Telekom
Telekom

Mindannyian éreztük már, hogy nem vagyunk biztonságban, és megnyugtató volna, ha valaki figyelne ránk, lenne, akit baj esetén riasztható. És mindannyian ismerjük a hozzátartozóink iránt érzett aggodalmat, amelyet jó volna a biztonságuk megerősítésével mérsékelni. A technológia már ebben is, és idehaza is ad segítséget.

Közhelyes, de igaz megállapítás, hogy az élet nagyon veszélyes üzem. Az aggodalom éppen az erről szerzett tapasztalatainkhoz kapcsolódik, akár saját épségünkről, akár hozzátartozóik, sőt munkatársaink biztonságáról legyen is szó. Csakhogy nem lehet mindenkinek folyamatosan fogni a kezét, de még csak a szemünket sem tarthatjuk rajta mindazokon, akiket óvni szeretnénk. Manapság az ilyen feladatokat az ember a képességei kiterjesztésével oldja meg. Nagyon jól mutatja ezt, hogy egyre több okos és hálózatra kapcsolt eszközt viselünk, vagy tartunk magunknál. És ez a felügyelet, illetve a segélyhívás esetében sincs másképpen.

Jobban érezzük magunkat, ha idős vagy beteg hozzátartozóink, szeleburdi gyermekeink, és a nagyon veszélyes munkáknak kitett kollégáink egy olyan eszközt tudhatnak maguknál, amely szükség esetén alkalmas az egyszerű és gyors riasztásra. Ez nem a mobiltelefon, habár technológiai hasonlóságokat felfedezhetünk.

Az egyik magyarországi szolgáltató, az SOS Központ Kft. segélyhívó szolgáltatásával a hét minden napján, 24 órában elérhető (a felhasználó választása szerint) egy megadott családtag, vagy az SOS Központ diszpécser szolgálata, amely szükség esetén gondoskodik a mentő vagy orvosi ügyelet kiküldéséről.

A kapcsolatot egy SIM kártyával működő készülék, a Seniguard tartja a Magyar Telekom mobilhálózatán, amely kétirányú kommunikációra alkalmas, mint egy mobiltelefon. Hívás nem indítható róla, csak fogadja azokat. Az eszköz csak az SOS Központ rendszerében használható. Mondhatnánk, hogy egy célszerszám, a baj leküzdésére, amely azonnali segítségnyújtást tesz lehetővé, folyamatos kapcsolatot tart fenn a segítségforrással, vészjelzést tud adni (a pánik gombbal), GPS-es helymeghatározással bármikor megtalálható, az elesés érzékelője automatikus riasztást küld és hosszú készenléti ideje. Emellett (ami különösen a felügyeletre szoruló személyeknél, például demenciában szenvedő betegeknél fontos) úgynevezett geokerítés funkciója is van, azaz automatikusan riaszt, ha a GPS alapján az eszköz kilép egy területről vagy belép egy meghatározott területre. A lemerülésre figyelmeztető funkció segítségével a központ is felhívhatja a felhasználók figyelmét, hogy feltöltés szükséges, és így elkerülhetők az eszköz lemerülésével járó kellemetlen helyzetek. A rendszer minden eshetőségre és a visszakövethetőség érdekében eseménynaplót is készít.

Egy ilyen eszközt és szolgáltatás fontos lehet egyedülálló, idős embereknek, betegeknek vagy orvosi felügyelet alatt állóknak, a mozgásukban korlátozottaknak, a felügyeletre szorulóknak, az életveszélyes körülmények között dolgozóknak. Attól függően, hogy milyen mértékű kontrollra van szükség különféle szolgáltatási csomagok is léteznek.

A diszpécserközpontban olyan tapasztalt, egészségügyi végzettségű munkatársak várják a bejelentéseket, akik azonnal fel tudják mérni a helyzet súlyosságát, telefonon keresztül kapcsolatban tudnak maradni és segíteni tudnak a rászorulónak addig, amíg a szakértő segítség a helyszínre ér.

A rendszer más területeken is jó szolgálatot tehet. Például fontos eszközként szolgálhat a gyermekvédelemben, s az iskolák és szülők együtt gondoskodhatnak a gyermekek biztonságának fokozásáról, hiszen a készülékek segíthetik a krízishelyzetek gyors és hatékony felszámolását.

De a vállalkozások vagy másféle professzionális szervezetek is eredménnyel használhatják, ha tudni szeretnék, hogy a dolgozóik hol tartózkodnak, milyen a mozgásuk iránya, vagy a munkahely veszélyessége miatt fenyegető krízishelyzet miatt szükség lehet a gyors segítségre (például erdészetek, mezőgazdasági üzemek, élőerős vonuló́ szolgálatok, közterület-felügyelők). A rendszerhez internetes felületen a cégek hozzáférhetnek, így is folyamatosan figyelemmel kísérhetik a dolgozóik helyváltoztatását.Az oldalon elhelyezett tartalom a Magyar Telekom Nyrt. megbízásából készült, a cikket egy független szerkesztőség írta, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Egy éjszaka alatt válsághelyzet alakult ki Dél-Franciaországban, hatan meghaltak az áradásokban

Egy éjszaka alatt válsághelyzet alakult ki Dél-Franciaországban, hatan meghaltak az áradásokban

Mit szólna, ha a Tesco chipet tenne minden bevásárlókocsira? Amerikában már ez is felmerült

Mit szólna, ha a Tesco chipet tenne minden bevásárlókocsira? Amerikában már ez is felmerült

A holland szélsőjobb vezére szerint Orbán barátok nélkül üldögél az Európai Néppártban

A holland szélsőjobb vezére szerint Orbán barátok nélkül üldögél az Európai Néppártban

A nővérhiány lesz a Brexit egyik legnagyobb buktája

A nővérhiány lesz a Brexit egyik legnagyobb buktája

A választások előtt még tagadta az érdi polgármester, hogy stadionja lesz a városnak

A választások előtt még tagadta az érdi polgármester, hogy stadionja lesz a városnak