szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az andorrai sokk után adókedvezményt kaptak a focisták, de a CBA csődbe ment nagykercégének is alányúlt a kormány. A Váci utcában palira vett turistáknak halvány vigasz, hogy ezentúl már nem kell roamingdíjat fizetniük. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

A HVG e heti összeállításából kiderült: Andorra nélkül is vicc a magyar foci állapota. Az NB I leggazdagabb csapata a Ferencváros, egy év alatt 4,3 milliárd forinttal. A második helyre a Videoton került, 3,7 milliárdos bevétellel, a dobogó harmadik fokára pedig úgy került fel a Felcsút 2,5 milliárdos bevétellel, hogy az előző szezont az NB II.-ben töltötte.

A pénz és a sikerek között nincs feltétlenül összefüggés. A Ferencváros és a Videoton évek óta ott van ugyan az NB I élmezőnyében, de jellemző, hogy az idei bajnok Kispest 1,4 milliárdjával a bajnokság bevételi listáján csak a 7. lett. Ugyanezen a listán a nagy hármast közvetlenül a Debrecen és az MTK követte – pedig az utolsó fordulóban mindkettő a kiesés ellen küzdött, az MTK-nak nem is sikerült benn maradnia.

©

A politikusok figyelnek arra, hogy ne csak a kluboknak, a focistáknak is jó legyen. A kedden elfogadott adótörvények szerint az eddigi 125 helyett már 250 milliós lesz a határ, ameddig a sportolók és sportvezetők az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szerint adózhatnak. Hogy pontosan mennyi fizetésből kell megélniük a játékosoknak, azt a legtöbb klubnál hétpecsétes titokként kezelik. A Pénzcentrum összesítése szerint a legjobban fizetett, itthon játszó focista a fehérvári Juhász Roland, havi nyolcmilliós fizetéssel, akit két ferencvárosi, Gera Zoltán, valamint Böde Dániel követ, 7,5, illetve 6,3 millióval. A top 10-hez 4,8 milliós havi fizetés kell, de még az NB I középcsapatainál sem ritka az egymillió forint feletti bér.

A Szerencsejáték Zrt. egyébként elemezte a fogadásokat, és kizártnak tartja, hogy csalás miatt vesztett volna a magyar csapat Andorrában.

Mi legyen a következménye az andorrai vereségnek?

A kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a CBA franchise-partnereként ismert Palóc Nagykereskedelmi Kft.-t, amely jó ideje felszámolás alatt áll – adta hírül a csütörtöki Magyar Nemzet.

Ez a státusz azoknak a cégeknek jár, amelyeknél nemzetgazdasági érdek fűződik ahhoz, hogy egyezséget kössenek hitelezőikkel, rendezzék adósságaikat. Az előre szokatlannak tűnő intézkedés tehát azt a célt is szolgálhatja, hogy a salgótarjáni székhelyű cég alkalmazottai végre hozzájussanak a pénzükhöz.

A korábban 1300 alkalmazottat foglalkoztató cég 27 milliárd forintos árbevételt ért el, és Nógrád megye legnagyobb munkaadója volt. Az alkalmazottak elmaradt bérét közpénzből, az állami bérgarancia-alapból fizethetik ki.

Nemzetgazdasági érdek?

A Mahir Cityposterhez a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrei egy rendes adóhatósági ellenőrzésre e hét csütörtökre jelentkeztek be, helyettük azonban a NAV bűnügyi nyomozói érkeztek meg már hétfőn – mondta a Hír TV-nek Böröczky Kornélia ügyvéd, aki szokatlannak tartja ezt az eljárást. Előfordul, hogy az adóhatósági ellenőrzésből később bűnügyi igazgatósági eljárás van, de az, hogy a bűnügyi eljárás megelőzi az adóhatóságit, nagyon ritka.

A Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó cég ügyvezetője szerint az adónyomozók annak a – 2017. január és 2017. április 30-a közötti – időszaknak a papírjait kérték ki, ami a Jobbik plakátkampányának indulását előzte meg.

Bár a NAV korábban csak általános vizsgálatról egyeztetett a Mahir Cityposterrel, a nyomozók pedig csak most hétfőn mentek ki a céghez, a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Magyar Idők már a múlt csütörtökön arról írt, hogy a vállalkozás ellen költségvetési csalás gyanújával indult nyomozás. A gyanú szerint több plakát kerülhetett ki, mint amennyit a Mahir és a Publimont bevallott. Csütörtökön az adóellenőrök a Mahir anyavállalatához, a Mahir Zrt.-hez is eljutottak, és ott nem csak a jobbikos szerződések érdekelték őket.

Miről írhatna még a Magyar Idők?

A hét képe: “Nem hagyjuk el az országot” – ígérte a GE azután, hogy bejelentette, megkezdték a tárgyalásokat a fényforrásüzletág eladásáról.

©

Mint ismert, frissen végzett jogászként a Magyar Nemzeti Bankban (MNB) helyezkedett el Polt Péter legfőbb ügyész kisebbik lánya, Polt Petra. A jegybankban éppen Polt felesége, Polt-Palásthy Marianna felel a személyzeti ügyekért. Polt Petra és Polt-Palásthy Marianna nem vér szerinti rokonok, de családtagok; a lány Polt Péter korábbi házasságából született. A 24.hu most kiderítette, mennyit keres a legfőbb ügyész lánya a jegybanknál.

Az MNB válasza alapján Polt Petra havi bruttó 500 ezer forint munkabért kap. Ezt fejeli meg – a többi jegybanki munkavállalóhoz hasonlóan – évi 495 ezer forint béren kívüli juttatás, ez havi szinten kicsivel több mint 40 ezer forintot jelent. Összeadva ez azt jelenti, hogy az 500+40 ezer forint juttatás nettóban a havi 360 ezer forintot közelíti, ami jóval felette van a kezdő banki jogászok fizetésének a versenyszektorban.

Sok a havi 360 ezer nettó?

A Váci utcai térfigyelő kamerák révén megfigyelték azokat a nőket, akik a minap lebukott, turisták átverésére szakosodott sörözőbe csalták be a kuncsaftokat. A police.hu-n a korábbi közleményekkel részletesebb cikket is közölnek az esetről, az eredeti beszámolót a hvg.hu is lehozta, azt itt olvashatja el. Huszonkilenc konzumnőt azonosítottak be, akik a késő esti órákban szólították le a férfiakat a pub előtt, mindig külföldieket, és mindig ugyanebbe a pubba hívták egy italra a férfiakat. Korábban azt írták az átvert turisták, hogy a nők időnként nem helybéli lakosnak álcázták magukat, például térképpel játszották el, hogy keresnek egy pubot, amely aztán persze a csaló pub lett.

©

Fogyasztás közben két trükköt vetettek be a csalókkal összejátszó konzumnők, hogy ne részegedjenek le a nagy italozásban: az egyik, hogy a valódi szeszesitalok helyett ők csak szörpöt kaptak. A másik, hogy valódi töményet kaptak, de azt a felhajtás után visszaköpték egy odakészített energiaitalos dobozba.

Hogyan lehetne védekezni a csalárd konzumnők ellen?

Nagyot lépett csütörtökön az Európai Unió: az EU-zónán belül megszűnt a roamingdíj. Egészen pontosan életbe lépett a belföldi díjszabás szerinti barangolásról szóló rendelet, vagy angolul a „roam like at home”. Ez nem jelent természetesen egységes díjazást, és azt sem, hogy mostantól korlátozás nélkül használhatjuk egy másik országban a jól bevált előfizetésünket, ám sok pénzt spórolhat meg, aki egy másik uniós országban használja a telefonját.

Vannak azonban buktatók, amelyekre nem árt ügyelni, ezekről itt olvashat részletesen.

Mégiscsak jó valamire az Európai Unió?

Habony Árpád közeli barátaié, a Princess pékséglánc grúz-izraeli tulajdonosaié lesz a Puskás Ferenc Stadion metróállomás feletti irodaház – értesült a Heti Válasz. A lap friss számában megjelent cikk szerint a tulajdonszerzéssel a BKV üzleti terve is számol, amelyet már jóvá is hagyott a főváros. Az érdekcsoport vételi jogát már be is jegyezték az ingatlan-nyilvántartásba.

A BKV Zrt. menedzsmentje már korábban javasolta a Fővárosi Közgyűlésnek, engedjék, hogy a metróállomást és a fölötte tornyosuló irodaházat privatizálhassák és eladhassák a ciprusi cégeken keresztül működő grúz-izraeli cégnek.

Mi történt?

Ha ezt a cikket érdekesnek találta, van még: kövesse és ha tetszik, ossza meg ismerőseivel a gazdasági rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megjött a friss időjárás-előrejelzés a jövő hétről

Megjött a friss időjárás-előrejelzés a jövő hétről

Máté Bence: "A természet érdekes pillanatait keresem"

Máté Bence: "A természet érdekes pillanatait keresem"

Műkarral ölelhette át testvérét a félkezű fiú

Műkarral ölelhette át testvérét a félkezű fiú

Az utasok elkobzott cuccaiból állítottak karácsonyfát a vilniusi reptéren

Az utasok elkobzott cuccaiból állítottak karácsonyfát a vilniusi reptéren

Greta Thunberg elfáradt, szünetet tart

Greta Thunberg elfáradt, szünetet tart

Halálos vége is lehet a találkozásnak a pókkal, amelyik lila tojásokat rak

Halálos vége is lehet a találkozásnak a pókkal, amelyik lila tojásokat rak