szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jól navigálnak a többségükben Magyarországon is kapható GPS-ek, de kezelhetőségük nem mindig kielégítő – ez derült ki abból a közelmúltban Németországban végzett tesztből, amelynek megállapításait novemberi számában közli a Kosár fogyasztóvédelmi magazin.

A hordozható navigációs rendszer olcsóbb, de a beépített pontosabb, jobban irányít és kényelmesebb, a rádió például automatikusan elhalkul a navigációs utasítások ideje alatt – állapították meg a német szakemberek.

A beszerelést illetően ugyanakkor a hordozható készülékek a nyerők, mivel azt a laikusok is pár perc alatt képesek elhelyezni az autóban. Ám egyik hordozható GPS sem volt alkalmas arra, hogy kerékpárra vagy motorra szereljék.

A GPS-műholdak jeleit a készülékek beépített antennával veszik. A sötétített szélvédők erősen árnyékolhatják ezeket a jeleket, ezért ilyen esetekben külső antennát kell használni – figyelmeztetnek a szakemberek.

Ami a fő funkciót, a navigálást illeti, az útvonal meghatározása néha gyorsabb, néha lassúbb, de a legtöbb esetben jól vizsgáztak a készülékek, bár előfordult, hogy alagútban nem működtek a hordozható változatok.

Az úticél megtalálásán kívül több más funkciót is ellátnak újabban a GPS-ek: például figyelmeztetnek a sebesség túllépésére vagy jelentést tudnak fogadni a közlekedési dugókról.

Létezik olyan készülék, amelybe betáplálják az éttermek címét, a városi nevezetességek listáját vagy éppen telefonkönyvet, illetve hangoskönyv lejátszóval, számológéppel, világórával, MP3 lejátszóval "okosítják".

A szakemberek több szempontból vizsgálták a kilenc, 70 és 150 ezer forintnak megfelelő árú készülékeket, például hogy mennyire olvashatóak az útvonaljelek, érthetőek-e a hangos utasítások, mennyire érthető és részletes a használati utasítás – olvasható a Kosár magazin novemberi számában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Autó

Budapest és Tokaj a Mercedes GPS-térképén

A Mercedes-Benz új navigációs DVD-t kínál ügyfeleinek. A 4.1-es változatot felváltó, széleskörűen aktualizált, tartalmilag bővített COMAND APS Europe 5.0 verzió lehetővé teszi, hogy az utazók kényelmesen hozzáférjenek a navigációs adatokhoz. A DVD elsőként tartalmazza a Magyarország – ezen belül Budapest és Tokaj város részletes, utcára lebontott – útjaira vonatkozó információkat.

hvg.hu Tech

Digitális szemmel tájékozódik egy új GPS-készülék

A Mio DigiWalker C720 nem egy hétköznapi navigációs készülék, beépített digitális kamerájának segítségével ugyanis rögzíteni tudja egyes helyszínek képeit, amelyekkel segíti a felhasználót a tájékozódásban.

hvg.hu Autó

Utálják a GPS hangját a sofőrök

A vansunited.co.uk felméréséből kiderült, hogy a sofőrök nagy része azért utálja a GPS-t, mert nem tudják elviselni a navigáció hangját. Legtöbbjük ki is kapcsolja a hangos irányítást.

Háló

Tangabugyi GPS-szel?

Ahogy a kongói madzsarik "története" is mutatja - az internet segítségével könnyen lehet manipulálni a médiát.

Autó

Félrevezető GPS?

Ha beválik, Nagy-Britanniában másutt is bevezetik azt a közlekedési táblát, amelyet először egy dél-walesi faluban, St. Hilaryban helyeztek ki, hogy figyelmeztessék az autósokat: a műholdas navigációs berendezések félrevezethetik őket.

hvg.hu Tech

GPS-szel követik a bűnözők autóit

Egy amerikai cég kémfilmekbe illő megoldással rukkolt elő, hogy elősegítse a rendvédelmi szervek munkáját. A gyakran életveszélyessé váló autós üldözések helyett egy műholdas navigációt használó nyomkövetővel derítenék ki, hova menekülnek a bűnözők.

MTI Tech

A napkitörések megbéníthatják a GPS-t

Amerikai csillagászok előrejelzése szerint számítani kell arra, hogy a 2011-12-ben várható maximális naptevékenység meg fogja zavarni a globális helymeghatározó műholdrendszert (GPS), s ez fennakadásokat fog okozni a légi közlekedésben, illetve a többi, rohamosan növekvő számú GPS-alapú rendszerben, így sok riasztó- energiaellátó - és mobiltelefonos rendszerben .

MTI Világ

Már Oroszországban is szabad a GPS

Engedélyezte az orosz kormány az állampolgárok számára is az űrből készített, nagy felbontású felvételek és a GPS helymeghatározó rendszer használatát. Eddig tilos volt az olyan rendszerek használata, amelyek 30 méternél kisebb sugarú körben segítettek meghatározni egy földi objektum helyét.

Amerikai kampányfinis: ahogy most állnak a dolgok, Orbán elkezdhet dolgozni a B terven

Amerikai kampányfinis: ahogy most állnak a dolgok, Orbán elkezdhet dolgozni a B terven

Itthon is bemutatkozott az Opel Mokka - elektromos változatban is

Itthon is bemutatkozott az Opel Mokka - elektromos változatban is

A koronavírus váratlan szövődménye: vannak betegek, akik egyáltalán nem emlékeznek dolgokra

A koronavírus váratlan szövődménye: vannak betegek, akik egyáltalán nem emlékeznek dolgokra