szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Talán nem nagy meglepetés, hogy Nagy-Britanniában kell keresni ezt az autót.

Van egy-két autó, ami lényegében változatlan módon vészelt át hosszú évtizedeket, és nem csak a Lada Niva, hanem például a Land Rover Defender is ilyen volt, nem is beszélve a Hindustan Ambassadorról.

©

A rekorder a Morgan 4/4, ami jócskán a II. világháború kitörése előtt debütált, 1936-ban. A kocsi neve egyszerűen azt jelentette, hogy négykerekű és négyhengeres a motorja. 3,53 méter hosszú volt az első generáció, vagyis mai szemmel egy igazán kis autó, amelyben az eredetileg 1.3 literes motor 40 lóerős volt. Mostanra a 7. generáció ideje is lejárt.

Sokkal érdekesebb azonban, hogy a konstrukció lényegében változatlan maradt a kezdetektől mind a mai napig, a részben favázas felépítményével és a laprugós felfüggesztésével a hátsó tengelynél.

Az utolsó darabok a Morgan 4/4-ből brit gyűjtőkhöz kerültek, márciustól pedig a gyártó egy teljesen új Morgan Plus4 modellt kínál, ami alumíniumvázas. Azonban a néhány modernizált megoldáson túl a Morgan autója ugyanazt a filozófiát követi, mint a 84 éven át gyártott elődje.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A brit kormány megkönyörült a hódokon

A brit kormány megkönyörült a hódokon

Herzog-gyűjtemény: úgy ment el a fő örökös, hogy nem teljesült élete álma

Herzog-gyűjtemény: úgy ment el a fő örökös, hogy nem teljesült élete álma

Müller Cecília sajtótájékoztatót tart a migrációs nyomásról

Müller Cecília sajtótájékoztatót tart a migrációs nyomásról