szerző:
hvg.hu

Bár egyelőre ellentmondóak az előrejelzések, elképzelhető, hogy hat és nyolc között Budapestre is megérkezik a vihar. Érdemes tehát esőkabátot vinni a Szigetre is.

Zala, Vas, majd Győr-Moson-Sopron megyét már csütörtök este elérte a felhőszakadással, jégesővel és viharos széllökésekkel kísért vihar. Mint írtuk, Lentiben fákat döntött az útra a szél, Szombathelyen fákat tekergetett, cserepek hullottak. Több településen nem volt áram este, mert a viharos szélben megrongálódtak az elektromos vezetékek.

A dunántúli megyékre elsőfokú figyelmeztetést adott ki pénteken az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ugyanezekben a megyékben a felhőszakadásra is van esély pénteken.

A durvának ígérkező vihar Budapestet is elérheti, a koponyeg.hu este hétre prognosztizálja fővárosi „csapást”, pont abban az időben, amikor a Sziget legjobban várt előadója, PJ Harvey lép színpadra. Más időjárás előrejelzések csak hajnalra várják az ország középső területein a vihart.

Az biztos, hogy ma estére a Szigetre látogatóknak érdemes esőkabátot vinni, mert vagy este, vagy hajnalban szükség lesz rá. Megkérdeztük a fesztivál szervezőit, hogy mennyire vannak felkészülve egy esetleges dühösebb viharra. Benis Dániel, a Sziget műszaki igazgatója lapunknak elmondta, van egy Operatív Irányítási Központ a helyszínen, amelynek tagjai a biztonsági szolgálat, a mentők, és a tűzoltók képviselője és van egy saját meteorológusuk is. Ide futnak be, a saját meteorológus adatai mellé az előrejelzések is. (Megpróbáltuk őt is elérni, de csak kora délutánra ígértek választ.)

Vihar esetén az a protokoll, hogy kivetítőkön és hangosbeszélőn tájékoztatják a közönséget az időjárásváltozásról, illetve döntést hoznak, hogy mely helyszíneknek kell adott esetben reagálniuk a viharra, vagy akár bezárni – a reagálás azt jelenti, hogy ha kell, leengedik a színpad tetejét, és sátrak esetén maximálják, hányan mehetnek be, illetve stabilizálják a borulékony elemeket, pl. napernyőket, amik, ha elrepülnek, balesetet okozhatnak.

Mindemellett van egy 60 fős csapat, amely készenlétben áll, ők foglalkoznak a kármegelőzéssel és kármentesítéssel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!