szerző:
MTI

Kim Dzsong Un elrendelte, hogy helyezzék készenlétbe Észak-Korea atomfegyvereit, hogy bármikor bevethessék őket.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető elrendelte az ország atomfegyvereinek készenlétbe helyezését, hogy bármikor bevethetők legyenek az ellenségektől érkező fenyegetésekre válaszul – jelentette helyi idő szerint pénteken az ázsiai ország hivatalos hírügynöksége, a KCNA.

Kim Dzsong Un egy újonnan kifejlesztett sorozatvető kipróbálására rendezett hadgyakorlat levezénylése után nyilatkozott arról, hogy az észak-koreai hadseregnek fel kell készülnie a megelőző csapásokra. 

Szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) az eddigi legszigorúbb büntetőintézkedéseket fogadta el Észak-Koreával szemben, mert január elején újabb kísérleti atomrobbantást hajtott végre, majd egy hónappal később műholdat lőtt fel ballisztikus rakétával, mindkét alkalommal megsértve a BT korábbi határozatait. Alig néhány órával a szankciók elfogadása után Észak-Korea több rövid hatótávolságú rakétát lőtt ki a Japán-tenger irányába.

Kim Dzsong Un azt mondta, Észak-Koreának "a minőséget és a mennyiséget tekintve is erősítenie kellene nukleáris fegyvereit", és a KCNA értesülései szerint kijelentette, hogy "a nukleáris robbanófejeket állandóan készenlétben kell tartani, hogy bármelyik pillanatban kilőhetők legyenek".

Az amerikai védelmi minisztérium válaszul arra szólította fel Phenjant, hogy tartózkodjon a feszültségeket gerjesztő, provokatív megnyilvánulásoktól, és ehelyett inkább nemzetközi kötelezettségei betartására összpontosítson. Ezen felül a Pentagon tisztségviselői korábbi elemzéseikkel összhangban úgy vélték, Phenjan továbbra sem képes nukleáris robbanófej és a hordozására alkalmas rakéta előállítására.

Pak Gun Hje dél-koreai elnök csütörtökön ismét arra szólította fel Észak-Koreát, hogy álljon el atomfegyverprogramjától, és vessen véget az észak-koreai vezető "zsarnokságának". Észak-Korea már korábban is fenyegetőzött azzal, hogy megelőző csapást mér ellenségeire, beleértve Dél-Koreát, Japánt és az Egyesült Államokat. 

A két Korea között legutóbb amiatt vált feszültté a viszony, hogy Phenjan január elején végrehajtotta az újabb kísérleti atomrobbantást.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!