HVG Extra A Nő
HVG Extra A Nő

Január 22-én mutatják be az USA-ban Tuza-Ritter Bernadett Egy nő fogságban (A Woman Captured) című dokumentumfilmjét. Ez az első egész estés magyar alkotás, amelyet a világ egyik legjelentősebb független filmes fesztiválja, a Sundance Filmfesztivál beválogatott a versenyprogramjába. Idén január 18. és 28. között rendezik meg.

Nagy érdeklődés övezi a film január 22-i bemutatóját, a fesztiválon a rendező, valamint a film két producere, Ugrin Julianna és Kiss Viki Réka is részt vesz. Az A Woman Captured korunk egyik legmegdöbbentőbb jelenségéhez, a modern kori rabszolgaság témájához kapcsolódva egy hazánkban rabszolgasorban élő nő, Maris portréját és életének egy szakaszát mutatja be. Ő egyike annak a több mint 45 millió embernek, akik a világ különböző pontjain a modern kori rabszolgaság valamely formájának áldozataként élnek: közülük mintegy 1,2 millióan itt, Európában.

Jelenet az Egy nő fogságban című dokumentumfilmből

„Legyen az kényszermunka, házi rabszolgaság vagy prostitúció, a modern kori rabszolgaság jelenségével foglalkoznunk kell: felfoghatatlan és elfogadhatatlan a 21. században egy embertársunk szabadságtól való megfosztása és kizsákmányolása – mondta Tuza-Ritter Bernadett, a film rendezője. – Bízom benne, hogy a filmem nemzetközi jelenléte, a Sundance Filmfesztivál versenyprogramjában való részvétel révén világszerte rengeteg ember érti meg, hogy a rabszolgaság itt is jelen van, a szomszédunkban. Nem csupán a harmadik világ problémájáról van szó. Mindenhol ott van. Nem a civilizáció perifériáján forgattam, hanem Európa kellős közepén.”

Tuza-Ritter Bernadett filmrendező és a Sundance filmfesztiválon induló film plakátja

Az első filmes Tuza-Ritter Bernadett a film rendezője, operatőre és vágója is egyben. Majdnem száz napot töltött Marissal, így életét, érzelmeit belülről, jelen időben volt képes megismerni. Maris tíz éve szolgál fizetés nélkül egy magyar családot, szállásért és ételért cserébe napi 20 órát dolgozik: nappal ház körüli munkát végez, éjszakánként pedig egy gyárba küldik dolgozni, de az ott megkeresett pénzét az utolsó fillérig le kell adnia a családnak. Szabadságában korlátozzák, engedély nélkül nem hagyhatja el a házat. A méltóságától és jogaitól megfosztott nő évek óta maradékot eszik, és egy kanapén alszik. Maris a fizikai és lelki elnyomás miatt félelemben tölti napjait, miközben arról álmodozik, hogy visszakapja korábbi életét. A kamera jelenléte ráébreszti, hogy nincs teljesen egyedül. Fokozatosan bizalmába fogadja a rendezőt, majd lassan barátság alakul ki kettőjük között. Másfél évnyi forgatás után összeszedi bátorságát és megosztja vele tervét: „Meg fogok szökni!”

A film magyarországi zártkörű bemutatója február 6-án lesz, ezt követően, amennyiben beválogatják a versenyprogramba, a 2018-as Magyar Filmhéten lehet először megtekinteni hazánkban.

A magyar–német koprodukcióban készült filmet a magyarországi Éclipse Film és a német CORSO Film gyártotta a Médiatanács, a Magyar Média Mecenatúra Program keretében, a Kreatív Európa Program Média Alprogramja és a németországi Film Und Medienstiftung NRW támogatásával. A film előkészítése, fejlesztése a 2017-es DOK.INCUBATOR workshop támogatásával zajlott. A film nemzetközi forgalmazója a Syndicado.

A Woman Captured Facebook-oldala

 

Ha szívesen olvasna hasonló tartalmakat, rendelje meg a HVG Extra A nő legfrissebb számát a kiadótól vagy keresse az újságárusoknál.
Az oldalon elhelyezett tartalom a HVG Extra A nő magazin közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Újra Magyarországra jön a Morcheeba

Újra Magyarországra jön a Morcheeba

Victoria Beckham divatcsatornát indított a YouTube-on

Victoria Beckham divatcsatornát indított a YouTube-on

A rendőrség szerint a fegyveres szökevénnyel dulakodó sofőr akadályozta a munkájukat

A rendőrség szerint a fegyveres szökevénnyel dulakodó sofőr akadályozta a munkájukat

Gyöngyösi szerint a Jobbik csak rájátszott a rasszista, antiszemita érzelmekre

Gyöngyösi szerint a Jobbik csak rájátszott a rasszista, antiszemita érzelmekre

Gundel Takács beolvasott Király Gábornak

Gundel Takács beolvasott Király Gábornak