Telekom
Telekom

Az internetelérés mára teljes mértékben közművesedett. Vezetékes ivóvíz sincs mindenhol, csak amikor híján vagyunk, akkor tesszük fel a kérdést, hogy – az életünkben oly nyilvánvaló szerepet betöltő – vízcsap nélkül hogyan lehet élni. Ha nem jutunk sávszélességhez, manapság olyan, mintha a vizet zárnák el. A wifitlenség pedig különösen fájdalmas.

Habár a 4G mobilhálózatok nagy sávszélessége szintén igen kényelmes netezést tesz lehetővé, a vezeték nélküli hálózati kapcsolatok favoritja még mindig a wifi az adatátvitel sebessége és a korlátlan adatforgalom miatt. Ha valahol van wifi, manapság már ritka kivételektől eltekintve mindig elég gyors hozzá, hogy a felhasználók mindennapi igényeit tökéletesen kielégítse. A fejlődés annyiban változtatta meg, és alakítja át napjainkban is a környezetet, hogy már nem elégszünk meg, ha az irodában, vagy otthon áll rendelkezésre a vezeték nélküli kapcsolat, ugyanezt várjuk el útközben is, a tömegközlekedésben, a nyilvános helyeken, és újabban már az utcán is. S mivel egyre nagyobb mennyiségű adatot forgalmazunk, mind inkább igényeljük a szolgáltatást.

Nem ellenség, versenytényező

Érdekes módon a telekommunikációs cégek nem ellenséget láttak e technológiában, hanem versenytényezőt, amelyet fel kell használniuk az ügyfelek megnyerése és megtartása érdekében. Elég jól működik az a modell (Magyarországon is), hogy egy adott cég mobil előfizetői, vagy kábelelőfizetői olcsó alternatív sávszélesség szolgáltatást, leginkább ingyenes mobil wifi elérést kapnak. Minden nagy mobilszolgáltatónak, de a kábeltársaságoknak is megvan a maguk ingyenes wifi-csatornája az előfizetők számára. Ezt azzal tették elérhetővé, hogy a vételi körzetben lévő routerek felesleges kapacitását az előfizetőktől átterelik az ingyenes hálózatba. Az ilyen szolgáltatások egyre népszerűbbek, s különösen ott nyújtanak biztonságos internetkapcsolatot, ahol nagy az előfizetők sűrűsége.

A telekommunikációs szolgáltatásokra az emberek előfizetnek, mert a folyamatos és biztonságos kapcsolattartást alapvetőnek értékelik. E kommunikációs szolgáltatások mellé pedig kiegészítésül ingyenes wifihez juthatnak, aminek akkor van különösen nagy jelentősége, ha távol az otthontól és a munkahelytől szinte ugyanakkora vagy azonos sávszélességgel érhetik el a webet, mintha a megszokott környezetükben lépnének fel a világhálóra.

Állami szerepvállalás 

Az ingyen-wifi szolgáltatási versenybe ráadásul nem csak a telkó cégek léptek be, hanem a polgárok jóindulatát és igényeit kereső önkormányzatok, és a kormány is. A Digitális Jólét Program keretében ugyanis 2018 második felére már minden településen lesz ingyen-wifi a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium elképzelései szerint.

A projekt felhasználja az uniós támogatással létrejövő új generációs hálózati fejlesztéseket, magyarán figyelembe veszi, hogy a telekommunikációs cégek az ország mely területén fejlesztenék a széles sávú hálózatot. A pályázat egyik feltétele, hogy önerőből hozzanak létre minden település központjában ingyenesen elérhető wifi-szolgáltatást. A fejlesztések 2016 második felében kezdődhetnek meg.

Az országgyűlési választások évére így valamennyi településen lesz ingyenesen elérhető internet, és Magyarországon az uniós elvárást két évvel megelőzve, 2018-ra minden háztartás számára hozzáférhető lesz a széles sávú, legalább 30 Mbit/sec sávszélességű hálózati kapcsolat. Hazánkban azonban ma még közel 900 ezer háztartásban nem érhető el nagy sebességű internetszolgáltatás. A szükséges fejlesztések egy része piaci alapon jön létre, de a 68 milliárd forintos keretösszegű vissza nem térítendő és a tízmilliárd forintos keretösszegű visszatérítendő támogatással a ma még lefedetlen területeken is meg akarják teremteni a kapcsolódási lehetőséget. Jövőre ráadásul csökken az internet áfája, azaz olcsóbban juthatunk hozzá jobb minőségű nethez.


A Magyar Telekom példája

A szélessávú és ingyenes internetkapcsolat elérése versenytényezővé vált a telekommunikációs piacon. Jó példa erre a Magyar Telekom idén tavasszal bevezetett Wi-Fi Fon szolgáltatása, amely lehetővé teszi az előfizetőknek, hogy az otthonuktól vagy a munkahelyüktől távol adatkorlátok és többletdíj nélkül biztonságosan internetezhessenek. Magyarországon közel 2000 településen, továbbá a világ 20 országában érhető el a Fon wifihálózata.

A Magyar Telekom – nemzetközi partnerével, a Fonnal kizárólagos együttműködésben – alakítja ki az ország legnagyobb wifihálózatát a vezetékes szélessávú internet-előfizetőinél elhelyezett digitális elosztó eszközök segítségével. Az így létrehozott több százezer wifi-hotspotot összekapcsolják a világ legnagyobb wifi-hálózatával. A rendszer nagy előnye az bizonytalan kvalitású nyilvános hozzáférésekkel szemben, hogy megbízható és biztonságos kapcsolatot nyújt.

A szolgáltatás igénybevétele rendkívül egyszerű: minden otthoni internet, valamint egyes mobil előfizetéses szolgáltatással rendelkező Telekom ügyfél automatikusan kap egy előre generált felhasználónevet és jelszót postai úton, amennyiben Wi-Fi Fon szolgáltatást futtatható digitális elosztóval rendelkezik.

A szolgáltatás elérhető wifiképes okostelefonon, táblagépen és számítógépen is, a díjmentesen telepíthető Telekom Wi-Fi Fon alkalmazás segítségével. Egy felhasználónévvel egy időben három eszköz csatlakoztatható a wifi hálózatra, így akár a teljes család egyszerre használhatja a rendszer előnyeit például nyaralás idején. Az alkalmazásban térképen is követhető a hazai wifi-pontok elhelyezkedése, internetkapcsolat nélkül is. A felhasználók számára elérhető hazai és nemzetközi hotspotok elhelyezkedéséről a szintén díjmentesen letölthető Fon alkalmazás segítségével, valamint egy szolgáltatási térképet tartalmazó weboldalon  lehet részletesen tájékozódni.Az oldalon elhelyezett tartalom a Magyar Telekom Nyrt. megbízásából készült, a cikket egy független szerkesztőség írta, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

2000 miliárd dollártól esik el a Szilícium-völgy, ha Amerika megtorolja a szaúdi újságíró halálát

2000 miliárd dollártól esik el a Szilícium-völgy, ha Amerika megtorolja a szaúdi újságíró halálát

Tudós állította, de hazugság, amit a női hisztériáról és a vibrátorról eddig mondtak

Tudós állította, de hazugság, amit a női hisztériáról és a vibrátorról eddig mondtak

Ha nincs verseny, az a tudomány halála – Pálinkás József oktatásról, fejlődésről, MTA-ról

Ha nincs verseny, az a tudomány halála – Pálinkás József oktatásról, fejlődésről, MTA-ról

Dobogó szívet még nem dob ki az orvosi csodagép, de amit igen, annak máris örülhetünk

Dobogó szívet még nem dob ki az orvosi csodagép, de amit igen, annak máris örülhetünk

Új műfajt talált az orosz propaganda a hírmanipulálásra

Új műfajt talált az orosz propaganda a hírmanipulálásra