Az én hetem: Péterfy Gergely és a kipcsak dácsák remetéje

Péterfy Gergely

6 perc

2019.10.20. 17:00

2019.11.07. 15:35

Sorozatunkhoz öt írót kértünk fel: írjanak arról, miként élték meg az elmúlt hetet. Egy megkötésünk volt csupán: adunk öt kulcsszót, ezeknek valahol fel kell bukkanniuk ebben a szubjektív visszatekintésben. Ezen a héten Péterfy Gergelynek a következő szavakból kellett ihletet merítenie: kilépés, támadás, kipcsak, lázadás, alku.

Heti ötös: miért ezeket a kulcsszavakat kapta a szerző?

Kilépés - Borkai Zsolt kilépett a Fideszből, de marad független polgármester Győrben.

Támadás - Sorozatban támadták meg a választási eredményeket ott, ahol ellenzéki polgámester győzött. Majd jött a reakció: az ellenzék is elkezdett fellebbezni. Budapesten viszont békésen és kedélyesen zajlott le az átadás/átvétel.

Kipcsak - A magyar kormányfő a Türk Tanács VII. csúcstalálkozóján beszélt arról, hogy sok magyarban kipcsak vér van. Egyben közölte, hogy Nurszultan Nazarbajev a mindenkori elnöke a magyar kipcsak törzseknek is.

Lázadás - Kaotikus állapotok alakultak ki Katalóniában, miután a lakosság felháborodott a függetlenségi párti politikusokra a héten kirótt súlyos börtönbüntetések miatt.

Alku - Ismét kötött egy Brexit-megállapodást az Egyesült Királyság és az EU. Szombaton aztán tovább bonyolódott a helyzet, a brit parlament nem fogadta el a megállapodást, hanem kényszerhelyzetbe hozta Boris Johnson kormányfőt, akinek - meggyőződése ellenére - újabb halasztást kellett kérnie. 

Szédülök. Két hónapja ülök a monitor előtt, és hiába váltogatom az olvasószemüvegeket, két óra munka után zúgni kezd a fejem és émelygek. Felállok, téblábolok a házban, kimegyek a kertbe. A mesterek vadul vakolják a lábazatot, a segéd a diófa tövében csempét flexel. Minden összejön, a munka, a kreatív írás akadémia felépítése a ház felújításával, meg egy forgatókönyv, amit jövő hétre kell leadni.

Visszamegyek a házba, visszaveszem az olvasószemüveget, most egy másfeleset. Közelebb húzom a monitort. Mióta elindítottam az akadémiám, egy perc megállás sincs, minden szombatra össze kell raknom három komplett előadást úgy, hogy egyből videóra lehessen venni; a videók aztán mennek majd a weboldalra, kreatív írás hallgatóim okulására. Cselekmény. Hogyan szőjünk cselekményt? Vigyük a protagonistát befele a sűrűbe. Sós kútba teszlek, onnan is kiveszlek. Járassuk meg vele a poklot, aztán, amikor már a legmélyebben van, amikor már azt hiszi, minden remény elveszett, Jónás a cetben, adjunk neki erőt arra, hogy merje kipróbálni A Képességet, Amit Eddig Nem Mert. Vagy valami.