szerző:
hvg.hu

Bár egyelőre ellentmondóak az előrejelzések, elképzelhető, hogy hat és nyolc között Budapestre is megérkezik a vihar. Érdemes tehát esőkabátot vinni a Szigetre is.

Zala, Vas, majd Győr-Moson-Sopron megyét már csütörtök este elérte a felhőszakadással, jégesővel és viharos széllökésekkel kísért vihar. Mint írtuk, Lentiben fákat döntött az útra a szél, Szombathelyen fákat tekergetett, cserepek hullottak. Több településen nem volt áram este, mert a viharos szélben megrongálódtak az elektromos vezetékek.

A dunántúli megyékre elsőfokú figyelmeztetést adott ki pénteken az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ugyanezekben a megyékben a felhőszakadásra is van esély pénteken.

A durvának ígérkező vihar Budapestet is elérheti, a koponyeg.hu este hétre prognosztizálja fővárosi „csapást”, pont abban az időben, amikor a Sziget legjobban várt előadója, PJ Harvey lép színpadra. Más időjárás előrejelzések csak hajnalra várják az ország középső területein a vihart.

Az biztos, hogy ma estére a Szigetre látogatóknak érdemes esőkabátot vinni, mert vagy este, vagy hajnalban szükség lesz rá. Megkérdeztük a fesztivál szervezőit, hogy mennyire vannak felkészülve egy esetleges dühösebb viharra. Benis Dániel, a Sziget műszaki igazgatója lapunknak elmondta, van egy Operatív Irányítási Központ a helyszínen, amelynek tagjai a biztonsági szolgálat, a mentők, és a tűzoltók képviselője és van egy saját meteorológusuk is. Ide futnak be, a saját meteorológus adatai mellé az előrejelzések is. (Megpróbáltuk őt is elérni, de csak kora délutánra ígértek választ.)

Vihar esetén az a protokoll, hogy kivetítőkön és hangosbeszélőn tájékoztatják a közönséget az időjárásváltozásról, illetve döntést hoznak, hogy mely helyszíneknek kell adott esetben reagálniuk a viharra, vagy akár bezárni – a reagálás azt jelenti, hogy ha kell, leengedik a színpad tetejét, és sátrak esetén maximálják, hányan mehetnek be, illetve stabilizálják a borulékony elemeket, pl. napernyőket, amik, ha elrepülnek, balesetet okozhatnak.

Mindemellett van egy 60 fős csapat, amely készenlétben áll, ők foglalkoznak a kármegelőzéssel és kármentesítéssel.