szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár még néha kisüt a nap és csak hajnalban van csípős hideg, lassan itt az ideje, hogy minden autós felszerelje járművére a téli gumikat. A hét foknál hidegebb időben ugyanis a nyári gumiabroncsok komoly rizikót jelentenek. Nézzük a leggyakrabban feltett kérdéseket.

Mikor szereljem fel a téli gumit?  Hét fok alatti hőmérséklet esetén a téli gumik sokkal biztonságosabbak, jobban tapadnak és kisebb a fékútjuk is. A téli gumikat ugyanis puhább gumikeverékből készítik, és így azok jobban tapadnak hidegebb időben, hóesésben és esőben egyaránt. Ugyanakkor fontos az is, hogy a barázdák négy milliméternél mélyebbek legyenek. Az ABS (blokkolásgátló) és az ESP (elektronikus menetstabilizáló) nem helyettesíti a téligumit. Bár egyelőre a KRESZ nem szabályozza és nem teszi kötelezővé a téligumik használatát, mindenképpen ajánlott.

Mire kell ügyelni vásárlásnál? A legjobb, ha új gumit vásárol, amennyiben erre nincs lehetősége, akkor mindenképpen két évnél fiatalabb abroncsot válasszon A gyártási évet mindig elolvashatja a gumin, az úgynevezett DOT-számok utolsó jegyei mutatják az évszámot. A nagyon olcsó ajánlatoktól, illetve a téli-nyári gumiktól (vegyes, egész évben használatos abroncsoktól), illetve csak a hajtott kerekekre szerelt téligumiktól óva intenek a szakemberek. Ugyanakkor nem kell feltétlenül a legdrágább gumit megvenni.

Hol tároljuk a nyári gumit? A nyári gumikat télen száraz, hűvös és sötét helyen kell tárolni. Fontos, hogy ne tegye oldószer, vagy ragasztó közelébe. Egymásra fektetve tegye a gumikat, és takarja le egy sötét ronggyal. A legideálisabb ha felnivel együtt tároljuk.

Autómenedzser

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Autó

Miért kötelező a téli gumi?

Bármilyen jó autóról, bármilyen bámulatos teljesítményéről, menettulajdonságairól is legyen szó, azzal tisztában kell lennünk, hogy a legtöbb esetben a leggyengébb láncszemet a gumi jelenti a rendszerben.