Kovács Gábor
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?

2010-hez képest csak Észtországban nőttek jobban a lakásárak az EU-ban, mint Magyarországon. 2015-höz viszonyítva a magyar lakásár-növekedés magasan veri az egész uniós mezőnyt.

2011 harmadik negyedévéig az Európai Unió (27 ország) átlagában a lakásbérleti díjak és a lakásvásárlási árak tandemben változtak egymással – írja közleményében az Eurostat. Akkor azonban eltérő pályákra kerültek: a bérleti díjak folyamatosan, egyenletesen nőttek, miközben a lakásárak jelentősen ingadoztak.

A lakásárak 2013 elejéig jelentősen csökkentek, abban az évben és a következőben lényegében stagnáltak, majd 2015-ben meredeken, a bérleti díjak üteménél jóval gyorsabban növekedni kezdtek. 2020 harmadik negyedévét 2010-zel összevetve a bérleti díjak átlagosan 14,6 százalékkal nőttek, míg a lakásárak 26,8 százalékkal. 2010-ről 2020 harmadik negyedévére a lakásárak 16 tagállamban jobban nőttek, mint a bérleti díjak.

A lakásárak 23 tagállamban nőttek, a leginkább:

  • Észtországban (105 százalékkal),
  • Magyarországon (92 százalékkal),
  • Luxemburgban (90 százalékkal).

Görögországban, Olaszországban, Cipruson és Spanyolországban csökkentek a lakásárak.

Ha a 2020 harmadik negyedévi árakat nem 2010-hez, hanem 2015-höz viszonyítjuk, akkor a növekedés Magyarországon volt a legnagyobb, méghozzá kiugróan, az árak 80 százalékkal nőttek, miközben az EU-átlag csak 28 százalék volt:

Ami a bérleti díjakat illeti, 2010-hez viszonyítva ebben az összehasonlításban is Észtország végzett az élen (136 százalékos növekedés). Magyarország a bérleti díjak növekedését tekintve nincs az élmezőnyben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Utazás az 1960-as, 1970-es évek hazai „másszínházi” világában

Utazás az 1960-as, 1970-es évek hazai „másszínházi” világában

Kilépett a DK-ból az óbudai alpolgármester, mert csalódott Gyurcsány Ferencben

Kilépett a DK-ból az óbudai alpolgármester, mert csalódott Gyurcsány Ferencben

Gyanús venezuelai dollármilliárdok Svájcban

Gyanús venezuelai dollármilliárdok Svájcban