szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az andorrai sokk után adókedvezményt kaptak a focisták, de a CBA csődbe ment nagykercégének is alányúlt a kormány. A Váci utcában palira vett turistáknak halvány vigasz, hogy ezentúl már nem kell roamingdíjat fizetniük. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

A HVG e heti összeállításából kiderült: Andorra nélkül is vicc a magyar foci állapota. Az NB I leggazdagabb csapata a Ferencváros, egy év alatt 4,3 milliárd forinttal. A második helyre a Videoton került, 3,7 milliárdos bevétellel, a dobogó harmadik fokára pedig úgy került fel a Felcsút 2,5 milliárdos bevétellel, hogy az előző szezont az NB II.-ben töltötte.

A pénz és a sikerek között nincs feltétlenül összefüggés. A Ferencváros és a Videoton évek óta ott van ugyan az NB I élmezőnyében, de jellemző, hogy az idei bajnok Kispest 1,4 milliárdjával a bajnokság bevételi listáján csak a 7. lett. Ugyanezen a listán a nagy hármast közvetlenül a Debrecen és az MTK követte – pedig az utolsó fordulóban mindkettő a kiesés ellen küzdött, az MTK-nak nem is sikerült benn maradnia.

©

A politikusok figyelnek arra, hogy ne csak a kluboknak, a focistáknak is jó legyen. A kedden elfogadott adótörvények szerint az eddigi 125 helyett már 250 milliós lesz a határ, ameddig a sportolók és sportvezetők az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szerint adózhatnak. Hogy pontosan mennyi fizetésből kell megélniük a játékosoknak, azt a legtöbb klubnál hétpecsétes titokként kezelik. A Pénzcentrum összesítése szerint a legjobban fizetett, itthon játszó focista a fehérvári Juhász Roland, havi nyolcmilliós fizetéssel, akit két ferencvárosi, Gera Zoltán, valamint Böde Dániel követ, 7,5, illetve 6,3 millióval. A top 10-hez 4,8 milliós havi fizetés kell, de még az NB I középcsapatainál sem ritka az egymillió forint feletti bér.

A Szerencsejáték Zrt. egyébként elemezte a fogadásokat, és kizártnak tartja, hogy csalás miatt vesztett volna a magyar csapat Andorrában.

Mi legyen a következménye az andorrai vereségnek?

A kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a CBA franchise-partnereként ismert Palóc Nagykereskedelmi Kft.-t, amely jó ideje felszámolás alatt áll – adta hírül a csütörtöki Magyar Nemzet.

Ez a státusz azoknak a cégeknek jár, amelyeknél nemzetgazdasági érdek fűződik ahhoz, hogy egyezséget kössenek hitelezőikkel, rendezzék adósságaikat. Az előre szokatlannak tűnő intézkedés tehát azt a célt is szolgálhatja, hogy a salgótarjáni székhelyű cég alkalmazottai végre hozzájussanak a pénzükhöz.

A korábban 1300 alkalmazottat foglalkoztató cég 27 milliárd forintos árbevételt ért el, és Nógrád megye legnagyobb munkaadója volt. Az alkalmazottak elmaradt bérét közpénzből, az állami bérgarancia-alapból fizethetik ki.

Nemzetgazdasági érdek?

A Mahir Cityposterhez a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrei egy rendes adóhatósági ellenőrzésre e hét csütörtökre jelentkeztek be, helyettük azonban a NAV bűnügyi nyomozói érkeztek meg már hétfőn – mondta a Hír TV-nek Böröczky Kornélia ügyvéd, aki szokatlannak tartja ezt az eljárást. Előfordul, hogy az adóhatósági ellenőrzésből később bűnügyi igazgatósági eljárás van, de az, hogy a bűnügyi eljárás megelőzi az adóhatóságit, nagyon ritka.

A Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó cég ügyvezetője szerint az adónyomozók annak a – 2017. január és 2017. április 30-a közötti – időszaknak a papírjait kérték ki, ami a Jobbik plakátkampányának indulását előzte meg.

Bár a NAV korábban csak általános vizsgálatról egyeztetett a Mahir Cityposterrel, a nyomozók pedig csak most hétfőn mentek ki a céghez, a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Magyar Idők már a múlt csütörtökön arról írt, hogy a vállalkozás ellen költségvetési csalás gyanújával indult nyomozás. A gyanú szerint több plakát kerülhetett ki, mint amennyit a Mahir és a Publimont bevallott. Csütörtökön az adóellenőrök a Mahir anyavállalatához, a Mahir Zrt.-hez is eljutottak, és ott nem csak a jobbikos szerződések érdekelték őket.

Miről írhatna még a Magyar Idők?

A hét képe: “Nem hagyjuk el az országot” – ígérte a GE azután, hogy bejelentette, megkezdték a tárgyalásokat a fényforrásüzletág eladásáról.

©

Mint ismert, frissen végzett jogászként a Magyar Nemzeti Bankban (MNB) helyezkedett el Polt Péter legfőbb ügyész kisebbik lánya, Polt Petra. A jegybankban éppen Polt felesége, Polt-Palásthy Marianna felel a személyzeti ügyekért. Polt Petra és Polt-Palásthy Marianna nem vér szerinti rokonok, de családtagok; a lány Polt Péter korábbi házasságából született. A 24.hu most kiderítette, mennyit keres a legfőbb ügyész lánya a jegybanknál.

Az MNB válasza alapján Polt Petra havi bruttó 500 ezer forint munkabért kap. Ezt fejeli meg – a többi jegybanki munkavállalóhoz hasonlóan – évi 495 ezer forint béren kívüli juttatás, ez havi szinten kicsivel több mint 40 ezer forintot jelent. Összeadva ez azt jelenti, hogy az 500+40 ezer forint juttatás nettóban a havi 360 ezer forintot közelíti, ami jóval felette van a kezdő banki jogászok fizetésének a versenyszektorban.

Sok a havi 360 ezer nettó?

A Váci utcai térfigyelő kamerák révén megfigyelték azokat a nőket, akik a minap lebukott, turisták átverésére szakosodott sörözőbe csalták be a kuncsaftokat. A police.hu-n a korábbi közleményekkel részletesebb cikket is közölnek az esetről, az eredeti beszámolót a hvg.hu is lehozta, azt itt olvashatja el. Huszonkilenc konzumnőt azonosítottak be, akik a késő esti órákban szólították le a férfiakat a pub előtt, mindig külföldieket, és mindig ugyanebbe a pubba hívták egy italra a férfiakat. Korábban azt írták az átvert turisták, hogy a nők időnként nem helybéli lakosnak álcázták magukat, például térképpel játszották el, hogy keresnek egy pubot, amely aztán persze a csaló pub lett.

©

Fogyasztás közben két trükköt vetettek be a csalókkal összejátszó konzumnők, hogy ne részegedjenek le a nagy italozásban: az egyik, hogy a valódi szeszesitalok helyett ők csak szörpöt kaptak. A másik, hogy valódi töményet kaptak, de azt a felhajtás után visszaköpték egy odakészített energiaitalos dobozba.

Hogyan lehetne védekezni a csalárd konzumnők ellen?

Nagyot lépett csütörtökön az Európai Unió: az EU-zónán belül megszűnt a roamingdíj. Egészen pontosan életbe lépett a belföldi díjszabás szerinti barangolásról szóló rendelet, vagy angolul a „roam like at home”. Ez nem jelent természetesen egységes díjazást, és azt sem, hogy mostantól korlátozás nélkül használhatjuk egy másik országban a jól bevált előfizetésünket, ám sok pénzt spórolhat meg, aki egy másik uniós országban használja a telefonját.

Vannak azonban buktatók, amelyekre nem árt ügyelni, ezekről itt olvashat részletesen.

Mégiscsak jó valamire az Európai Unió?

Habony Árpád közeli barátaié, a Princess pékséglánc grúz-izraeli tulajdonosaié lesz a Puskás Ferenc Stadion metróállomás feletti irodaház – értesült a Heti Válasz. A lap friss számában megjelent cikk szerint a tulajdonszerzéssel a BKV üzleti terve is számol, amelyet már jóvá is hagyott a főváros. Az érdekcsoport vételi jogát már be is jegyezték az ingatlan-nyilvántartásba.

A BKV Zrt. menedzsmentje már korábban javasolta a Fővárosi Közgyűlésnek, engedjék, hogy a metróállomást és a fölötte tornyosuló irodaházat privatizálhassák és eladhassák a ciprusi cégeken keresztül működő grúz-izraeli cégnek.

Mi történt?

Ha ezt a cikket érdekesnek találta, van még: kövesse és ha tetszik, ossza meg ismerőseivel a gazdasági rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!