Zentai Péter Gazdaság

Ez lenne a válság megoldása? A dollárnak és az eurónak is gyengülnie kell

A dollár gyengítésétől és az amerikai adósságállomány drámai csökkentésétől várhatunk csak megváltást. Az Amerikában és Európában egyaránt aktív GLG hedge-fund menedzsere szerint nagyon nehéz évek várnak Európára és Amerikára. Nem várható a nyugati gazdaságok erősödése, viszont Kína kénytelen lesz kicsit háttérbe vonulni. Ez idő alatt újra Amerika veszi át a kezdeményezést.

Zentai Péter Vélemény

Halló! Buknia kell Berlusconinak, hogy fellélegezhessünk?

Az újkeletű tőzsdeválságot, az olasz államkötvények példátlan hozamemelkedését a mértéktartó torinói napilap, a La Stampa vezető gazdaságpolitikai szerkesztője a hazájával, főként annak miniszterelnökével, Silvio Berlusconival szemben megnyilvánuló politikai bizalmatlansággal is magyarázza. A hvg.hu-nak adott interjúban Lucca Fornovo azt jósolja, hogy ebben a drámai helyzetben Berlusconi távozni kényszerül és szakértői kormány fog alakulni. Szerinte beláthatatlanul súlyos következményekkel járna Európa egészére nézve, ha mindez nem történne meg.

Zentai Péter Vélemény

Halló, Szlovákia! Maguk lesznek a kistigris, vagy Magyarország?

A szlovák gazdasági miniszter, Juraj Miskov a hvg.hu-nak adott exkluzív interjújában inkább erénynek, mintsem hátránynak nevezi országa eredményessége szempontjából, hogy náluk nincs egy erős, a parlamentet teljesen eluraló kormánypárt. Szerinte ha lassúbb is így döntéshozatal, a végeredmény mégis az, hogy a társadalom könnyebben elviseli a terheket, a demokrácia pedig szépen fejlődik.

Zentai Péter Vélemény

Halló! A végén még Amerika csinál elnököt Strauss-Kahnból?

A franciák hagyományosan szexista magatartásán csöppet sem változtatott a Strauss-Kahn ügy – állítja a hvg.hu interjúalanya. A nők védelméért harcoló legismertebb franciaországi szervezet, a Paroles de Femmes elnöke azt tapasztalja, hogy az ügy legújabb fordulata – New Yorkban valószínűleg végleg ejtik a vádat az IMF lemondott főigazgatója ellen, mert szavahihetetlenné vált vádlója, a szobalány – még a végén elősegíti, hogy Dominique Strauss-Kahn induljon és akár győzzön is a legközelebbi elnökválasztáson.

Zentai Péter Vélemény

Halló, Lengyelország! Mit tudnak maguk, amit mi nem?

A lengyel miniszterelnök környezetéhez tartozó, vezető varsói politikai elemző szerint a két kormány nemzetközi imázsa azért különbözik egymástól, mert a lengyel politikai elitben a külföld pragmatizmust és együttműködési készséget érzékel, a magyarban viszont ennek az ellenkezőjét. Bartek Nowak, a Centre for International Relations nevű agytröszt igazgatója a nekünk adott interjúban hazája rossz tapasztalatai alapján ugyanakkor erősen óvja a magyarokat a kínaiakkal folytatott flört mélyítésétől.

Zentai Péter Vélemény

Halló! Akkor most Törökországban is fülkeforradalom volt?

Hatalmas győzelmet aratott Törökországban a most zajlott választásokon a kormányzó jobboldali nacionalista AKP párt, és személy szerint vezetője, Erdogan miniszterelnök, ám az áhított kétharmadot nem sikerült elérniük. A legnagyobb példányszámú török napilap, a befolyásos Hurriyet angol nyelvű változatának főszerkesztő-helyettese, Taylan Bilgic szerint a szavazók azt üzenték Erdogánnak: kedvelik őt, de azt nem akarják, hogy kontroll nélküli autokratikus hatalomra tegyen szert.

Zentai Péter Vélemény

Halló! Kiállnak-e a német rendőrök magyar kollegáik mellett?

A német rendőrök 62 éves korukban mehetnek csak nyugdíjba, viszont kezdő fizetésük is már majd 800 ezer forint és nem bocsáthatók el. Ezért a magyar kollégák némely követeléseit nehezen érti Rüdiger Reedwisch, a legnagyobb német rendőrszakszervezet vezetője. Ám ha a magyar rendvédelmisek követeléseit jogosnak találják, kiállnak mellettük, jelentette ki a szakszervezeti vezető, aki egyben az Európai Rendőr Unió elnökségének is a tagja.

Zentai Péter Vélemény

Hasmenésjárvány: „Németországnak nincs oka bocsánatot kérni Európától”

„Németországnak nincs oka bocsánatot kérni Európától, sem a spanyoloktól, sem általában az európai zöldség- és gyümölcstermelőktől” – utasítja vissza önérzetesen a vádakat Gaby-Fleur Böl, a berlini Kockázatelemző Intézet (Bundesinstitut für Risikobewertung, BfR) fő kommunikátora. Szerinte abból sokkal nagyobb baj származott volna, ha a német hatóságok lakatot tesznek a szájukra.

Zentai Péter Vélemény

Lydia Cacho: Én is beálltam prostinak, tudom, miről beszélek

Az évente több száz milliárd dollárt fialó prostitúciót ott is védik a hatóságok, ahol elvileg tiltják. Ezt állítja a hvg.hu-nak adott interjúban a világhírű riporternő, Lydia Cacho, akit kockázatos nyomozásai meggyőztek, hazája, Mexikó szexrabszolga-kereskedői együttműködnek a kelet-európai „kollégákkal”is.

Zentai Péter Vélemény

Halló! Hogyhogy a zsidók keresnek a legjobban?

A New York Times a minap egy példátlan felmérés eredményét összegezte "A vallási hovatartozás meghatározza az anyagi boldogulást?" című írásában. Az írás alapjául a washingtoni székhelyű Pew Research Center reprezentatív felmérése szolgált. Az egyedülálló kutatás irányítója, Scott Keeter, a Pew igazgatója a hvg.hu-nak adott interjúban megerősítette az Amerikában nagy port felvert cikk megállapításait.

Zentai Péter Vélemény

"A magyarok végre kezükbe vették sorsukat"

A világ legfőbb geopolitikai kihívásainak elemzésével foglalkozó texasi székhelyű tekintélyes agytröszt, a Strategic Forecasting (Stratfor) Intézet alapító főigazgatója a hvg.hu-nak adott exkluzív interjúban áttörésnek nevezi, hogy - mindenekelőtt Orbán Viktor kezdeményezésére - katonai együttműködést alakítanak ki a Visegrádi Négyek. A magyar származású George Friedman elemzéseire, tanácsaira a Pentagontól a Kremlig a világ minden fővárosában éberen figyelnek a biztonságpolitikusok.

Zentai Péter Vélemény

Halló! Moszkva és Kijev beveti a gabonafegyvert?

Súlyos élelmiszerválság van kialakulóban, mindenekelőtt a gabonaárak robbannak minden eddiginél nagyobbat. Még a fejlett országokban is sokak számára megfizethetetlenné válhat a jobb minőségű élelem, a szegényebb államok lakóira éhezés vár. A gabonaexport egyötödét adó Ukrajna és Oroszország mindent megtesz az árak felhajtásáért. Erről beszélt a hvg.hu-nak adott interjúban Stephan von Cramon-Taubadel, a német kormány, valamint az OECD és a Világbank tanácsadója, egyben a Göttingeni Egyetem agrárpolitikai tanszékének vezetője.

Zentai Péter Vélemény

Halló! Miért akarta volna leteperni a szobalányt az IMF főigazgatója?

Akár bebizonyosodik, akár nem a Valutaalap főigazgatója, Dominique Strauss-Kahn ellen nemi erőszak kísérlete miatt emelt vád, kétségtelen, hogy prominens, nagy hatalommal bíró emberek közül sokan szex-, drog- és szerencsejáték-függővé válnak. Ezt mondja oldalunknak az e témára szakosodott pszichiáter, Robert Weiss professzor, a hírességek szexfüggőségének és egyéb szenvedélybetegségeinek tanulmányozására létrehozott Los Angeles-i intézet megalapítója.

Zentai Péter Vélemény

Dicséri Orbánékat a venezuelai és az argentin elnök amerikai tanácsadója

A nagyhírű washingtoni agytröszt, a Joseph Stiglitz és más Nobel-díjas közgazdák nevével fémjelzett Gazdasági és Politikai Kutatóközpont, a CEPR alapító igazgatója, Mark Weisbrot szerint Görögországnak fel kellene adnia az eurót. A hvg.hu-nak adott interjújában azt állítja, hogy az európai intézmények és az IMF állandósítani akarják a gyengébb országok kiszolgáltatottságát, ezért támogatja az IMF „lerázását” célzó magyar törekvéseket is.

Zentai Péter Vélemény

Halló, feladják az eurót? Katasztrofális csapdahelyzetben a görögök

A hvg.hu-nak nyilatkozó vezető athéni közgazda és kormányzati tanácsadó szerint kizárt, hogy Görögország kilépne az euróövezetből, az viszont nagyon is reális, hogy átütemezést kérjen hitelezőitől. Az átütemezés további áldozatokat követelhet a görög lakosságtól, amely már ma is kilátástalannak ítéli a jövőt, és lehetetlennek tartja, hogy a görög gazdaság az elvárt megszorítások mellett még növekedjen is és "kitermelje" a felhalmozott adósság törlesztésének forrásait.

Zentai Péter Vélemény

Halló! Bosszút állnak, atombombát robbantanak ezek után a terroristák?

Az Al-Kaida vagy bármely más terrorszervezet aligha tudja atombomba-robbantással megbosszulni Oszama bin Laden halálát. A végzetes fegyvert, ha birtokolnák, a „főnök” halálától függetlenül már rég bevetették volna, állítja Irwin Collier professzor, a berlini Freie Universität John F. Kennedy Intézetének docense. A professzor korábban az amerikai terrorelhárítás egyik intellektuális irányítója volt.

Zentai Péter Vélemény

Létezik-e diktátori elme? Mi mozgat egy zsarnokot? – interjú

A diktátorok, zsarnokok, terroristák pszichéjének tanulmányozására, pszichoprofiljuk megalkotására szakosodott világhírű washingtoni professzor és nemzetközi politikai szakértő, az USA kormányának politikai pszichiátriai főtanácsadója, a jelenleg Asszad szíriai és Kadhafi líbiai vezérrel foglalkozó Jerrold Post a hvg.hu-nak adott interjúban arról beszél, hogy a zsarnoki „agy” csak akkor bontakozhat ki a maga teljességében, ha a zsarnok képes megfélemlíteni, sakkban tartani közvetlen környezetének tagjait.

Zentai Péter Vélemény

Halló, Finnország! Dráma vagy korszellem a szélsőjobb előretörése?

A turkui egyetem politikatudománnyal foglalkozó professzora, Ville Pernaa a friss finn választási eredmények nyomán biztosra veszi, hogy kormányra kerül a nyugati sajtó által szélsőjobboldalinak tartott Igaz Finnek párt, viszont e kormánynak rövid életet jósol. Szerinte elképzelhetetlen, hogy hazája kilépjen az euróövezetből.

Zentai Péter Vélemény

Halló! Leáll a gazdaság, az árak viszont robbannak?

Egy helyben toporgó, stagnáló gazdaság és gyorsuló infláció, azaz stagfláció, minden közgazdász rémálma van kialakulóban Amerikában és a legtöbb nyugat-európai országban – állítja számos befektetővel és közgazdásszal egyetemben Thorsten Querg gazdaságtörténész és befektetési bankár, a gazdag német családok vagyonát kezelő Focam privát bank fő stratégája. Veszélyes korszak következik – jósolja a tekintélyes bankár.

Zentai Péter Vélemény

Halló! Ön fogja kikezdeni Sepp Blatter hatalmát?

A FIFA elnöki székéből évtizedek óta mozdíthatatlan Sepp Blatternek ezúttal komoly kihívója akadt, az Ázsiai Futballkonföderáció elnöke, Mohammed bin Hammam személyében. A június elsejére tervezett választáson megtörténhet a vezetőváltás. Jórészt a dúsgazdag katari sportvezetőnek köszönhető, hogy hazája rendezheti meg 2022-ben a világbajnokságot.

1 2 3 4
Van egy remek védelmi funkció az androidos mobilokban – így hívhatja elő

Van egy remek védelmi funkció az androidos mobilokban – így hívhatja elő

Az idősszervezet szerint az ingyenes maszk hasznosabb lenne, mint a vásárlási idősáv

Az idősszervezet szerint az ingyenes maszk hasznosabb lenne, mint a vásárlási idősáv

Furcsa hiba: egy kedvezmény miatt maradnak ki szállásadók ezrei az állami kártérítésből

Furcsa hiba: egy kedvezmény miatt maradnak ki szállásadók ezrei az állami kártérítésből

Több mint 30 ezer alkalmazottat küld el a Disney

Több mint 30 ezer alkalmazottat küld el a Disney

Kiégett egy lakás Lipótvárosban, egy ember meghalt a tűzben

Kiégett egy lakás Lipótvárosban, egy ember meghalt a tűzben

Győrfi Pál üzent Zacher Gábornak: Ne felejtsük el a karácsonyt!

Győrfi Pál üzent Zacher Gábornak: Ne felejtsük el a karácsonyt!

Több mint félmillióan kapták el a koronavírust világszerte egyetlen nap alatt

Több mint félmillióan kapták el a koronavírust világszerte egyetlen nap alatt

A szemetet is kicsavarná a kormány az önkormányzatok kezéből, Karácsony szerint a kormány a vereségtől tartva privatizál

A szemetet is kicsavarná a kormány az önkormányzatok kezéből, Karácsony szerint a kormány a vereségtől tartva privatizál

A címlapról ajánljuk
Még több hír a METRO támogatásával