#cukrászda



Sopronban épült meg a csokifüggők Mekkája

Egy szerelem hozta Magyarországra az egyik legmenőbb osztrák cukrászdinasztiát, amely amellett, hogy behozta a csokoládé készítését a magyar cukrászdába, egyedülálló kóstoló show-kat is tart rendszeresen soproni látványcukrászatában. Nemrég pedig aranyérmet nyert a világ egyik legjelentősebb csokoládéversenyén. Megnéztük, videóval is körbejártunk, hogyan készül a Harrer csokiműhely világbajnok csokoládéja. "Sose leszünk ebből gazdagok, de tök jó így élni" – mondja a cukrászat magyar társtulajdonosa.

Molnár Csaba


Tele van nosztalgiázó vendégekkel a Jégbüfé

Hatvanhárom év után bezárja kapuit a Ferenciek tere és a belváros egyik emblematikus találkozóhelye, a Jégbüfé. A Párizsi Udvar épületét megvásárló cég ötcsillagos apartmanhotelt képzel el a helyszínen, a felújítás miatt pedig mennie kell a népszerű cukrászdának. Most még egyszer utoljára megrohamozhatják a vendégek a gofri- és krémes-lelőhelyet, miközben a személyzet néhány tagja még mindig nem tudja, mi lesz velük a szombati zárás után. Riporterünk és videósunk is ott járt.

hvg.hu

Itt nyaljon pénteken, a Fagylalt Éjszakáján

Nem úgy tűnik, hogy a nyár e héten elmúlna, így pedig jól jöhet még egy esemény, amikor kollektív fagyizásba kezdhet az ország. És valóban: a Fagylalt Éjszakája akció keretében a hivatalos péntek esti zárórától éjfélig féláron kínálják a gombócokat a kijelölt cukrászdák, fagyizók. Mi kipróbáltunk néhány helyet – és felemás élményekben volt részünk.

hvg.hu

Fotó: Megvan az év fagyija

Az Opera Royal fantázianevű kehely belga tejcsokoládén alapul, amit ropogós pralinéval és fehércsokoládéval variált a pátyi mestercukrász.

hvg.hu

A csapból is csokoládé folyik

Fehér szarvasgomba, zöldalma, Oreo, Somlói, New York sajttorta. fehércsokoládés, epres "Hisztéria” fagylalt, úgyis mint a kézműves műhely és cukrászda névjegye. A Fagylalt Napja alkalmából egy olyan helyen jártunk, ahol még a csapból is csokoládé folyik.

hvg.hu


Fagylalt fél áron

Szűk három hét, és felvirrad a fagylaltimádók piros betűs napja, még ha nem is így jelöli a naptár. Magyarországon harmadik éve, hogy május 8-án megrendezik a fagylalt napját, ami mellé még a kézműves jelző is odakívánkozik.

hvg.hu

A Balaton legjobb fagyija és Picasso sütije

Pezsgős marcipán szamócával, ez maga volt a fagylaltkehelyben megtestesült Balatoni Randevú - tavaly nyáron. Most újra meghirdette a Balaton fagyija versenyt a tó regionális turisztikai szövetsége. Május 1-jén indul a hideg nyalat szezon, és egyúttal a tíznapos Nyított Balaton nevű akció, amelynek keretében még az is kiderülhet, mi lehet Picasso kedvenc süteménye.

hvg.hu

Újra kinyithatják nyáron a legendás szegedi cukrászdát

Nyáron újra vendégeket fogadhat a szegedi Virág cukrászda, amelynek üzemeltetésére pályázatot ír ki január közepéig az önkormányzat. A Kis és Nagy Virág bérleti jogának kikiáltási ára 59 millió forint. A licit titkos lesz – írja a Délmagyarország.

hvg.hu



Fotó: Törzsvendégnek járó bögrével ajándékozták meg a NAV-ot az Auguszt cukrászdában

"Az elmúlt pár hétben eggyel tovább bővült törzsvendégeink köre, és egyben a legrövidebb idő alatt a legtöbb látogatás címet is az új tag kapja" – írta Facebook-oldalán az Auguszt cukrászda, ahol a jelek szerint bögrével ajándékozzák meg a törzsvendégeket. A fotón az új törzsvendég, a NAV csészéje látható. "Hiába, a jó süteményt nem lehet megunni!" – kommentálta az Auguszt a Facebookon az adóhatóság kitüntető figyelmét.

hvg.hu



Így nyisson cukrászdát Bécsben

Az Európai Unió területén létező vállalkozási formákra nincs egységes uniós szabályozás, így a vállalkozási formák tagállamonként eltérőek, azokra a tagállami szabályozás az irányadó. A magyar vállalkozók az Európai Unió tagjaiként szabadon indíthatnak vállalkozást az unió bármely tagállamában. Ezt a jogot számukra az Unió egyik alapelve az állampolgárságon alapuló hátrányos megkülönböztetés tilalma biztosítja.

hvg.hu

Mi van a rigójancsin túl? – trendi cukrászdák Budapesten

A porból főzött olasz fagylaltok, az uniformizált torták és krémesek ideje lejárt. Ma már lassan kiveti magából a piac azt a fagyizót, amely nem kézműves, és azt a cukrászdát, ami nem dizájn, nincs egyedi arculata, saját üzletfilozófiája. Utánajártunk, miből válogathat a trendkövető édesszájú Budapesten, vagy akár a Sziget Fesztiválon.

Szaszkó Mariann