámoltunk, a hirdetésnek eredetileg szombaton kellett volna megjelennie, Jo Cox munkáspárti képviselő meggyilkolása miatt azonban végül hétfőre halasztották.

A hirdetés Orbán Viktor aláírásával jelent meg a magyar címerrel, a háttérben a magyar zászlóval, a szövege pedig ez: "A döntés az Önöké, de szeretném, ha tudnák, hogy Magyarország büszkén áll Önök mellett az Európai Unió tagjaként".

Kovács Zoltán kormányszóvivő vasárnap az MTI-nek kiemelte, hogy Magyarország szerint Nagy-Britannia uniós tagsága azért fontos, mert az erős Európa a nagy tagállamok együttműködésével valósítható meg. A magyar kormányt sokszor vádolták Európa-ellenességgel, azonban mostani "pro-európai hozzáállása" is jól mutatja, hogy elszántan és szilárdan hisz az unió által elért eredmények fontosságában, még ha sok esetben másként is képzeli el a kontinens jövőjét – fejtette ki a kormányszóvivő. Kovács Zoltán ekkor mondta el azt is, hogy a hirdetést eredetileg szombaton szerették volna megjelentetni, de két nappal elhalasztották a nyilvánosságra hozatalt, tekintettel a csütörtökön meggyilkolt munkáspárti képviselő, Jo Cox halála miatt tartott hétvégi nagy-britanniai kampánycsendre.

 Bár a hirdetéssel a magyar kormány most az EU-ban maradás mellett kampányol, a német Bild pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy Orbán az első olyan uniós miniszterelnök, aki személyesen is bekapcsolódik a kampányba, még csütörtökön Lázár János a sajtótájékoztatóján azt mondta, a magyar kormány "nem kíván semmilyen módon állást foglalni", a britek bármilyen döntését pedig tiszteletben tartják. A Népszava szerint ez a kommunikációs zavart az okozhatta, hogy Lázárt nem tájékoztatták megfelelően.

Nagy-Britanniában csütörtökön népszavazást tartanak az EU-tagságról.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!