szerző:
automenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A dugattyúkat és bizonyos motor alkatrészeket jelentősen rongálhat, ha működés...

©
A dugattyúkat és bizonyos motor alkatrészeket jelentősen rongálhat, ha működés közben éri víz azokat. A TÜV-Rheinland szerint egy ilyen akció akár teljesen tönkre is teheti a motort, amit azután ki kell cserélni. A negyven centiméternél mélyebb tócsákat személyautóval ajánlatos elkerülni, ezeken csak a terepjárók képesek átmenni. 

Vigyázat azonban, mert a kisebb pocsolyák is kárt tehetnek a járművekben, amennyiben túl gyorsan hajt rajtuk keresztül. Ezért a nagyobb vízfelületeket minden esetben kerülje ki, inkább keressen másik utat.

Ha más autók keresztül is mennek a pocsolyán, nem árt óvatosnak lenni. Minden modellben ugyanis más-más helyre építhetik be a légszűrőt, illetve szívócsöveket. Különösen a sportautó tulajdonosoknak kell elővigyázatosnak lenniük. Egyes típusoknál például elől nyitott szívócsövek vannak, melyek segítik ugyan a nagyobb teljesítmény elérését, ugyanakkor rengeteg nedvesség juthat így a motorba.  

Amennyiben biztos abban, hogy jól saccolja meg a pocsolya mélységét, lassan átmehet rajta. A pocsolyák, illetve a víz által okozott kárt mindig a tulajdonosnak kell megfizetni. A javítás költségeit ugyanis sem a biztosító, sem a gyár nem fizeti meg. Ez alól csak a természeti katasztrófák (árvíz, stb..) jelent kivételt. Az aranyszabály így hangzik: ha víz megy az autóba, fizet a casco, ha azonban az autó megy a vízbe, a sofőr a felelős.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!