Maltofer
Maltofer
Tetszett a cikk?

A vashiány a leggyakoribb tápanyaghiány a világon. Mivel vasat a szervezetünk nem tud előállítani, állati és növényi eredetű táplálékainkkal vesszük magunkhoz. A vashiány a „kereslet-kínálat” egyensúlyának megbillenéséből fakad, és számos oka lehet: a nem megfelelő táplálkozás, a menstruáció, a terhesség, az emésztőrendszert érintő bajok vagy daganatos betegségek, sőt az intenzív sport vagy fogyókúra is előidézheti a kialakulását.

A vashiány a „kereslet-kínálat” egyensúlyának megbillenéséből fakad, és számos oka lehet. A csökkent kínálat adódhat elégtelen vasbevitelből (pl. vegetáriánus étrend, fogyókúra), vagy nem elégséges felszívódásból (pl. gyulladásos betegségek esetén). Fokozott a kereslet, vagyis megnő a vasszükséglet például bizonyos élethelyzetekben (serdülőkor, aktív izommunka, várandósság, szoptatás), illetve fokozott vérvesztés esetén (menstruáció, műtéti vagy traumás vérzések).  A kezeletlen, hosszan fennálló vashiány vérszegénységhez vezethet. Tehát a nem megfelelő táplálkozás, a menstruáció, a terhesség, az emésztőrendszert érintő bajok vagy daganatos betegségek, sőt az intenzív sport vagy fogyókúra is előidézheti a kialakulását.

Sok a vérszegény ember 

A WHO adatai szerint minden negyedik ember vérszegény, és ennek fő kiváltó oka a vashiány. Ilyenkor csökken az egészséges vörösvérsejtek száma, mert a szervezet nem tudja előállítani a vörös vérsejtek oxigént megkötő fehérjemolekuláját, a hemoglobint. Nemcsak a vörösvértestek száma, hanem mérete is kórosan lecsökken, és ha mikroszkóppal nézzük őket, halványabbnak is látszanak vas hiányában.

Már a vashiány is tüneteket okoz, visszaveti a szervezet energiaellátását. Ha ez vashiányos vérszegénységig fokozódik, még kifejezettebbek lesznek a tünetek, tovább romlik a szervezet oxigén- és energiaellátása, kezelése több hónapig tartó magas vasbevitelt igényel orvosi felügyelet mellett.

  • AZ ÚJSZÜLÖTT közel 4 hónapra elegendő vastartalékkal jön a világra. De míg az anyatej vastartalmának 50 %-a szívódik fel, addig a tehéntejből már csak 10 %, a vasat tartalmazó tápszerekből pedig mindössze 5 %. Ezért legkésőbb fél éves kortól vasban gazdag ételeket és italokat is kell a babának adni, például zöld főzelékeket, kis adag húsokat, piros gyümölcslével kevert pépeket.
  • A FELNŐTT ember számára legalább napi 15 milligramm vas szükséges. A nőknek kétszer annyi mennyiség kell, ugyanis a menstruáció miatt sokkal inkább ki vannak téve a vashiány kialakulásának. A terhesség alatt is jelentősen, többszörösére nő a vasszükséglet, hiszen nem csupán a megváltozott anyai szervezet, de a fejlődő magzat vasellátásáról is gondoskodni kell. Svéd tudósok a gyerekek későbbi autizmusát, figyelemzavarát, értelmi képességének elmaradását a kora terhességi vérszegénységgel hozták kapcsolatba.
  • AZ INTENZÍVEN SPORTOLÓK vas-szintje kb. 10%-kal az átlag alatt van a nagy fizikai igénybevétel miatt, ezért folyamatosan gondoskodniuk kell vaspótlásról, különben csökken a teljesítményük.

A vér színét a vas oxidációs mértéke határozza meg. Az oxigénben dús vér színe világospiros, míg a széndioxidban gazdag sötétpiros. A vasat egyébként mindig újrahasznosítja szervezetünk a lebomló vörösvérsejtjeinkből, melyek élettartama mindössze 120 nap.

Ha a vasat tartalmazó növényekkel egyidejűleg C-vitamint (pl. narancslé, limonádé) is fogyasztunk, az javíthatja a vas hasznosulását a szervezetünkben. A tejsav (savanyú káposzta, joghurt, kovászos kenyér) ugyancsak javítja a felszívódást. A vas a vörös húsokból szívódik fel legjobban. Jóllehet, számos növényi tápláléknak magas a vastartalma, ám a szervezetünk számára mégis kevésbé hasznosítható ez a vas, mint a vörös húsokban lévő.

Nem mindegy, hogy mikor veszünk magunkhoz vasat

Meglepő, de az antioxidáns-tartalmú italok, mint a kávé, a fekete tea, illetve egyes gyógynövényteák a polifenol-tartalmuk (ismertebb nevén csersav) miatt gátolják a vas hasznosulását. Ezért érdemes ezeket az italokat legalább egy órával étkezés után fogyasztani, illetve ha a teába friss citromlevet facsarunk, a polifenolok hatását némileg tudjuk ellensúlyozni.

 Jó tudni, hogy a kalciumban gazdag élelmiszerek (tej, tejtermékek), és a tojás sárgája is gátolja a vas felszívódását.

A fitinsavat tartalmazó kukorica, rizs, korpa, valamint a teljes kiőrlésű gabonák pedig – mivel fel nem szívódó vegyületek formájában magukhoz kötik a vasat – hiába finomak, a vasbevitel szempontjából hátrányosak. Sőt, az oxálsavat tartalmazó spenótból sem tudja szervezetünk kinyerni a vasat, így hát megdőlt a legenda, hogy Popeye a spenóttól vált volna erőssé...

A hallásban kulcsfontosságú szerepet betöltő belső fül igen érzékeny a vérben található anyagok szintjének változására, így lehetséges, hogy a vashiányos vérszegénységből adódó oxigénhiány negatívan befolyásolja a belső fül működését – állítja Kathleen M. Schiffer, a Pennsylvania State University College of Medicine munkatársa.

Kutatócsapata több mint 300.000 fő 21-90 év közötti amerikai felnőttet vizsgált meg. Az adatok kiértékelése után kiderült, hogy miközben a felnőtt lakosság 1,6 százalékának van halláscsökkenése, a vashiányos anémiával küzdő férfiaknál és nőknél ez már 3,4 százalék.

A vashiány gyakori tünetei (fejfájás, szédülés, sápadtság, hajhullás, koncentrációs nehézség, ingerlékenység, fáradékonyság, fázás) mellett léteznek egészen szokatlan tünetek is. Ilyen a nyugtalan láb-szindróma, furcsa dolgok, például jég, agyag, sár, kréta, jég megkívánása. Utóbbiak esetén az orvosok szerint a hiányzó ásványi anyagokat próbálják pótolni a betegek. De a hideg végtagok, duzzadt nyelv, törékeny körmök, cserepes ajkak, gyakori fertőzések vagy fülzúgás rejtett oka ugyancsak lehet éppen a vashiány.

Magas vastartalmú ételek:

málna, gomba, gránátalma, mazsola, füge, datolya. lencse, mák, chia mag, sóska, spenót, brokkoli, borsó, bab, mogyoró, mandula, dió, cékla, ribizli (főleg a fekete, de a piros is), libamáj, sertésmáj, edami sajt, óvári sajt, ilmici sajt, kecsketej, tofu, vörös húsok (marha, borjú, sertés), hal, osztriga, kacsa-, bárány-, nyúlhús.

Kevésbé ismert, hogy krónikus szívelégtelenségben igen gyakori a vashiány. Ha szívelégtelen vashiányos betegeknél pótoljuk a vasat, sokat javul a fizikai teljesítőképességük, csökken a szívbetegség súlyosságának mértéke, az érintettek sokkal jobban érzik magukat. Sajnos ebben a betegségben a szájon át alkalmazott vaspótló gyógyszerek nem hatékonyak, itt már infúziós vaspótlásra van szükség.

Több egyéb krónikus betegségben pedig megnő a szervezetben a vasforgalmat szabályozó fehérje szintje, amely nem engedi felszívódni a szájon át bevitt vasat. Ilyenkor ugyancsak elkerülhetetlen az infúziós vaspótlás. A vashiány jelentősen ronthatja a pajzsmirigyhormonok előállítását is, mert az ebben szerepet játszó egyik nagyon fontos enzim működése csökken, ami akár pajzsmirigy-alulműködést is okozhat.

Véletlenül nem lehet túladagolni

Túladagolás legfeljebb szándékosan több doboz, azaz nagy adag vaspótló gyógyszer egyszerre történő bevételével lehetséges. A vaspótlásra recept nélkül kapható gyógyszerkészítmények előírásszerű alkalmazásával ez nem fordul elő: merjük tehát pótolni a vasat!Az oldalon elhelyezett tartalom a Maltofer forgalmazója a Phytotec Hungária közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Maltofer BrandChannel

Akár súlyos gondot is okozhat, ha nem figyelünk a vaspótlásra - Interjú

A vas az egyik legfontosabb mikrotápanyag, szervezetünk számos létfontosságú folyamatának nélkülözhetetlen eleme, a vérképzéstől az enzimeink működéséig. Hiánya, a vasraktárak kiürülése sok problémát okoz, és súlyos vérszegénységhez vezet. A témáról Dr. Simonyi Gábor osztályvezető főorvost kérdeztük.

Maltofer BrandChannel

Vashiány? Íme az öt leginkább veszélyeztetett csoport!

Míg a férfiak ajánlott vasbevitele naponta 12 milligramm, addig a nőké 15, amit a szokásos táplálékkal nem mindig sikerül biztosítani, ezért a nőket sokkal inkább fenyegeti a vashiány. Közülük is különösen veszélyeztetett a következő öt csoport: a menstruáció megjelenése, azaz a menarche idején a fejlődésben lévő lányok, a várandós és szoptatós kismamák, a diétázók és a változókorú nők. Nekik fokozottan oda kell figyelniük a vasbevitelre, hogy elkerüljék a vashiány, vagy súlyosabb esetben a vashiányos vérszegénység kellemetlen tüneteit.

Maltofer BrandChannel

Vashiány: szinte mindenki érintett lehet!

Talán nem is gondolnánk, de a vashiány a fejlett országok lakosságának 60-80 százalékát érinti. Az okok természetesen nemenként és korcsoportonként eltérőek, de szorosan összefüggenek a táplálkozással és az életmóddal. Lássuk, mit tehetünk annak érdekében, hogy a szervezetünk elegendő vashoz jusson.

Maltofer BrandChannel

Vashiány: nem mindegy, mivel és hogyan pótolja!

Ismerős a helyzet, amikor a drogériák vagy hipermarketek polcai előtt csak áll az ember tanácstalanul és azt sem tudja, hogy az állandó fáradtsággal, visszatérő fertőzésekkel vagy étvágytalansággal járó vashiányra milyen vaskészítményt vásároljon. Dr. Bajnok Éva belgyógyász segítségével rendet teszünk a vasat tartalmazó termékek között, hogy könnyebb legyen választani.