#Sipos Pál

hvg.hu Kult

A HBO lehozta a Sipos Pál-sztori szerzőjével készült interjút, ami teljesen kimaradt az Epipo-filmből

A Visszatérés Epipóba című filmhez készült anyagban részletesen mesélt Sipos Pállal történt találkozásáról Magyari Péter, a gyerekeket molesztáló tanárról készült 444.hu-s cikk szerzője. Az interjúból kiderül, hogy Sipos hogyan állt rá a beszélgetésre, és az is, hogy olyasmit is felhozott a védelmére, ami a cikkbe végül nem került bele.

Czeglédi Fanni Élet+Stílus

„Nem tudom, képes-e felismerni, hány élet ment tönkre”

Hat évvel ezelőtt a 444 leleplező cikkéből derült ki, hogy egy budapesti elit iskola elismert, a gyerekek rajongását is élvező magyartanára a 80-as években molesztálta a diákjait. Sipos Pál a tanítás mellett rendszeresen táboroztatott is: a szendrői háromhetes nyaralásokon Oláh Judit filmrendező négy alkalommal is részt vett. Visszatérés Epipóba című filmje arra keresi a választ, a botrány után vajon hol van a helye ennek a gyermekkori titkos világnak a ma már felnőtt táborozók életében.

hvg.hu Itthon

A főapát elmondta, milyen gyermekbántalmazás történt Pannonhalmán

Várszegi Asztrik szavaiból hasonló eset világlik ki, mint amit a 444 tárt fel a későbbi MTV-alkalmazott Sipos Pállal kapcsolatban. A pannonhalmi sztártanár erős érzelmi köteléket alakított ki diákjaival, és ezzel jó teljesítményre sarkallta őket. Közben azonban a szoros viszonyt arra használta ki, hogy "illetlen érintésekkel" nyúljon hozzájuk. Áldozatai eddig azért nem jelentkeztek, mert nem akartak ártani a gimnázium hírnevének. Az érintett tanár már kilépett a rendből, a rendőrség pedig vizsgálja az ügyet.

Balkányi Nóra Kult

Pipecland, a féllegális gyerektábor, ahol Aczél György unokáját is befogadták

Sohaország, Narnia, Fantázia saját törvényekkel működő kitalált gyerekvilágok, amelyek valójában is léteznek. Ilyen volt 1938-tól 1978-ig a Bánki-tónál Leveleki Eszter pedagógus vezetésével Pipecland, a klasszság birodalma is, ahol 40 év alatt több mint 800 gyerek fordult meg. Kívülről csak tábornak tűnhetett, valójában egyedi közösség volt. A bánki univerzumot a Néprajzi Múzeum nemrég megnyílt kiállítása, az Ellenpedagógia a tóparton mutatja be.

HVG Kult

„Más nem történt”

Milyen társadalmi okok vezethetnek a diákmolesztálásokhoz? – a Sipos Pál-ügyként elhíresült zaklatás színpadi feldolgozás kapcsán járja körül a kérdést az e heti HVG.

Hercsel Adél Kult

Amikor a tanár egyedül marad az áldozatával

Mit tegyen a diák, ha egy tanár molesztálni kezdi? És mit tegyen a szülő, ha ezt megtudja? A rettegett problémát dolgozza fel a hírhedt Sipos-ügyön keresztül a Panodráma legújabb előadása diákok bevonásával. A Más nem történt próbáján a darab írójával-rendezőjével Pass Andreával is beszélgettünk.

hvg.hu Itthon

Sipos Pálról újabb beszámolókat vár a közmédia bizottsága

Megismételte felhívását az MTVA és az MTV etikai bizottsága, amelyben többke között azok jelentkezését várja, akik Sipos Pál "nem kívánt, az egyenlőtlen helyzettel visszaélő szexuális magatartásának voltak kitéve az MTV-nek végzett munkájuk során".

MTI Itthon

A közmédiánál az is jelenkezhet, akinek gyanús volt Sipos Pál

Felhívást tett közzé a közmédia Sipos Pál ügyének kivizsgálásához, várják azok jelentkezését, akik a volt televíziós által elkövetett esetleges molesztálásokról információval rendelkeznek. Az is jelentkezhet, akinek egyszerűen gyanús volt Sipos Pál.

hvg.hu/OS Itthon

Etikai vizsgálatot indít az MTVA Sipos Pál ellen

Visszamenőleges etikai vizsgálatot indít a köztévé a fiatalkorúakat molesztáló volt tanár ellen annak ellenére, hogy a férfi a közmédia integrációja előtti MTV alkalmazottja volt, akire sosem érkezett panasz.

hvg.hu Itthon

Selmeczi összehozta Bajnait a molesztáló tanár ügyével

Megerősítette a kormányszóvivő, hogy Sipos Pál, a diákjait molesztáló tanár korábban köztársasági érdemrendet kapott, viszont arra nem válaszoltak, hogy esetleg visszavonnák-e. Selmeczi Gabriella a Fidesz nevében a közvélemény előtti felelősségvállalásra szólította fel Sipost, részben pont az állami kitüntetésre hivatkozva. A gimnáziumban, ahol 25 évvel ezelőtt a zaklatások történtek, még szintén gondolkodnak azon, maradhat-e a neve az ismertté vált diákok listáján. Az MTV nem hezitált, kedden kitették Sipos Pált az MTV Örökös Tag Alapítvány kuratóriumából.

hvg.hu Itthon

Sipos Pált kitették az MTV Örökös Tag Alapítványból

Az MTV Nonprofit Zrt. azonnali hatállyal visszahívta Sipos Pált az MTV Örökös Tag Alapítványból. A köztévében húsz éven át dolgozó Siposról nemrég derült ki, hogy korábbi munkahelyén, gimnáziumi tanárként molesztálta tanítványait.

Gergely Zsófia Itthon

Két feltételt is szabtak a molesztáló Siposnak a szülők

Ajánlatot tett diákoknak, ezért kellett távoznia – mindössze ennyit tudtak, ezt is csak pletyka szintjén annak az elit gimnáziumnak a tanárai, amelynek tanulóit 25 évvel ezelőtt a magyartanáruk molesztálta. A neves iskola vezetői először álltak ki, és egy szűk körű sajtóbeszélgetésen azt bizonygatták: az érintett diákok és szüleik összezártak, a téma tabu volt, az eljárást mindenki meg akarta úszni – így lett a végeredmény a zaklatás évtizedekig tartó elhallgatása.

hvg.hu Itthon

"Kitekerték volna a nyakát" – tévések a diákokat molesztáló kollégájukról

Sokkolta a tévés szakmát is, hogy egykori kollégájukról múlt héten - 25 év után - kiderült: még tanárként molesztálta a középiskolás diákjait. A köztévében évekig vele együtt dolgozók abban biztosak, hogy hiába vett részt ifjúsági műsorokban, nem ismétlődtek meg az elit gimnáziumban történtek az MTV-nél, mert ebben a zárt, speciális világban azonnal kiderült volna. Ugyanakkor nagykorú, fiatal fiúkról szóló pletykák ismertek voltak. A tévések reakcióiban egyszerre van jelen az utólagos hüledezés, az egykori kolléga magasztalása és a hárítás. A hvg.hu Sipos Pál egykori tévés munkatársait kérdezte.

hvg.hu Világ

Amikor az iskola falaz a molesztáló tanárnak

Hatalmas felháborodást és megdöbbenést okozott nemrég, hogy egy budapesti elit gimnáziumban a nyolcvanas években a magyartanár több diákját is szexuálisan molesztálta. Amerikában legtöbbször maguk az iskolák segítettek eltussolni a hasonló ügyeket, az utóbbi években azonban egyre többen állnak ki elmondani a történetüket.

MTI Itthon

Megszólalt a Trefort igazgatója Sipos Pál ügyében

Az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskolája megszólalt egykori tanára, Sipos Pál ügyében, akiről kiderült: szexuálisan zaklatott több rábízott tanulót hosszú éveken keresztül. Az iskola igazgatója kezdeményezi, hogy a pedagógusképzésben is hangsúlyosan jelenjen meg ez a téma, elítélik a zaklatást és együttéreznek a családdal.

MTI-OS Itthon

Az MTVA elhatárolódik Sipos Páltól

A közmédia hangsúlyozza, hogy a diákjait molesztáló tanár sosem volt az MTVA-val szerződéses viszonyban, ő még az integráció előtti MTV alkalmazottja volt. Hozzájuk sosem érkezett panasz Sipos Pálra.

Biblia, bojkott, bálok, törés-zúzás az amerikai elnöki beiktatások történetében

Biblia, bojkott, bálok, törés-zúzás az amerikai elnöki beiktatások történetében

Merkel: Németország segíthet a Szputnyik V uniós engedélyeztetésében

Merkel: Németország segíthet a Szputnyik V uniós engedélyeztetésében

Elégetnék a termékeiket a brit kereskedők, ha azt visszaküldik nekik az EU-ból

Elégetnék a termékeiket a brit kereskedők, ha azt visszaküldik nekik az EU-ból

Ideiglenes engedélyt kapott az AstraZeneca és a Szputnyik oltóanyaga, de még mindkettőre várni kell

Ideiglenes engedélyt kapott az AstraZeneca és a Szputnyik oltóanyaga, de még mindkettőre várni kell

Gulyás: Csak az a háziorvos kapja meg a teljes béremelést, aki szoros praxisközösséget vállal

Gulyás: Csak az a háziorvos kapja meg a teljes béremelést, aki szoros praxisközösséget vállal

Sikkasztás gyanúja miatt letartóztatták Siklósnagyfalu polgármesterét

Sikkasztás gyanúja miatt letartóztatták Siklósnagyfalu polgármesterét

Világháborús bomba miatt zárják le a Kerepesi utat

Világháborús bomba miatt zárják le a Kerepesi utat

Tippek, ha rosszul indul a nap

Tippek, ha rosszul indul a nap

A címlapról ajánljuk