Itt az új szuperétel
Egy kicsit kell moszatolnunk naponta, és akár 120 évig is vidáman eléldegélhetünk. Csak megszokás kérdése, hogy pár gramm algával, hínárral spékeljük a kedvenc pizzánkat, hamburgerünket.
Egy kicsit kell moszatolnunk naponta, és akár 120 évig is vidáman eléldegélhetünk. Csak megszokás kérdése, hogy pár gramm algával, hínárral spékeljük a kedvenc pizzánkat, hamburgerünket.
Kellemetlenséget okozhatnak, de semmilyen egészségügyi veszélyt nem jelentenek azok a víz felszínén lebegő algagyepdarabok, amelyeket az utóbbi napokban láthattak a Balatonon strandolók a tó több pontján – erre hívták fel a figyelmet a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének szakemberei.
Vasárnap délelőtt még azt hitték, hogy olaj vagy olajszármazék okozhatta az 500 méteres szennyeződést, amelyet Kisoroszinál észleltek a Dunán, hétfő délutánra azonban kiderült, hogy moszatot vagy algát tartalmaz az óriási folt.
A légkör növekvő szén-dioxid-tartalma miatt az óceánok egyre savasabbak lesznek, ami persze kihat a tengerek élővilágára. Most amerikai kutatók arra jöttek rá, hogy egyes héjas állatok nagysága ezáltal növekszik. A jelenség okai még nem ismertek.
Két zöldalgatörzs genetikai állományát írta le egy nemzetközi kutatócsapat, és találtak pár gént, amelyek lehetővé teszik a szén-dioxid elnyelését, ezáltal segítenek fenntartani az óceánok kémiai egyensúlyát - közölték az amerikai Science tudományos magazin pénteki számában.