hvg.hu Ingatlan

Akár 20 százalékkal emelkedhetnek az albérletdíjak szerdától – ez az oka

Két nap múlva kihirdetik az felsőoktatási ponthatárokat, utána indul a nagy albérletroham. A tapasztalatok alapján ettől a naptól kezdve szeptemberig akár 15-20 százalékos áremelkedés várható. De mennyit is lehet elkérni a bérleményért, és hány egyetemista kell egy bérleti díj összespórolásához? Szakértők válaszoltak.

MTI Gazdaság

Betesznek a gazdaságnak a magas lakásárak

A fővárosban és a regionális központokban az utóbbi időszakban olyan magasra emelkedtek a lakásárak, illetve az albérleti díjak, hogy az már akadályozza a munkaerő mozgását.

hvg.hu Ingatlan

Az Airbnb az egekbe hajtja a lakásbérleti díjakat?

A budapesti belső kerületekben lévő lakások bérleti díja 20-30 százalékkal magasabb lehet a fővárosi átlagnál. Ez a különbség 3-5 évvel ezelőtt mindössze 10 százalék volt, a növekedés pedig elsősorban a lakáshotelek elterjedésének köszönhető.

MTI Gazdaság

Még 1500 adóson segíthet az eszközkezelő

Sok tízezer bajba jutott hiteles van még az országban, de a megoldást kínáló Nemzeti Eszközkezelő kvótája hamarosan betelik, már csak 1500 adóson tudnak segíteni – írta keddi számában a Világgazdaság.

hvg.hu Vállalkozás

Drágább a nagyfröccs Ákosnál, mint amennyit ő fizet egy négyzetméterért

A Tiffán Zsolt fideszes képviselő és Kovács Ákos érdekeltségébe tartozó Andante Borpatika havi 408,5 forintot fizet az üzlethelyiség négyzetméteréért az I. kerületnek. A stabilan veszteséges cég szerződését nemrég hosszabbították meg a polgármester javaslatára 5+5 évvel. A Ruszwurm cukrászdát arra hivatkozva paterolnák ki a Várból, hogy csak havi 575 forintot fizet az üzlethelyiség négyzetméteréért.

hvg.hu Vállalkozás

Pezsgőbárt álmodnak a 4-es metróba a döntéshozók

Jelentősen lejjebb vinnék a díjakat, hogy végre sikerüljön bérlőket találni a 4-es metró aluljáróiban található, üresen tátongó üzleteknek. Nemcsak a gyatra forgalom, az üzletek kialakítása és a sajátosan korlátozott tevékenységi körök sem segítik az új bérlők kirajzását.

hvg.hu Vállalkozás

160 milliót költött a McDonald's Pécsen, mégis továbbállt

Olyan helyet kerestek, ahol kényelmesebben elférnek a vendégek – egyebek mellett ezzel indokolták a McDonald’s-nál a pécsi főtéren lévő éttermük bezárását. A városháza épületében kialakított étkezdét 1995-ben nyitották meg, körülbelül 20 millió vendég fordult meg ott az év eleji bezárásig, és korábban 160 millió költött a cég a hely fejlesztésére. Mégis úgy döntöttek, hogy tovább állnak – írja a PécsMa.hu.

MTI Ingatlan

Jön a lakbérfék, olcsóbb lehet a lakhatás Németországban

Németországban bevezetik jövőre az úgynevezett lakbérféket, amely a kormányzati számítások szerint csaknem egymilliárd euróval csökkenti a lakásbérleti költségeket. A német sajtóban pénteken ismertetett jogszabálytervezet legfőbb pontja, hogy a tulajdonos vagy ingatlankezelő bérlőváltáskor legfeljebb 10 százalékkal emelheti a kezdeti bérleti díjat a helyben jellemző átlagos lakbér fölé.

hvg.hu Plázs

Lakása van Berlinben? Most örülhet

A német főváros ingatlanárai és bérleti díjai látszólag megállíthatatlanul vágtatnak az ég felé, kétszer akkora növekedést produkálva, mint bármely más németországi régió – adta hírül a Spiegel.

hvg.hu Gazdaság

Vasárnaptól bárki kérhet lakást, aki rászorul

A jövőben bárki kérvényezhet szociális bérlakást, aki szociálisan rászorul vagy hajléktalan, esetleg túlzsúfolt lakásban él. Egy módosított kormányrendelet szerint a Nemzeti Eszközkezelő tartalékállományából utalhatnak ki lakást, de előfordulhat, hogy nem lesz benne se fürdőszoba, se WC, se villany és melegvíz sem.

Nagy Gergő Gazdaság

Az Eszközkezelőnél indulhat el a szociális bérlakásprogram

Már a 10 ezret közelíti a Nemzeti Eszközkezelőnek felajánlott ingatlanok száma, ezzel pedig több tízezren bérlőkként lakhatnak korábbi lakásaikban. Ha ilyen ütemben folytatódnak a felajánlások, jövőre már az eszközkezelő lehet az ország legnagyobb magáncélú ingatlan-bérbeadója. Ugyanakkor a jelzések szerint a rendkívül alacsony bérleti díj ellenére az ingatlanok negyedénél problémák vannak a fizetési fegyelemmel.

1 2 3 4 5 6

A címlapról ajánljuk