Vodafone
Vodafone

A külföldi mobilhasználat költségeinek folyamatos csökkenésével és megszűnésével egyre merészebben használunk alkalmazásokat kirándulásaink és üzleti útjaink során. Íme, pár praktikus és szórakoztató applikáció, melyek biztosan hasznos útitársaink lesznek.

Tervezés és készülődés

Sokaknak ismerős a nyitott bőröndök feletti tanakodás: mire lesz szükségem, miből mennyit vigyek, vajon semmit sem felejtek el? Az utolsó pillanatra hagyott, kétségbeesett kapkodást előzhetjük meg a PackPoint nevű alkalmazással. Csak adjuk meg neki az úti célt, az ott töltött éjszakák számát, a tervezett tevékenységeinket (pl. biciklizés, hegymászás, üzleti út, strandolás), és máris kész a személyre szabott ellenőrzőlistánk a legfontosabb ruhadarabokkal és tárgyakkal. Az előre elkészített listát természetesen még tovább alakíthatjuk igényeink szerint, majd az egészet egy kattintással megoszthatjuk útitársainkkal. A PackPointnál még fejlettebb és összetettebb funkciókra képes, de fizetős alkalmazás a Travel List. Ezzel nem csak ellenőrző listát és komplett útitervet készíthetünk, de emlékeztetőket is beállíthatunk az utolsó pillanatban bepakolandó, így rendszerint otthon is maradó tárgyainkról (pl. töltők, fogkefe), valamint a naponta elvégzendő feladatokról (pl. fényképezőgép akkumulátorának feltöltése).

Stresszmentes repülés

Amennyiben repülünk, érdemes letölteni a szintén ingyenes GateGuru nevű eszközt, ami gondoskodik arról, hogy sose érhessen bennünket meglepetés a reptereken. Akkor a leghasznosabb, ha több átszállással kell eljutunk célunkhoz. Tájékoztat a késésekről, a beszállókapuk esetleges változásairól, a várakozási időkről, valamint bőséges információt szolgáltat az adott repülőtérről és az ottani lehetőségeinkről (pl. boltok, éttermek, térképek, lounge) A repülővel sűrűn utazók elkészíthetik vele saját repülési statisztikájukat is (pl. hány kilométert tettek már meg a levegőben, hány repülőteret látogattak, hány társasággal utaztak összesen), eredményeiket pedig összehasonlíthatják a többi felhasználó adataival.

Szállás és városnézés

Ha már megérkeztünk, és el is foglaltuk szállásunkat - amit gyerekjáték megtalálni és lefoglalni a jól ismert TripAdvisor, Booking.com, vagy Airbnb mobilra fejlesztett eszközeivel -, akkor végre eljött az idő, hogy felfedezzük a környéket. A magyar fejlesztésű Pocketguide több mint 150 nagyváros kihagyhatatlan látványosságait mutatja be anélkül, hogy állandóan a telefonunkat kellene nézegetnünk. Tegyük be a fülhallgatót, dugjuk zsebre a telefont, és a Pocketguide idegenvezetője elirányít bennünket a legközelebbi látnivalóhoz, amiről nem csak a legfontosabb tudnivalókat meséli el, de érdekes történetekkel is fűszerezni az élményt.

Kultúra, szokások és nyelv

Ha nem csak a legnépszerűbb, turisták milliói által látogatott nevezetességekre vagyunk kíváncsiak, de egy kicsit alaposabban is szeretnénk megismerkedni az adott ország nyelvével és kultúrájával, nagy segítségünkre lehet a TripLingo. Ez az alkalmazás egyszerre lesz tolmácsunk és nyelvtanárunk, aki bemutatja a helyi szokásokat és etikettet, valamint felhívja a figyelmet a legfontosabb kulturális különbségekre. Különleges és nagyon hasznos funkciója az élőbeszéd azonnali fordítása angol nyelvre, valamint hanganyagai, nyelvi játékai és szókártyái segítségével magunk is könnyedén elsajátíthatjuk a helyi nyelv alapvető és gyakori szavait, kifejezéseit. A TripLingo azt is kiszámolja nekünk, hogy mennyi borravalót adjunk az étteremben, illetve arra is megtanít, hogy hogyan viselkedhetünk illendően, a helyi szokásoknak megfelelve egy pl. üzleti tárgyalás alkalmával.

És, ha még ez sem lenne elég, és az újonnan tanult kulturális ismeretek mellett a helyiek mindennapi életéről is szeretnénk minél többet megtudni, töltsük le a Like A Local Guide nevű oldalhoz tartozó alkalmazást. A Like A Local alternatív útvonalakat javasol mindazoknak, akik szívesen elkerülnék a turistákkal telezsúfolt látványosságokat, és helyette inkább az érdekli őket, hogy hogyan élnek a város lakói: milyen helyeket látogatnak  szabadidejükben, melyik a kedvenc éttermük, vagy, hogy hova ülnek be péntek este.

Ugyanúgy
A javasolt applikációk használatához természetesen szükség van adat-forgalomra. A Vodafone új, EU-s tarifáival már díjmentesen roamingolhatunk az unió egész területén és ugyanúgy használhatjuk a mobiltelefonunkat, mintha itthon lennénk.

Elővigyázatosság, biztonság és vészhelyzetek

Hogy biztos ne érhessen minket semmi baj utazásaink során, még indulás előtt telepítsük az !Emergency!-t készülékünkre. Ez az alkalmazás a tartózkodási helyünk alapján megadja az adott ország legfontosabb segélyhívó telefonszámait, és a hozzánk legközelebb eső kórházak, rendelők, nagykövetségek címeit és útvonalait.

Egyéb sürgős esetek…

Mindannyian tudjuk, hogy mennyire kellemetlen, amikor egy idegen helyen, városnézés vagy kirándulás közben hirtelen sürgős dolgunk támad. A hosszadalmas keresgélés helyett azonban most egy gombnyomással megtudhatjuk, hogy hol a legközelebbi nyilvános WC. A Flush Toilet Finder több mint 190 000 illemhelyet tárol folyamatosan bővülő adatbázisában, azoknak aktuális nyitvatartásával és leggyorsabb megközelíthetőségével együtt.

Jó utat!Az oldalon elhelyezett tartalom a Vodafone Magyarország Zrt. közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.