szerző:
hvg.hu

Először jelent meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) különféle mentális zavarokat összegző kiadványa új verziójának első változatában a videojáték-függőség mint létező betegség. Mindez persze nem azt jelenti, hogy minden digitális produktum veszélyt jelentene az életünkre, de egy ilyen kaliberű jelentést, főleg, ha az a WHO-tól származik, tanácsos a komolyan venni.

Annak ellenére, hogy bizonyos országok már halasztást nem tűrő, közegészségügyi problémaként tekintenek a videojátékok iránti függőségre, az elmúlt években számos helyen azt hangoztatták: további kutatások szükségek ahhoz, hogy valóban létező problémáról, esetleg betegségről lehessen beszélni.

Most azonban megtört a jég, az Egészségügyi Világszervezet idei évre vonatkozó, különféle rendellenességeket összegyűjtő kiadványának (International Classification of Diseases) vázlatai között immár létező betegségként tüntették föl a videojáték-függőséget is.

A dokumentumban, amelyre többek között az Eurogamer is felhívta a figyelmet, kétféle bejegyzés szerepel a már említett tematikában: külön fület kapott a tényleges zavarokat okozó videojátékozás mint folyamat, valamint azon programok gyűjtőneve is, melyek valós veszélyt jelentenek a felhasználókra nézve. Előbbi az addiktív viselkedések miatti rendellenességek alatt szerepel.

A leírás szerint olyan megváltozott viselkedésmintázatról van szó, mely elég súlyos ahhoz, hogy jelentős személyes, családi, szociális, oktatási, foglalkozási vagy egyéb fontos működési területeket érintő változást okozzon - magyarázta kiadványában a WHO. Hozzátették: a diagnózis jeleinek legalább egy éven át kell jelentkezniük ahhoz, hogy valós veszélyről lehessen beszélni egy-egy problémásnak tűnő személy esetében.

A függőségnek egyébként a következő tüneteit sorolták fel a szakemberek:

  • a felhasználó egyszerűen elveszti a kontrollját a játék fölött;
  • a videojátékok egyik napról a másik magasabb prioritást kapnak a beteg életében, mint bármilyen más, hétköznapi tevékenységek.

A szakemberek szerint a videojáték-függőség ilyesfajta felismerése segítséget is jelent majd a betegség sikeres kezelésében, hiszen újfajta módszereket dolgozhatnak ki a problémák gyorsabb megoldása érdekében. Több országban, köztük Dél-Koreában, ahol egyébként szigorú szabályokhoz kötötték a videojátékokkal való időtöltést, a 16 éven aluli fiatalok számára alapból elérhetetlenné tesznek minden ilyen programot éjfél és reggel 6 óra között.

Ugyanakkor nem árt megjegyezni, hogy a számítógépes játékoknak igen pozitív hatása is lehet: ki nem találná, hogyan tanul angolul sok magyar 14-17 éves.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Tech

Nem az a baj, ha sokat internetezik, mások a függőség jelei

Internetfüggőség-klinikát hoztak létre a zágrábi pszichiátrián, ez az első ilyen intézmény Horvátországban. A kórház pszichiátere szerint a sok netezéssel töltött idő is jele lehet a függőségnek, de nem az a legfontosabb.