P.E. Itthon

Tippeljen, melyik kormány alatt született szabályok miatt szabadul Sztojka Iván!

Nagy öngólt rúgott a kormánypárti sajtó, amikor nekiment az Országos Bírói Tanács leendő új elnökének, Szabó Sándornak a Cozma-gyilkosság ügyében elítélt Sztojka Iván feltételes szabadon bocsátása miatt. A kedvezményes szabadulás lehetőségét ugyanis a második Orbán-kormány idején írt és elfogadott büntető törvénykönyv rendelkezik, az nem valamiféle „kommunista” maradvány.

Pálmai Erika Itthon

Handó Tünde kiütötte a Fővárosi Törvényszék elnökét

Egy ideig nem lesz elnöke a Fővárosi Törvényszéknek, mert Handó Tünde OBH-elnöknek első körben nem sikerült megtalálnia a megfelelő jelöltet. Az egyedüliként pályázó eddigi vezető Fazekas Sándort támogatta volna a bírói kar, de Handó nem kér belőle. Ez nem egyedi eset, van benne rendszer.

Schiffer András Itthon

Schiffer: Bíróságok célkeresztben

A bírói függetlenség menetrendszerű, nyílt színi megkérdőjelezése a mindenkori hatalom szempontjából is súlyos kockázatokat rejt – írja publicisztikájában az LMP volt társelnöke, frakcióvezetője.

MTI Itthon

Párkapcsolati erőszak: sokszor a bíróságok is előítéletesek

Ezt állapította meg a PATENT Jogvédő Egyesület, amely 14 hónapig kísérte figyelemmel a vonatkozó eseteket a bíróságokon. Volt, hogy elhallgatták, elbagatellizálták a bántalmazás kérdést. A helyes bírói hozzáállás kivételnek számított. A párkapcsolati erőszak minden ötödik nőt érint.

MTI Itthon

Törvényszéki elnök: Lázárnak nincs igaza a bíróságokkal kapcsolatban

A Fővárosi Törvényszék elnöke közölte, nincs mélyrepülésben a magyar igazságszolgáltatás, a hatalmi ágak szétválasztása pedig alapérték. A vörösiszap-katasztrófa ügyében indított kártérítési perekben a bíróságok 260 millió forintnyi kártérítést ítéltek meg a károsultaknak, már csak a MÁV ügyében kell ítéletet hozni.

MTI Itthon

Januártól jön az e-bíróság annak, aki kedveli a bürokráciát

Az elektronikus bírósági rendszerben nyomon követhető lesz az ügyek állása. Az ügyfél az iratokba történő betekintés mellett figyelmeztetést is kérhet arról, ha valamilyen határidő lejár. A regisztráció viszont elég bonyodalmasnak tűnik: ügyfélkapun keresztül és papíron is be kell adni a szükséges dokumentumokat.

MTI Itthon

Lázár sajnálja, hogy nincs halálbüntetés

A bíróságoknak fogalmuk sincs a magyar valóságról, és nem igazságot, hanem jogot szolgáltatnak – mondta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár csütörtökön. Azt is elmondta, sajnálja, hogy nem lehet visszaállítani a halálbüntetést.

MTI Itthon

Ügyáthelyezések: a bíróság vagy folytatja, vagy elölről kezdi az ügyeket

A Fővárosi Törvényszék végzésének meghozásától számítva két hónapon belül lezárulnak bírósági ügyáthelyezések – közölte Kónya István szerdán az MTI megkeresésére. A Kúria elnökhelyettese azt is elmondta: ha egy ügy új bírósághoz kerül, azt új ügyként kell kezelni, és – esetleg perkönnyítő megoldások segítségével – elölről kell kezdeni a tárgyalást.

MTI Itthon

Egymást hozzák nehéz helyzetbe a törvényszékek

Az eljárások elhúzódásához, ezen keresztül pedig újabb strasbourgi kártérítési perekhez vezethet, ha egyes törvényszékek az ügyáthelyezés megszűnésével visszaadják a Fővárosi Törvényszéknek (FT) a náluk folyó pereket - mondta a Magyar Hírlapnak Répássy Róbert.

MTI/Magyar Hírlap Itthon

Drámai módon megugrott a bíróságokra befutott ügyek száma

Az Országos Bírósági Hivatal első félévi statisztikai adatai alapján az előző év hasonló időszakához képest az idén az első hat hónapban 68 százalékkal több ügy érkezett a bíróságokra – írja a Magyar Hírlap.

MTI Itthon

Darák: a bíróságoknak nem a közhangulatnak kell megfelelniük

A bíróságoknak nem a gyakran változó közhangulatnak kell megfelelniük, hanem a hosszú távú elfogadottságot kell továbbépíteniük - szögezte le Darák Péter a Fővárosi Ítélőtábla fennállásának tizedik évfordulója alkalmából megtartott ünnepségen hétfőn, a Kúrián.

1 2 3

A címlapról ajánljuk