szerző:
MTI

Több mint kilencezer oldalt képes megtölteni a világ legnagyobb prímszáma: az 50. úgynevezett Mersenne-prímszám csaknem 23,5 millió számjeggyel rendelkezik, így több mint 900 ezer számjeggyel hosszabb, mint a korábbi rekorder.

A felfedezett prímszám a 2 a 77 millió 232 ezer 917-ik hatványon mínusz egy – számoltak be az eredményről a Mersenne-prímszámokat kutató Great Internet Mersenne Prime Search (GIMPS) nevű amerikai projekt munkatársai. A pontos szám a cikkben nem fér el, de ide kattintva letöltheti – egy 20,4 megabájtos tömörített csomagban. Kicsomagolás után az egyszerű szövegfájl mérete tömörítés nélkül 47,4 MB – ennyiben fér el a legnagyobb ismert prímszám.

A számot december 26-án számolták ki egy önkéntes számítógépén, amelynek számolási kapacitását a projekt rendelkezésére bocsátották, de más szakértőknek is hitelesíteniük kellett az eredményt.

A korábbi rekordot 2016 januárjában állították fel szintén a projekt egyik számítógépén.

A prímszámok olyan egész számok, amelyek csak eggyel és önmagukkal oszthatók, mint például a 3, 5, 7, 11, 13. A prímszámok eloszlására vonatkozó számos alapvető probléma ma is megoldatlan.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.