szerző:
hvg.hu

A Google-szolgáltatások használata általában magától értetődő, így sokan nem is gondolnak arra, hogy ezeket külön is testre lehet szabni. Ehhez mutatunk egy kis segítséget.

A Google nem csupán egy remek kereső, hanem számos, nem kevésbé jó szolgáltatást is kínál. Az alábbiakban néhány olyan linket mutatunk, amelyek mögött mindenki számára hasznos beállítások rejlenek.

Google-hozzáférés készítése Gmail-hozzáférés nélkül

https://accounts.google.com/SignUpWithoutGmail

A Google-szolgáltatások használatához Google-hozzáférésre van szükség. Létrehozásának a legegyszerűbb módja, ha készítünk egy Gmail-accountot, igaz, nem mindenki preferálja a keresőóriás levelezőrendszerét. A Google lehetőséget kínál arra, hogy Gmail-hozzáférés nélkül készítsünk Google-accountot – ehhez a fenti linkre kell kattintani.

Keresési előzmények letiltása

https://history.google.com

Zavarja, hogy a Google elraktározza a keresési (internetes) előzményeket? Szívesen letiltaná ezt a funkciót? A fenti linkre kattintva ezt egyszerűen megteheti. A kapcsolódó oldalon egy átfogó listát talál a keresési feltételekről, valamint néhány, a keresési előzmények beállításával kapcsolatos opciót.

Fióktevékenység ellenőrzése

https://security.google.com/settings/security/activity

Arra gyanakszik, hogy valaki más is beles Google-fiókjába? Szeretné ellenőrizni a fióktevékenységet, azaz hogy mikor és honnan jelentkeztek be? A fenti linkre kattintás után részletes áttekintést kap minderről.

Kik férhetnek hozzá Google-fiókjához?

https://security.google.com/settings/security/permissions

Netes életünk során jó pár harmadik fél webhelyének, alkalmazásának engedélyezzük a hozzáférést fiókunkhoz, és erről később meg is feledkezünk. A Fiókengedélyek oldalon (fenti link) áttekinthetjük, melyek ezek az alkalmazások, és hogy a fiókunk mely részeihez férhetnek hozzá.

Mi történjen a fiókjával, ha már nem használja?

https://www.google.com/settings/account/inactive

A Google lehetőséget kínál arra, hogy meghatározzuk, mi történjen a fiókunkkal, ha már nem fogjuk használni azt. Az Inaktív fiók kezelője a fenti linkre kattintva érhető el.

Célzott hirdetések kezelése

https://www.google.com/ads/preferences/

Megoszlanak a vélemények a Google célzott reklámjairól. Van, akit idegesítenek, viszont nem kevesen vannak, akik szeretik, ha olyan hirdetéseket kapnak, amelyek valóban érdeklik őket. A fenti linkre kattintva a Hirdetésbeállítások oldalra jutunk, ahol meghatározhatjuk/szerkeszthetjük érdeklődési körünket, akár a Google rendszerében, akár az interneten megjelenő Google-hirdetésekkel kapcsolatban, sőt akár le is tilthatjuk az ilyesfajta reklámokat.

Minden együtt Google-profiljáról

https://www.google.com/takeout

Szeretné letölteni a Google-profiljához társított adatokat? Akkor egy adatarchívumot készíthet a fenti link segítségével, és kiválaszthatja, mely Google-termékekből szeretné letölteni az adatokat. Ezeket a későbbiekben egyszerűen importálhatja majd más internetes szolgáltatásokba.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!