szerző:
hvg.hu

Májusban derült ki, milyen rossz körülmények között él a több mint száz értelmi fogyatékossággal élő, mozgás- és halmozottan sérült gyerek a gödi otthonban, amelynek gyors bezárását ígérte a minisztérium. A csatazaj elcsitult, ezek után kérdés, mikor léphet a tárca.

A gödi Topházban uralkodó állapotok az MDAC nevű civil szervezet közreműködésével váltak nyilvánossá, a május eleji jelentésük szerint a gondozottak súlyosan elhanyagolt állapotban voltak, többen alultápláltak voltak, és kényszerzubbonyt is adtak néhányukra. Az intézmény feljelentette a szervezetet a képek jogosulatlan használata miatt, a nyomozás el is indult. Czibere Károly államtitkár is azzal érvelt májusban, a szervezetnek nem volt joga bemenni, majd hozzátette, eddig úgy tűnik, hogy a szándékos bűncselekményre, kínzásra, erőszakra vonatkozó jelzéseket nem erősítették meg, viszont jogsértések, mulasztások, tűrhetetlen állapotok vannak, ezeken pedig változtatni kell.

Az Emmi rendkívüli vizsgálatot rendelt el az otthon ügyében, amely ugyanarra jutott, mint amiről Czibere beszélt: éheztetés, kínzás, más egyéb súlyos bűncselekmény nem volt, de egyéb problémák igen. Készüt is egy intézkedési terv, amely az intézmény rendbetételéről szólt. Júliusban viszont az Emmi már azt közölte, hamarosan bezárják a gödi speciális otthont. A hvg.hu által megszerzett dokumentum szerint egyébként az Emmit nem érte váratlanul a gödi helyzet, egy fél évvel korábbi hatósági jelentés hasonló problémákat tárt fel az intézményben, ahol száznál több értelmi fogyatékossággal élő, mozgás- és halmozottan sérült gyereket gondoznak. A minisztérium cáfolta, hogy nem tett volna semmit, azt közölték, épp ezért váltották le az akkori igazgatót.

Bár júliusban még bezárást ígért a minisztérium, a közigállás.gov.hu-n találtunk egy álláshirdetést, amelyben orvost keresnek a gödi Topházba, a pályázat leadási határideje november 27.

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!