szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Vannak olyan fővárosi kerületek, ahol akár 170 ezer forintot is eléri a havi bérleti díj.

Idén februárban 1,1 százalékkal nőttek az albérleti díjak országos átlagban az egy hónappal korábbihoz képest, a fővárosban pedig 0,8 százalékos volt a növekedés – derül ki a KSH-ingatlan.com lakbérindexéből.

Az albérletárak tavaly július óta először emelkedtek, de az ingatlan.com szerint korai egy tartós bérletidíj-emelkedés kezdetéről beszélni, annál is inkább, mert éves szinten még az országos lakbérindex több mint 10, a fővárosi pedig 14 százalékkal csökkent.

Havi szinten a közép-dunántúli és dél-alföldi régió 3 százalékos növekedést ért el, míg a dél-dunántúli, észak-magyarországi és a pest megyei kiadó ingatlanok esetében 0,5 százalékos csökkenés látható januárhoz viszonyítva.

Budapesten a budai hegyvidéki kerületekben (I., II., XII.) egy hónap alatt 3 százalékkal, továbbá Pest külső városrészeben – IV., XV., XVI., XVII., XVIII., XXI., XXIII. kerületben – átlagosan 2,5 százalékkal nőttek a bérleti díjak, ezzel szemben a pesti belső kerületekben (V., VI., VII., VIII., IX.) 0,1 százalékos, az úgynevezett pesti átmeneti kerületekben – köztük a XIII.-ban és XIV.-ben - 0,3 százalékos volt a növekedés. Éves szinten a különböző budapesti városrészeknél 10-17,3 százalékos visszaesés tapasztalható.

Az ingatlan.com azt is megnézte, hogy március közepén hogyan alakult a kiadó lakások kínálata és mennyibe kerültek az albérletek.

A fővárosban az átlagár továbbra is 130 ezer forintot tett ki. A legdrágább kerületek közé tartozott az I., a II. és az V., ahol 160-170 ezer forint volt az átlagos havi bérleti díj. A legolcsóbb városrész a XIX. és a XX. kerület, ahol 110 ezer forintért kínálták kiadásra az ingatlanokat a tulajdonosok.

A Budapesten kívüli piacot nézve kiderül, hogy Pécsen 87 ezer forint, Nyíregyházán 90 ezer forint, Debrecenben és Kecskeméten 100-100 ezer forint, Szombathelyen 108 ezer forint, Győrben 110 ezer forintra rúgtak a március közepi átlagos bérleti díjak a kínálati piacon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Ingatlan

Még tovább csökkentek az albérletárak

Novemberben újabb, 10 százalékos csökkenést mértek a szakemberek a magyarországi albérletáraknál. Budapesten ötéves mélypontra zuhantak vissza a bérleti díjak.