E.ON
E.ON

Az ökoházak világában mindenki azt gondolja, hogy energiát spórolni csak komoly beruházással lehet, pedig minimális ráfordítással is sokat tehetünk az olcsóbb és hatékonyabb háztartásért. Milyen lehetőségeink vannak tízezres, százezres esetleg milliós nagyságrendben? Ezeket gyűjtöttük össze.

Pár ezres beruházás – Kapcsold le a villanyt?

Hányszor hallottuk szüleinktől – hol hevesebb, hol nyugodtabb hangon –, hogy kapcsoljuk le a villanyt. És most jön a döbbenet. A zsörtölődés majdnem felesleges volt. Persze nem azt mondjuk, hogy maradjon égve mindenhol a lámpa, sőt. Ugyanakkor egy egész éjszakára égve hagyott, régi típusú 100 wattos izzó is maximum 8 forintot pazarol el. Így még egy egyhetes nyaralás is csupán 56 forint. Kis túlzással ezt egy energiatakarékossági tévhitnek is hívhatjuk, hasonlóan ahhoz, hogy a bedugva hagyott mobiltöltő áramot fogyaszt… Fogyasztanak viszont – még ha keveset is – a készenlétben hagyott eszközök: a TV, rádió kis lámpácskája éves szinten maximum ezer forintunkba kerül. Érdekes módon viszont egy Hi-fi torony stand by módja éves szinten már 6-7 ezer forintba kerül, de hasonlóan magas szám jön ki a dvd lejátszóra is, ami akár 2-4 ezer is lehet.  Azért érdemes rá figyelni, mert sok ilyenből egy havi áramköltséget azért össze lehet spórolni, ráadásul ez nem jár lemondással, csak egy kis odafigyeléssel. Talán a komfortérzetünket kicsit rontja, de érdemes tudni, hogy ha télen egyetlen fokot lejjebb adunk a lakás hőmérsékletétől, az 10 százalékos megtakarítást is jelenthet. 

Tipp: Mikor nézte meg utoljára, hogy hány fokra melegít a bojlere? Valóban kell a hatvan fokos víz, amit úgyis hideggel keverünk össze? Ha csak 40 fokra melegítünk, a fogyasztás a felére esik vissza.

Kitől vehetünk gázt?

Hozzá vagyunk szokva már, hogy ha nem vagyunk elégedettek egy szolgáltatóval, vagy kapunk egy jobb ajánlatot, legyen szó telekommunikációról vagy akár biztosítóról, akkor váltunk. Arra azonban ritkán gondolunk, hogy gázszolgáltatót is nyugodtan válthatunk. A cégeknek kötelező a szabadpiacról vásárolni az egyetemes szolgáltató helyett, a lakosságnak pedig lehetősége van váltani. Egy ajánlat bekérése semmibe nem kerül, viszont könnyen kiderülhet, hogy sokat spórolhatunk a gázszámlán. Ezen az oldalon ki is számolhatja pontosan, mennyit takaríthat meg.

LED-del vagy anélkül?

Sajnos sokan még mindig hagyományos izzót használnak, annak ellenére, hogy már szinte úgy kell vadászni azokat a helyeket, ahol még lehet kapni. A LED izzókkal 80-90 százalékos megtakarítást lehet elérni, ráadásul élettartama tízszerese a hagyományosénak. Amiért néha mégsem hisznek a LED-ben az emberek az az, hogy a spórolás nem elég látványos, és csak akkor érezhető, ha nem egy-két körtét cserélünk, hanem mindegyiket a házban, lakásban.

A lakás dísze is lehet tényező

Talán kevesen gondolnák, hogy egy vastagabb sötétítő függöny milyen sokat számít a hőszigetelésnél. Főleg azoknak lehet ideiglenesen jó megoldás, akik most nem tehetik meg a nyílászárócserét, de a meleg kiszökik (nyáron pedig be) a réseken. Sokszor öreges hatása van az ablakpárnáknak, de egy jópofa új huzattal nem lesz zavaró, sőt, és óvatos becslések szerint is 10-15 százalékát tartja bent az amúgy kiszökő melegnek.

Százezres tételek – Energiatakarékos eszközök

Viszonylag kevesen tehetik meg, hogy most azonnal lecserélik minden háztartási gépüket, de arra érdemes figyelni, hogy amikor már muszáj, akkor az energiatakarékost válasszuk. Egy hasonló kategóriájú hűtőnél egy A+ kétszer annyi energiát fogyaszt, mint egy A+++ (140 kwh vs. 280 kwh). Ez éves szinten 5000 forint áramár, azaz néhány éven belül megtérül a magasabb vételi ár. Persze más háztartási gépeknél is fontos, hogy takarékosat válasszunk, de azért ezt emeltük ki, mert ez egész évben megy.

Új kazán

Noha ma már csak kondenzációs kazánokat lehet vásárolni, még mindig nagyon sok régi típusú van üzemben. Nem kell most feltétlenül rögtön cserélni, de érdemes elgondolkozni rajta, ugyanis 25-40 százalékot is megspórolhatunk a zárt rendszerű, magasabb hatásfokú kondenzációs kazánnal. Az már a komfortérzetünkön múlik, hogy megelégszünk-e az olcsóbb, úgynevezett vízátfolyásos kazánnal, melyben nincs tárolás, csak a rendszeren átfolyt vizet melegíti. Ez azért kevésbé kényelmes, mert több fürdőszoba esetén alacsonyabb lesz a víznyomás, ha egyszerre használják.

Milliókat milliókért – Passzív ház vagy majdnem

Könnyű azt mondani, hogy építsünk passzív házat, és akkor nem kell ezekkel foglalkozni. Viszont egy társasházban lévő lakást vagy egy már meglévő családi házat sem kell lerombolni a környezettudatosság zászlaja alatt. Az unalomig ismételt tételek, mint a modern nyílászárók beszerelése vagy a 10-15 centiméteres szigetelés is akár 70 százalékot csíphetnek le a gázszámlából. Itt nehéz megtérülést számolni, de az biztos, hogy itt nem rövid távon kell gondolnunk, hiszen egy teljes csere akár 10 évnyi is lehet.  

Minden egyes tételnél elmondható, hogy nem pusztán a spórolás az elsődleges cél, vagyis jó lenne, ha nem csak ez lebegne a szemünk előtt. Minden fölösleges kilowatt áram vagy köbméter gáz ugyanis érték, amit sokkal ésszerűbben is fel lehetett volna használni. Ezt érdemes inkább végiggondolni.

 Az oldalon elhelyezett tartalom az E.ON megbízásából a HVG BrandLab közreműködésével jött létre. A tartalom előállításában a hvg.hu és a HVG hetilap szerkesztősége nem vett részt.

E.ON

Üvegpók, Hotel Menthol, gigantikus disznók – Így lettek a showelemek (majdnem) fontosabbak a zenénél

Már jó ideje elmúltak azok az idők, amikor pár jó dal és egy karizmatikus előadó elég lett volna ahhoz, hogy egy koncert nagy sikert arasson. Sőt, valójában már azok is, amikor a tökéletes koncertélmény ne volna alapértelmezett követelmény. Lássuk, hogyan alakult a színpadi show-k története, és hogy ki mivel próbálkozott és próbálkozik, hogy minél jobban feldobja produkcióit.

Otthon pumpálta fel az izmait, majdnem le kellett vágni mindkét karját

Otthon pumpálta fel az izmait, majdnem le kellett vágni mindkét karját

Simonka még törvényt is módosíttatott a saját érdekében

Simonka még törvényt is módosíttatott a saját érdekében

Átlépte a lakosság készpénzállománya az 5000 milliárd forintot

Átlépte a lakosság készpénzállománya az 5000 milliárd forintot

Álnéven próbál ismerkedni a miskolci édesanyát összeverő exkatona

Álnéven próbál ismerkedni a miskolci édesanyát összeverő exkatona

Hiába pedzegette Trump a Twitteren az újabb találkozót, Kim Dzsong Un nem akar újabb csúcsot

Hiába pedzegette Trump a Twitteren az újabb találkozót, Kim Dzsong Un nem akar újabb csúcsot

Az oroszok forradalmasítják a közlekedési lámpát

Az oroszok forradalmasítják a közlekedési lámpát