hvg.hu Itthon

Magyar Nemzet: Lelkes ügynök volt Szita Károly

A vezető fideszes politikus a Kádár-rendszer elkötelezett híveként jelentett „a mások életéről” – derül ki a lap által megszerzett, eddig ismeretlen állambiztonsági iratokból.

Révész Sándor Itthon

Révész: Jön az ávó, és mi leszünk a spiclik

Az önszépítés és ellenfélmocskolás múltja, jelene és jövője széles ávóvédő és ügynökvédő érdekegységet hozott létre, amelyen belül mindenki a maga ávósait használta fel ellenfelei ávósaival szemben.

hvg.hu Itthon

Ismét a volt besúgó áll az Ökumenikus Segélyszervezet élén

Visszahívta az Ökumenikus Segélyszervezet Lehel Lászlót az elnöki székbe. Lehel azzal került a hírekbe, hogy kiderült, ügynök volt. Ezt maga is elismerte. A szervezet május 31-én tartott közgyűlésén jelentette be, a felügyelőbizottság bizalmat szavazott Lehelnek.

hvg.hu Kult

Mit csinált Antall József a történelemóráin?

1957. október 23-án a Toldy Ferenc Gimnázium diákjai néma tüntetésen emlékeztek a szabadságharc hőseiről. A tüntetés szervezője a fiatal történelemtanár, Antall József volt. Az ügyről az állambiztonság is tudomást szerzett.

hvg.hu Itthon

Itt a Momentum ügynök-videója kis magyar mutyimesével

„Az ügynökakták nyilvánosságra hozása nélkül nem fogjuk tudni megtisztítani a közéletet és egyszer s mindenkorra lezárni végre a rendszerváltást” – így hangzik a Momentum Mozgalom fő üzenete az ügynökaktákkal kapcsolatban, amelyhez videót is készítettek.

hvg.hu Itthon

Jelentett a III/III-nak a kultikus szkinhedzenekar énekese

Az Egészséges Fejbőr énekesét egy interjúban szembesítik azzal, jelentett a belügyi szerveknek, és ügynöki beszervezését javasolják. Más skinheadzenekarok tagjai sok mindent értenek most már a múltból. Petrovity nem emlékszik semmire, és állítja, nem volt ügynök.

hvg.hu Itthon

Szinte önként jelentkezett ügynöknek Peterdi Pál

Peterdi Pált nem nagyon kellett agitálni, különféle előnyökért cserébe maga is kereste annak lehetőségét, hogy segítse az állambiztonságot – derül ki a néhai humorista és újságíró beszervezését feltáró levéltári aktákból. Mező Gábor, a Hamvas Intézet munkatársa a Pesti Srácok.hu-n írt Peterdi Pál ügynöki múltjáról, ugyanitt a vonatkozó dokumentumokat is bemutatták. Egyetlen vágya állítólag az volt, hogy feleségét is elvihesse külföldi útjaira, ezzel lehetett végül megfogni őt, és kapta a "Pálmai" nevet.

HVG Kult

Bartis Attila apja kettős ügynökmúltjáról

Abba roppant bele, hogy a szekusok végül megtalálták – mondta a HVG-nek adott nagyinterjújában Bartis Attila tíz éve elhunyt apja ügynökmúltjáról, de arról is beszélt, hogy a Nyugat még mindig a világ közepének hiszi magát.

Gócza Anita Kult

„Ha megzsarolnak anyámmal, aláírtam volna nekik”

A rendszerváltás óta eltelt negyedszázad egyik legnagyobb gyalázata az ügynökakták feltáratlansága, s ez a politikai elitek szégyene, botránya - írta darabja elé Ménes Attila, aki Bihari címmel, fikciós formában dolgozta fel Tar Sándor életét. Hogy lehet valaki egyszerre tiszta ember és gonosz besúgó? Miért nem írta meg Tar a történetét és mit vásárolt halála előtt?

1 2 3 4 5

A címlapról ajánljuk