szerző:
hvg.hu

Nem véletlenül vannak tele az internetes videómegosztó portálok az orosz utakon készült, elképesztőbbnél elképesztőbb incidensekről készült fedélzeti kamerás felvételekkel. A múlt hétvégén lezárult Silk Way Rally ideje alatt utánajártunk a dolognak…

Hol tank hajt át a piroson, hol vadászrepülőgép érkezik néhány méteres magasságban a kietlen sztyeppén kanyargó úton, hol dühös apuka lövöldöz kézifegyverével a városban egy autósra. Az utóbbi egy évben ilyen és ehhez hasonló esetek tömkelegén ámuldoznak az internetezők szerte a világon: a forrás kifogyhatatlan, az orosz utakról nap mint nap tucatszámra érkeznek hasonló felvételek.

Akik láttak már ilyet, azokban bizonyára felmerült a kérdés: mi az oka annak, hogy az oroszoknál ilyen gyakorisággal sikerül megörökíteni a furábbnál furább eseteket? A Silk Way Rally ideje alatt számos orosz autóst kifaggatva kerestük a választ, s szinte mindenkitől ugyanazt hallottuk: akinek nincs a járművében fedélzeti kamera, annak régen rossz, lemondhat a biztosításról, néha pedig saját testi épségéről is.

„Egy bizonyos értékhatár felett a biztosító szóba sem áll az autósokkal, ha nem szereltetnek be fedélzeti kamerát” – mondta az egyik moszkvai taxis. „A közlekedési morál finoman szólva is sajátos, rengeteg baleset történik, így mindenki tudja, hogy jobb az elővigyázatosság, szükség van a kamerára, máskülönben lehetetlen lenne bizonyítékot szolgáltatni. Előfordulnak erőszakos esetek is egy-egy vitás helyzetben, így tényleg érdemes rászánni a pénzt a fedélzeti kamerákra.”

Megtudtuk azt is, hogy az apró kis szerkezeteket a biztosítási csalók kiszűrése miatt is szorgalmazzák a biztosítók, szép számmal akadnak ugyanis olyanok arrafelé, akik másra szeretnék rákenni a balhét. Mivel a társaságok előszeretettel kérik be a felvételeket a gyanús esetek tisztázására, egyre kevesebben próbálkoznak hasonló húzással.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Teherautók lepték el a Lánchidat éjszaka - fotók

Teherautók lepték el a Lánchidat éjszaka - fotók

„Itt nem kell a gyerekeket kényszeríteni, hogy tanuljanak”

„Itt nem kell a gyerekeket kényszeríteni, hogy tanuljanak”

Itt megtalálja a YouTube legjavát

Itt megtalálja a YouTube legjavát

Nem árulta el Lázár, kik a tulajdonostársai a batidai vadászkastélyban

Nem árulta el Lázár, kik a tulajdonostársai a batidai vadászkastélyban

Játszótéren szaladgáló patkányokra panaszkodnak a IX. kerületi lakók

Játszótéren szaladgáló patkányokra panaszkodnak a IX. kerületi lakók

A Fidesz importálna 80 ezer EP-voksot, és legalizálná a szavazatvásárlást a polgármestereknek

A Fidesz importálna 80 ezer EP-voksot, és legalizálná a szavazatvásárlást a polgármestereknek