szerző:
hvg.hu

Hét órával az urnazárás után sem lehet biztosra venni, ki is az igazi győztese az olasz parlamenti választásnak.

Az Öt Csillag mozgalom (M5S) és a Liga (korábbi nevén Északi Liga) az olaszországi választások nyertese: a vasárnapi voksoláson a populista M5S szerezte meg a legtöbb voksot, a szélsőjobboldali északolasz mozgalom pedig több embert tudott maga mögé állítani, mint „nagyobb” választási partnere, a Silvio Berlusconi által alapított Forza Italia.

A volt kormányfő, akit egy jogerős ítélet 2019-ig eltiltott a politikai szerepvállalástól a választás után az eredményt azzal magyarázta, azért büntették pártát, mert nem ő volt a jelölt.

A jelenleg kormányzó, balközép Demokrata Párt (PD) a legnagyobb vesztes húsz százalék alatti eredménnyel. Maurizio Martina elismerte vereségét, és bejelentette: felkészül az ellenzéki szerepre.

Akárcsak Berlusconiék, az Öt Csillag is kormányzásra készül, de egyikük sem veheti ezt biztosra. A Forza Italia, a Liga és az Olasz testvérek szövetsége együtt szintén 30 százaléknál többet ért el az alsóházban és a szenátusban is – vagyis a három nagy politikai erő közül, úgy tűnik, egyik sem éri el a 40 százalékos eredményt, amely az olasz választási rendszerben automatikusan többséget biztosítana a parlamentben.

Az euró az ázsiai piacokon viszonylag stabilan tartotta árfolyamát, amely azzal magyarázható, hogy a kampányban még a legeuroszkeptikusabb pártok is visszavettek azokból az ígéretekből/fenyegetésekből, hogy kiléptetik Olaszországot a valutaunióból.

Az állás az alsóházi szavazáson reggel hatkor, a szavazókörök felének összeszámolása után:

  • Öt Csillag mozgalom: 30,7%
  • Demokrata Párt: 19,9%
  • Liga: 18,8%
  • Forza Italia: 13,4%
  • Olasz testvérek: 4,2%

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Világ

Ellenzéki szerepre készül az olasz kormánypárt

A kormányzó Demokrata Párt (PD) készen áll az ellenzéki szerepre, amennyiben beigazolódnak a vasárnapi olaszországi választások után éjjel közzétett exit poll-felmérések eredményei - jelentette be a balközép tömörülés alsóházi vezetője.