#gasztronómia

Tökéletes télindító csülkös bableves - recept
 

Tökéletes télindító csülkös bableves - recept

Úgy tűnik, most aztán beindul a tél. Nem mintha olyan nagyon hiányzott volna, de így legalább létjogosultsága lesz a jó húzós, lélekmelegítő ételeknek, és nem kell feltétlenül lájtoskodnunk. Mindjárt kezdhetjük is egy tekintélyes csülkös bablevessel, utána jöhet palacsinta, és a vasárnap délutáni egészségtelen szieszta.

Gy.Zs. Gy.Zs.

Minden téli nyavalyát elűz a tejsavó - tipp, receptekkel
 

Minden téli nyavalyát elűz a tejsavó - tipp, receptekkel

Bifidus essensis, probiotikus és az egyéb bűvös szavaktól megigézve azonnal tudatos vásárlókká válunk, és tucatjával hordjuk haza a különböző színes dobozokat a szupermarketekből, mert az egészségnél nincs is fontosabb. Közben elfeledjük az egyszerű, ám annál hatásosabb, olcsóbb, évszázadok óta jól ismert gyógyhatású tejsavót. Nemcsak egy ital, amitől elkerülhet minket minden téli nyavalya, de sütés-főzéskor is nagyszerűen felhasználható.

Haulitus Anikó Haulitus Anikó

Németország egyre feljebb tör a Michelin-csillagok versenyében
 

Németország egyre feljebb tör a Michelin-csillagok versenyében

Minden korábbinál magasabbra emelkedett Németországban a Michelin-csillagos éttermek száma - derül ki a németországi Michelin-étteremkalauz szerdán Berlinben bemutatott 2013-as kiadásából. A régmúltban még nem éppen a konyhaművészetéről híres ország megtartotta a Franciaország mögötti második helyet a lehető legtöbb csillaggal rendelkező vendéglők európai mezőnyében.

MTI MTI

Tökéletes házi sajt – recept
 

Tökéletes házi sajt – recept

Aki sütött már otthon kenyeret, biztosan elhiszi, hogy a házi sajtkészítés sem ördöngösség. De azoknak sem kell kételkedni a sikerben, akik eddig csak tébláboltak a konyhában.

Haulitus Anikó Haulitus Anikó

Tökéletes tepsis hús vasárnapra - recept
 

Tökéletes tepsis hús vasárnapra - recept

Lassan szokjuk a többnapos hétvégéket, de pánikbetegek leszünk a gondolattól, ha nem sütünk-főzünk állandòan harmadnapra éhkoppon marad a familia. Lelki elsősegély és telefonos segítség helyett forduljunk bizalommal a sütőnkhöz. Beledugunk ezt-azt, és máris mehetünk körmöt reszelni.

Gy.Zs. Gy.Zs.

A tökéletes makaron titkai - egy amatőr feljegyzései
 

A tökéletes makaron titkai - egy amatőr feljegyzései

Az aprócska makaron a múlt század elején Párizsból indult világhódító útjára, és népszerűsége máig töretlen. Az utóbbi években nálunk is divatos lett: magára valamit adó cukrásznak illik előállni a saját makaronjaival. De egyre többen próbálkoznak otthon is a „szendvics sütivel”. Íme, egy lelkes és kitartó hívő makaron-története. Az újabb hosszú hétvégén mi is próbálkozhatunk.

Tamási Katalin Tamási Katalin

Csabán ötezernél többen gyúrják a kolbászt
 

Csabán ötezernél többen gyúrják a kolbászt

Tavaly közel százezren látogattak el a Csabai Kolbászfesztivál rendezvényeire és ugyanennyi vendéget várnak az idén is – mondta el a hvg.hu-nak Hégely Sándor fesztiváligazgató. Mindez annak ismeretében különösen elismerésre méltó, hogy Békéscsaba távol fekszik Budapesttől, közúti elérhetősége sok kívánni valót hagy maga után. Valahogy a rendezvény mégis az ország három leglátogatottabb gasztronómiai fesztiválja közé verekedte magát.

Bod Péter Bod Péter

Tökéletes sütőtök krémleves – recept
 

Tökéletes sütőtök krémleves – recept

Amikor még voltak rendes évszakok, állítólag a sütőtöknek is illett várni az első fagyokig: akkor szedték csak fel a földekről, ha megcsípte a dér. Manapság nem tököljük el az időt, ott a piacon a karcsú kanadai tök meg a gömböc kis japán Hokkaidó, de hetek óta már a tekintélyes hazaiak is. Mehetnek a levesbe.

Gy.Zs. Gy.Zs.


Tökéletes házi kenyér - recept
 

Tökéletes házi kenyér - recept

Ha eddig nem próbáltunk volna otthon kenyeret sütni, ne tétovázzunk tovább. Nem csak azért, mert olyan fantasztikus a lakást belengő kenyérillat, hanem, mert egészségesebb és olcsóbb is a boltinál, amit magunk készítünk.

Haulitus Anikó Haulitus Anikó

Minden napra jut egy menő hely Budapesten II.
 

Minden napra jut egy menő hely Budapesten II.

Amikor már azt hinnénk, a sorra nyíló romkocsmák, bárok és bisztrók újhullámába nem fér bele több izgalmas hely, még mindig érhetnek pozitív csalódások. Legutóbbi gasztrotúránkon csokis croissant illatú párizsi padlásokon, kávégőzös ausztrál tengerpartokon, és csülökkel megpakolt magyaros fazekakon át vitt az utunk, közben pedig megtaláltuk Budapest vendéglátóiparának Batmenjeit is.

Tossenberger Adél Tossenberger Adél

Tökéletes egybesült hús – klasszikus vasárnapi ebéd recept
 

Tökéletes egybesült hús – klasszikus vasárnapi ebéd recept

Történetesen tökéletesen ránk tört a nosztalgia. Ha már eleresztettük boldogult diákkorunk rémisztő menzakajáit, itt az ideje a családi vasárnapok felidézésének. A klasszikus rántott hús-krumpli-uborkasaláta kombó kipipálva. Mi is volt még? A feledés homályából felbukkan az egybesült hús.

Gy.Zs. Gy.Zs.



A Cserpes, a Leves és a Halkakas - Nagyítás-fotógaléria
 

A Cserpes, a Leves és a Halkakas - Nagyítás-fotógaléria

Halbisztró, tejivó, levesbár, háztáji piac – sorra nyílnak Budapesten a színes és szinte pillanatok alatt befutó gasztroterek. Olyan fiatalok állnak össze, akik sosem vendéglátóztak, mégis úgy érzik, ők lesznek azok, akik betömik a piacon tátongó lyukakat, és nem is igen lőnek mellé. A városnak egyértelműen kell a bio, a magyar és a retro is.


Minden napra jut egy menő hely Budapesten
 

Minden napra jut egy menő hely Budapesten

Halbisztró, tejivó, levesbár, háztáji piac – sorra nyílnak Budapesten a színes és szinte pillanatok alatt befutó gasztroterek. Legtöbbször olyan fiatalok állnak össze, akik sosem vendéglátóztak, mégis úgy érzik, ők lesznek azok, akik betömik a piacon tátongó lyukakat, és úgy néz ki, nem is igen lőnek mellé. A városnak egyértelműen kell a bio, a magyar és a retro is. Fedezzen fel belőlük minden nap egyet!

Tossenberger Adél Tossenberger Adél




Tökéletes pizza házilag - recept
 

Tökéletes pizza házilag - recept

Ha tetszik, ha nem a felkent magyar konyházóknak, a pizza immár a honi kulinária alaptétele. Népszerűségben veri a lángost és a fánkot is, annak ellenére, hogy többnyire az eredeti olasz tésztához van a legkevesebb köze. Ennek oka nemcsak a magyar fantázia gazdagságát bizonyítandó, meghökkentő feltétek sokszínűségében keresendő, hanem abban a szomorú tényben, hogy ha ránk tör a csillapíthatatlan pizza-ehetnék, szinte azonnal nyúlunk a telefonért és hívjuk a pizzafutárt.

Haulitus Anikó Haulitus Anikó