szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ahogy letelik a moratórium, az önkormányzat máris megemeli a bérleti díjakat.

Az ócsai devizahiteles lakótelepen 2019 januárjától már nem a Nemzeti Eszközkezelő, hanem az önkormányzat a fenntartó, amely úgy döntött, hogy 2021-től minden lakás bérleti díját több mint háromszorosára emelik, kivéve azokét, ahol a lakók rászorultsági alapon sikeresen kérvényezik a bérleti díj mérséklését - írja a 444.hu.

Forintra lefordítva ez azt jelenti, hogy az eddigi 16-21 ezer forint helyett a ház méretétől függően a legrosszabb esetben 60-84 ezer forint között kellene fizetniük. Az emelést az ócsai önkormányzat augusztus 4-én jelentette be, a lakók arról beszéltek a lapnak, nem értik hogyan lehetséges, hogy egy tollvonással piaci alapú bérleményeket csinálhatnak az eredetileg szociális alapon épült lakótelepi ingatlanokból.

Aki Ócsán jár, nem érti, miről beszélt Lázár János

Megnéztük, hogy mi a helyzet az ócsai szociális lakóparkban, miután a kormány fű alatt véget vetett a devizahitelesek megsegítésére megálmodott családiház-építési programnak.

A lakópark építéséről még 2011-ben döntött a kormány, a devizahiteles-mentőcsomag egyik lényeges eleme volt, de nem sikerült teljes egészében megvalósítani: az eredetileg tervezett 500 házas ócsai lakópark helyett 2013-ig csak 80 ház épült fel az M5-ös autópálya közvetlen szomszédságában elterülő területen.

Az első házakra 2013 nyarán hirdették meg a pályázatokat és 2014 végére telt meg. Jelenleg 350-en laknak a lakóparkban.

A Nemzeti Eszközkezelőtől az önkormányzathoz került házak bérleti díjára két éves moratórium vonatkozott, ami 2021 január 1-én telik le, Ócsa pedig kapásból átírná a lakhatási feltételeket az emeléssel.

Azok a lakók, akik idén szeptember 31-ig jövedelem- és vagyonigazolásokkal együtt kérvényt nyújtanak be a bérleti díj mérséklésére, a rászorultság mértékétől függően „költségelven” 35-49 ezer forintért, vagy „szociális alapon” 25-35 ezer forintért bérelhetik tovább az ingatlanokat 60-84 ezer forint helyett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Megtelt az ócsai lakópark

Jelenleg 79 család lakik az ócsai szociális lakóparkban, a 350 beköltöző fele kiskorú. Az 50 négyzetméteres házak havi bérleti díja 16 800 forint, a 60 négyzetmétereseké 19 500, a 70 négyzetmétereseké 21 100 forint.

Nagyon súlyos hibát találtak a Windows Serverben, három másodperc alatt bevehetik a hackerek

Nagyon súlyos hibát találtak a Windows Serverben, három másodperc alatt bevehetik a hackerek

Kitettek két bekezdést és egy fotót a Wikipédiára – fellendült a turizmus

Kitettek két bekezdést és egy fotót a Wikipédiára – fellendült a turizmus

Ilyen lesz az új Daciák belső tere

Ilyen lesz az új Daciák belső tere