Domány András - D. Bányász Gergő Itthon

Alaptörvényt sértett Handó Tünde?

Alaptörvénysértő utasítást adott ki Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke annak érdekében, hogy az őt felügyelni hivatott Országos Bírói Tanács (OBT) tagjai ne tudják rendesen végezni a munkájukat – állítja hat bíró az Alkotmánybírósághoz benyújtott panaszában. Új fejezetéhez ért az idén januárban, az új OBT megválasztásakor kezdődött, és mára éles konfliktussá alakult vita a két intézmény között.

Gomperz Tamás Itthon

Gomperz: A 30 ezüstpénz meséje

Tesco-kereszténység, amit a Fidesz csinál, kiválogatja, ami tetszik neki, a többit a polcon hagyja. Például az irgalmat, a szerénységet és az alázatot. Hack Péter számára azonban a képmutató látszat nyomós érvnek bizonyul.

hvg.hu Itthon

Hack Péter: Pintér Sándor minisztériuma állam az államban

Fejbe vert mindenkit egy új jogszabálytervezet, amely alapján már a gyanú előtt lehallgathatóvá válna bárki. Hack Péter jogász úgy látja, már most rossz a helyzet, a szakszolgálatokat alig lehet ellenőrizni, és az új büntetőeljárási törvénnyel csak rosszabbodik a helyzet.

Prieger Zsolt Kult

Pajor Tamás: "Istennél ne akarjunk humanistábbak lenni"

"A legnagyobb művész vitán felül Isten” - vallja a szombaton Amen zenekarával nagy visszatérésre készülő Pajor Tamás, akit halálbüntetésről, gyülekezete változásairól, az iszlámról és a rá gyakorolt szövegírói hatásokról is kérdezte zenésztársa, Prieger Zsolt.

Csikász Brigitta Itthon

"Rendőrökkel nincs egyezség!" – Mi a baj a vádalkuval?

Mi van akkor, ha egy gyanúsított belemegy a vádalkuba a rendőrséggel, az információit felhasználják, de ő semmilyen kedvezményben nem részesül? Semmi! Ezt a helyzetet elégelte meg egy ügyvéd, aki egy folyó üggyel kapcsolatban kéri az Alkotmánybíróságot, hogy állapítson meg mulasztásos alkotmánysértést. A vádalkuval nem csak az a probléma, hogy néha nem tartják be, komoly intézményi garanciák hiányoznak az alkalmazásánál.

Csikász Brigitta Itthon

Westernbe illő párbajozást engedélyezne a TEK-főnök

Saját akcióinak megkönnyítése miatt enyhítene a fegyverhasználaton a Terrorelhárítási Központ. Azt szeretnék, ha olyan speciális helyzetekre is lenne szabályozás, mint a szigetszentmiklósi szituáció, amikor a túszejtő gyorstokja miatt volt veszélyben a túsz élete. A hvg.hu értesülése szerint a szervezet főigazgatója azt javasolja, hogy ilyen esetekben még a fegyver előkapására irányuló mozdulat megtétele előtt ártalmatlanná tehessék a fegyverest. A jelenlegi jogszabályok ugyanis ezt nem teszik lehetővé, és ha most így járnának el, jogtalan fegyverhasználat miatt a rendőrrel szemben indulna eljárás.

Csikász Brigitta Itthon

Amikor Dr. Csonton kifog a gyilkos

Nehéz helyzetben van az a bíró, akinek úgy kell ítélnie egy emberölési ügyben, hogy a legfőbb bizonyíték, a holttest nincs meg, pedig a gyilkos a nyomozás elején beismerte a tettét. Holttest híján, vagy ha a szakértő nem tudta megállapítani a halál pontos okát, a törvényszék könnyen kénytelen felmenteni a vádlottat. Így kerülhette el a börtönt nemrég az a pár, akik beismerék ugyan, hogy fürdőkádjukban daraboltak fel egy hitelügyintézőt, de a bíró ezt önmagában kevésnek találta ahhoz, hogy gyilkosságért elítélje őket. Cikkünkben egyes bűncselekmények naturalisztikus részleteiről is olvashatnak, ezért azt csak erős idegzetű, 18 éven felülieknek ajánljuk.

hvg.hu Itthon

A Fidesz Zuschlag-ügye lehet a trafikmutyi

Többféle büntetőjogi kategóriát is kimeríthetnek a hvg.hu által nyilvánosságra hozott, a szekszárdi dohányárusítási koncessziókkal kapcsolatos fideszes egyeztetésen rögzített hangfelvételen elhangzottak – mondták a hvg.hu-nak a megkérdezett szakemberek. Hack Péter szerint az ügy analóg lehet Zuschlag János esetével, a szocialista képviselő bűnszövetkezetben elkövetett hivatali visszaélés miatt kapott nyolc évet.

hvg.hu Itthon

Jogos lehetett az NNI fellépése az ELTE-n a büntetőjogász szerint

A rendőrségnek kötelessége egy tudomására jutott, készülő bűncselekményt megakadályoznia, így jogszerűen hallgattak ki a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai hídfoglalásra készülő egyetemistákat – mondta a hvg.hu-nak Hack Péter büntetőjogász.

Csikász Brigitta Itthon

Portik-ügy: megölhették a Radics-családot

Már emberölésként kezeli a Nemzeti Nyomozó Iroda a 2002-ben eltűnt Radics-család ügyét, a Portik Tamással kapcsolatos bűntettek részeként – értesült a hvg.hu. A rendőrség ezt megerősítette, de a részletekről nem kívánt nyilatkozni. Közben kiengedték az előzetes letartóztatásból a Portik-ügy egyik érintettjét, akit Prisztás József megölésével kapcsolatban bűnsegédlettel gyanúsítanak.

Szabó M. István - Varga Szabolcs Gazdaság

Mire lesz jó Matolcsy biztosa?

Egy hároméves ötletet melegítene fel az Orbán-kormány azzal, hogy angol mintára létrehozná a pénzügyi ombudsmani hivatalt. Bár a részletszabályok még nem ismertek, ezzel a lépéssel a kormány tovább aprózza a pénzügyi terület fogyasztóvédelmi felügyeletének rendszerét. Akár arra is alkalmas lehet, hogy a kormány ezen keresztül vegzálja a pénzügyi szolgáltatókat.

hvg.hu Itthon

Olcsóbban megússza a rendőrre támadó, mint a csokitolvaj

Bizonyos esetekben nincsenek arányban a szabálysértések és a büntetőeljárások büntetési tételei. Így egy csoki ellopásáért elzárást kaphat valaki, míg egy hivatalos személlyel szemben elkövetett erőszakért figyelmeztetésben vagy megrovásban részesülhet. Hack Péter szerint az új Büntető törvénykönyv nem rendezte ezt a problémát. Szerinte azokat a kriminális cselekményeket, amelyek végrehajtandó szabadságvesztéssel sújthatóak, nem a szabálysértési törvényben, hanem a Btk-ban kellene szabályozni.

Hack Péter Vélemény

Hack Péter: A Horthy-szobor és a véleménynyilvánítás szabadsága

A rongálást kimondó ítéletre helyenként hisztérikus reakciók születtek. Ehhez a reagálóknak joguk volt, még akkor is, ha a leghevesebb megszólalásokat kiváltó mondat az ítélethirdetés során nem is hangzott el. A kommentárok közül egyetlen lógott ki érdemben, a Kúria elnökhelyettesének nyilatkozata, amelyik egyértelműen törvénysértő.

Faigl Zoltán Itthon

Az ügyészek markában van a bűnbánó magyar maffiózók sorsa

Míg Amerikában gyorsítja, Magyarországon kifejezetten bonyolulttá teszi a büntetőeljárások lefolytatást a vádalku eszköze. A vádlott, az ügyész és a bíró közötti paktummal mindenki jól járhatna, igaz, idehaza sem a sértett, sőt még a bíró sem tudhat róla, hogy az ügyvéd és az ügyész miben egyezett ki, mert az alku államtitoknak minősül. Ezért a jogászok egy része erkölcstelennek tartja a „bűnbánó” bűnözőkkel való alkudozást.

MLF Itthon

Elfojtás, hazugság, halogatás - kétszázezer besúgó országa

Nemcsak a politikát és a rendszerváltás utáni kormányokat, hanem a társadalmat sem érdekli a múlt, az ügynökügy - hangzott el egy konferencián, pedig negyven év alatt közel 200 ezer beszervezés történt. Sokan a rendszerváltás heteiben is írtak jelentéseket. A történészek hazugnak tartják a kutatást nehezítő jelenlegi szabályozást, amely szerintük a volt besúgóknak kedvez. A jelen lévő államtitkár nem akarta elárulni, a kormány milyen lépéseket tesz az ügynölmúlt feltárására.

MTI Itthon

Majtényi: az alaptörvény a fél ország megalázásával született

A január 1-jén hatályba lépett alaptörvény érdemi konzultációk nélkül, "az ország egyik felének megalázásával" született, "a világtörténelem első alkotmánya, amelynek szerzőségét senki nem vállalja", holott csak az az alkotmány lehet sikeres, amelyet az egész politikai közösség támogat - mondta Majtényi László egykori adatvédelmi ombudsman azon a konferencián, amelyen több résztvevő is az új alkotmányt, az alaptörvényt bírálta.

1 2
Eltűnés miatt keresi a rendőrség Bujdosó Krisztofert

Eltűnés miatt keresi a rendőrség Bujdosó Krisztofert

Mi lenne, ha nem csak az óraátállítást törölnénk el, hanem az időzónákat is?

Mi lenne, ha nem csak az óraátállítást törölnénk el, hanem az időzónákat is?

Kimondta a WHO: nem a rák vagy a szívbaj, hanem a a klímaváltozás a 21. század legnagyobb egészségügyi fenyegetése

Kimondta a WHO: nem a rák vagy a szívbaj, hanem a a klímaváltozás a 21. század legnagyobb egészségügyi fenyegetése

Ötre nőtt az odesszai tűzeset halálos áldozatainak száma

Ötre nőtt az odesszai tűzeset halálos áldozatainak száma

Egyetlen nap alatt közel 3500 esetben riasztották a mentőket

Egyetlen nap alatt közel 3500 esetben riasztották a mentőket

Mi fenyegeti legjobban vállalkozása biztonságát?

Mi fenyegeti legjobban vállalkozása biztonságát?

Orbán 20 éve a korrupcióról: Elszomorító, hogy olyan ügyekben sem indultak vizsgálatok, amikben kellett volna

Orbán 20 éve a korrupcióról: Elszomorító, hogy olyan ügyekben sem indultak vizsgálatok, amikben kellett volna

Megvonták a rokkantsági ellátását egy nőnek, mert a posta nem vitt ki egy levelet

Megvonták a rokkantsági ellátását egy nőnek, mert a posta nem vitt ki egy levelet

Őrült vállalkozás, de van benne állami biznisz

Őrült vállalkozás, de van benne állami biznisz

Videón az eperjesi gázrobbanás pillanata

Videón az eperjesi gázrobbanás pillanata

Tizenöt embert ítéltek el körhintacsalás miatt Győrben

Tizenöt embert ítéltek el körhintacsalás miatt Győrben

A címlapról ajánljuk