szerző:
hvg.hu

Megduplázódott a lakberendezők forgalma Budapesten az utóbbi két-három évben felpörgő lakáspiacnak köszönhetően.

Rendelésállományuk felfutása az Airbnb-lakásokra érkezett megbízásokkal indult be, a rövid távú lakáskiadásra vállalkozók speciális igényekkel árasztották el a magyar lakberendezőket – nyilatkozta a Világgazdaságnak Ács Erzsébet, a Lakberendezők Országos Szövetségének elnöke. Ugyanakkor a lakáspiaci tranzakciók száma is megugrott; a megrendelői oldalon hirtelen felpörgött kereslet hatására egyre növekszik a vállalási idő, mind nehezebb szabad kapacitással rendelkező lakberendezőt találni, azonnali kezdéssel pedig már lehetetlen.

Ugyanez igaz a kivitelezőkre, szakmunkásokra, azaz burkolók, asztalosok, villanyszerelők, víz- és gázszerelők közül egyre többen vannak, akik 2018-ra már most, januárban nem tudnak több munkát elvállalni. Ács Erzsébet tapasztalatai szerint a kivitelezői kapacitások szűkössége a felújítási piacon is egyértelműen beárazódott: míg korábban a tervezettnél jellemzően 20 százalékkal lett drágább egy-egy komplex munka, a költségtúllépés újabban a 30-40 százalékot is eléri. Emiatt egyre nagyobb létjogosultságot nyernek a piac- és anyagismeretüknek köszönhetően számottevő költségracionalizálásra is képes tervező-lakberendezők.

Ráadásul Magyarországon is kezd elterjedni a home staging divatja; ilyenkor a lakberendezőt az ingatlan felöltöztetésére kérik fel, hogy az minél gyorsabban és persze magasabb áron legyen eladható. Ugyancsak bővülő piaci szegmens a vásárlási tanácsadás, amellyel elsősorban a felújításra szoruló használt ingatlanok vételét tervezők élnek, mivel a személyre szabott és időben történő tervezéssel meg lehet takarítani a gazdaságtalan átalakításokat.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!