szerző:
hvg.hu

Hét órával az urnazárás után sem lehet biztosra venni, ki is az igazi győztese az olasz parlamenti választásnak.

Az Öt Csillag mozgalom (M5S) és a Liga (korábbi nevén Északi Liga) az olaszországi választások nyertese: a vasárnapi voksoláson a populista M5S szerezte meg a legtöbb voksot, a szélsőjobboldali északolasz mozgalom pedig több embert tudott maga mögé állítani, mint „nagyobb” választási partnere, a Silvio Berlusconi által alapított Forza Italia.

A volt kormányfő, akit egy jogerős ítélet 2019-ig eltiltott a politikai szerepvállalástól a választás után az eredményt azzal magyarázta, azért büntették pártát, mert nem ő volt a jelölt.

A jelenleg kormányzó, balközép Demokrata Párt (PD) a legnagyobb vesztes húsz százalék alatti eredménnyel. Maurizio Martina elismerte vereségét, és bejelentette: felkészül az ellenzéki szerepre.

Akárcsak Berlusconiék, az Öt Csillag is kormányzásra készül, de egyikük sem veheti ezt biztosra. A Forza Italia, a Liga és az Olasz testvérek szövetsége együtt szintén 30 százaléknál többet ért el az alsóházban és a szenátusban is – vagyis a három nagy politikai erő közül, úgy tűnik, egyik sem éri el a 40 százalékos eredményt, amely az olasz választási rendszerben automatikusan többséget biztosítana a parlamentben.

Az euró az ázsiai piacokon viszonylag stabilan tartotta árfolyamát, amely azzal magyarázható, hogy a kampányban még a legeuroszkeptikusabb pártok is visszavettek azokból az ígéretekből/fenyegetésekből, hogy kiléptetik Olaszországot a valutaunióból.

Az állás az alsóházi szavazáson reggel hatkor, a szavazókörök felének összeszámolása után:

  • Öt Csillag mozgalom: 30,7%
  • Demokrata Párt: 19,9%
  • Liga: 18,8%
  • Forza Italia: 13,4%
  • Olasz testvérek: 4,2%
MTI Világ

Ellenzéki szerepre készül az olasz kormánypárt

A kormányzó Demokrata Párt (PD) készen áll az ellenzéki szerepre, amennyiben beigazolódnak a vasárnapi olaszországi választások után éjjel közzétett exit poll-felmérések eredményei - jelentette be a balközép tömörülés alsóházi vezetője.