szerző:
automenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Ősszel és tavasszal találkozhatunk az utakon nagyobb eséllyel őzzel, vagy vaddisznóval.

©

Ősszel és tavasszal találkozhatunk az utakon nagyobb eséllyel őzzel, vagy vaddisznóval. A német biztosítók baleseti kutatóintézete (GDV), közel ötezer balesetet vizsgált meg. Az eredmény: semmiféle biztonsági berendezéssel nem lehet megelőzni a balesetek nagy részét. Sem a kerítések, sem a reflektorok, sem a bokrok, bozótok nem segítenek.

A legtöbb ütközés szürkületben, reggel öt és nyolc óra, illetve este 17 és 24 óra között következik be. De egy és négy óra között, ritka forgalom esetén is nagy a kockázat. A balesetek nyolcvan százalékáért az őzek a felelősek, és csak tíz százalékban okozzák a karambolt a vaddisznók. Májusban, októberben és novemberben regisztrálják a legtöbb vadak által okozott balesetet, ugyanakkor a kutatók szerint egész évben nem árt az óvatosság.

©

Különösen veszélyes területnek számítanak, a szántóföldek és erdők közelében haladó útszakaszok. Az útszéleken álló állatokat dudaszóval (kürttel, vagy a reflektorral el lehet űzni, de fontos, hogy minden esetben több állattal kell számolni a csordából. Ezért különösen lényeges, hogy a figyelmeztető táblákat mindenki komolyan vegye, és a sebességet is csökkentse ezeken a területeken. Amennyiben a baleset, ütközés elkerülhetetlen, ne próbáljon meg hirtelen mozdulattal kitérni előle. Ha ugyanis hirtelen félrekapja a kormányt, könnyen lehet, hogy nagyobb kárt okoz. Ilyenkor következnek be a frontális ütközések, vagy tér le a jármű az útról, és csak az árok, vagy egy fa állítja meg. A biztosító csak abban az esetben fizet, ha a jármű egy állattal történő ütközés során sérül meg.

A vadbalesetekről mindenképpen értesíteni kell a rendőrséget is. A hatóság aztán informálja a vadőrt. A sérült, vagy elhullott állatot semmi esetre sem szabad elvinni. A rendőrség kiállít egy okiratot az esetről, amelyet a biztosítótársaságnak kell majd bemutatni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!