Invitech
Invitech

Már számtalan olyan alkalmazás létezik, mely szinte játszva segíti az orvostanhallgatókat az anatómiai ismeretek elsajátításában. A fejlesztők számára ez remek kihívás, munkájuk eredménye pedig e területen nem csupán anyagiakban mérhető. Tudja, hány darab ágyéki csigolya van a gerincben és miket köt össze infundibulum és egyáltalán, hogyan kerülnek ezek a mobilok és tabletek képernyőjére?

Az Apple App Store-jában és a Google Play Áruházában is százával sorakoznak olyan fizetős vagy éppen ingyenes alkalmazások, melyek az edukációt hivatottak segíteni. Míg a kisebb gyerekek, kamaszok oktatását, fejlesztését célzó programok széles körben ismertek, addig talán kevesebb szó esik a kifejezetten egyetemisták számára készített alkalmazásokról. Jelentőségük pedig óriási, s ezt mind több szoftvergyártó ismeri fel. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy már néhány igen speciális képzési terület tanulói, így például az orvostanhallgatók és gyógyszerészek oktatását, önképzését is tucatnyi hasznos, tudományos alapossággal elkészített alkalmazás – köztük világsikert elért magyar fejlesztés – segíti. Ezek főként az anatómia témakörét járják körül, ugyanakkor a latin szakkifejezések elsajátítására, sőt a biokémiai ismeretek bővítésére is léteznek már programok. Az ilyen alkalmazásokra hatalmas energiát fordítanak fejlesztőik világszerte, innovatív megoldásaik pedig valósággal forradalmasítják az egészségügyi oktatást. A legjobb külföldi és hazai applikációk közül válogattunk.

Itt van mindjárt a Complete Anatomy, mely idén elnyerte az Apple dizájndíját is. Az alkalmazás révén a felhasználók az emberi test több mint hatezer-ötszáz különböző struktúrájával, testrészekkel, szervekkel, szerv- és ízületi rendszerekkel ismerkedhetnek meg interaktív módon. Zoomolhatnak, elforgathatják a háromdimenziós képeket, sok más mellett láthatják az izmokat mozgás, a tüdőt és az azt körülvevő szerveket légzés, az érrendszert a véráramlás közben. Az alkalmazás ingyenesen letölthető, az összes funkció elérése pedig nagyjából egy orvosi szakkönyv árába kerül.

Az Explain Medicine kevésbé látványos, ám nagyon hasznos, az orvosi szakkifejezéseket megmagyarázó app, kifejezetten szakemberek számára. A fejlesztő nem csupán orvostanhallgatóknak, de praktizáló orvosoknak is ajánlja, hiszen a mindig kéznél lévő mobilba gyakorlatilag egy komplett orvosi szakszótár kerül az alkalmazásnak köszönhetően. Használata ráadásul igen gyors, ennél fogva rendkívül hatékony, a program nyújtotta információk pedig a folyamatosan frissülő és kiegészülő adatbázis révén mindig naprakészek. A fejlesztőket százfős orvosi csapat segítette és segíti munkájában, közreműködésükkel jelenleg már több mint hétszáz szócikk elérhető.

A 3D Brain Atlas az orvosi pályára készülők számára leegyszerűsíti az emberi agy szerkezetének megismerését. Az agy 3D-s képe különböző tengelyek mentén elforgatható, szakkifejezések alapján kereshető. A Harvard Egyetem úgynevezett „Brain adatbázisát” használó alkalmazás a fejlesztők tapasztalatai szerint jó szolgálatot tesz az idegsebészet, a neurológia, a radiológia területével ismerkedő hallgatóknak, hiszen anélkül mutatja be az agyat, hogy boncoláson kellene részt venniük. A program különlegessége, hogy a felhasználók gyakorolhatják az MRI eredmények értelmezését is.

A BoneBox Dental Lite egy nagyfelbontású fogászati anatómiai szemléltető eszköz. Egyaránt alkalmas arra, hogy az orvos vizuálisan is ismertessen betegével egy-egy adott problémát, illetve arra is, hogy az egyetemi hallgatók elképesztő részletességgel, térbe és anatómiai struktúrába helyezve tanulmányozhassák a fogakat.

A Clinical Sense talán még az előbbieknél is izgalmasabb, interaktív alkalmazás. A felhasználóinak életszerű forgatókönyvek alapján kell szakszerű döntést hozniuk orvosi kérdésekben. Az alkalmazás hasznos az orvostanhallgatók és a már praktizáló szakemberek számára is, hiszen a mobil vagy a tablet segítségével, a tünetek és a kezelés szempontjából releváns körülmények ismeretében szimulálhatnak döntési folyamatokat mindenféle kockázat nélkül.

Egyéb, a felsőfokú tanulmányokat segítő, esetünkben például az orvostanhallgatóknak szánt alkalmazásokkal persze nem csak a külföldi fejlesztők rukkoltak elő az elmúlt években. Sikeres magyar projektekből sincs hiány, hiszen úgy fest, hogy a hazai szoftvergyártók, sőt maguk az érintettek, a célcsoport tagjai is meglátták a lehetőséget ebben a területben.

Az InSimu – leánykori nevén MEDcases – egy olyan applikáció, amellyel tét nélkül lehet gyakorolni a betegek diagnosztizálását. A debreceni fejlesztő csapatban a programozók mellett orvostanhallgatók is voltak, a munkát pedig kezdetektől segítette egy marketinges is. Az eredmény nem maradt el: az alkalmazásra épített startup a világ legnagyobb, diákoknak tartott innovációs versenye, a Microsoft által életre hívott Imagine Cup seattle-i döntőjében bronzérmes lett idén nyáron, a társadalmi szerepvállalás kategóriában. Az informatikai világcég magyar híroldalán a projekt kapcsán úgy fogalmaznak, ez az alkalmazás a 21. század legmodernebb technológiájának segítségével forradalmasítja a klinikai diagnosztika oktatását. A hírek szerint az app iránt több egyetem is élénken érdeklődik, s az egyéni felhasználók mellett szeretnék azt a tananyagba is beilleszteni.

A hazai fejlesztők kreativitását, újító szemléletét bizonyítja, hogy nem ez az egyetlen magyar sikertörténet a közelmúltból. Az alkotók nevét magában viselő RF Anatomy olyan igényes, több mint nyolcszáz nagyfelbontású képpel illusztrált anatómiai atlasz, mely az ötletgazdák szándéka szerint anyagi értelemben is elérhető bárki számára. Az atlasz a magyar mellett természetesen latin és angol nyelven is használható. Az alkalmazást fejlesztő, egyébként szintén debreceni kötődésű céget két orvostanhallgató, Regéczy Zoltán és Fábián Ádám alapította, majd a társaság kiegészült Hortobágyi Norbert joghallgatóval. Ötletük és a termék életképességét jól jelzi, hogy a letöltések száma mára tízezres nagyságrendű, ami egy szakmaspecifikus alkalmazás esetében igen figyelemre méltó eredmény. Az RF Anatomi csapata a világ első közösségi anatómia tanulási rendszerének a megalkotását tűzte ki célul. Az applikációra nem csak felhasználói körökben, de szakmai berkekben is felfigyeltek: az RF Anatomy tavaly elnyerte a legtehetségesebb fiatal magyar fejlesztők számára kiírt – idén még nyitott – InnoApps Díjat.

Remek fejlesztőkből és kreatív projektekből tehát nincs hiány sem itthon, sem határainkon túl, az innovációk pedig láthatóan meghálálják a beléjük fektetett munkát, szakértelmet és energiát. Az orvostudomány fejlődésével párhuzamosan az alkalmazott eszközök is hatalmas intenzitással fejlődnek, s ez nem csak az orvosi rendelőkre, műtőkre és kórtermekre igaz, hanem már az egyetemi tantermekre, sőt a hallgatók zsebeire, táskáira is.


Magyar fejlesztőket keresnek
Az Invitel Csoporthoz tartozó Invitech Solutions három kategóriában, InnoMax Business, InnoMax Non-profit és InnoApps néven hirdetett pályázatot. November 3-ig utóbbi kategóriában is várják még a nevezéseket, hiszen idén ismét díjazni szeretnék a legtehetségesebb fiatal, harminc év alatti magyar fejlesztőket. A versenyre bármilyen újszerű, ötletes, megvalósult alkalmazással nevezni lehet, témától függetlenül.


Az oldalon elhelyezett tartalom az Invitech közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Szijjártó: Nem költözik az izraeli magyar nagykövetség Jeruzsálembe

Szijjártó: Nem költözik az izraeli magyar nagykövetség Jeruzsálembe

Különös dolgokat találtak az autisták agyában, és ez jól jön az orvosoknak

Különös dolgokat találtak az autisták agyában, és ez jól jön az orvosoknak

Három meccsre eltiltották Király Gábort

Három meccsre eltiltották Király Gábort

Lezárták a Városliget egy részét, gránátokat találtak

Lezárták a Városliget egy részét, gránátokat találtak

Fogyatkozó csepeliek: Bangóné kicsit elszámolta magát

Fogyatkozó csepeliek: Bangóné kicsit elszámolta magát