#gasztronómia


Hackelje meg Ferran Adriá új projektjét, a BulliPediát!
 

Hackelje meg Ferran Adriá új projektjét, a BulliPediát!

Ezzel a felhívással indította el Ferran Adriá, a világhírű spanyol séf azt a versenyt, amelyben olyan kreatívok jelentkezését várja, akik tehetséget éreznek magukban a dizájn, a technológia és az alkalmazások területén, és szívesen hozzájárulnának ötleteikkel a BulliPedia, azaz egy online gasztronómiai enciklopédia létrehozásához.

N.J. N.J.

Tányérhús vagy táfelspicc?
 

Tányérhús vagy táfelspicc?

Amikor különböző népek konyháját, jellemző ételeit vizslatjuk, azokat a kuriózumokat keressük, amelyek máshol nem fordulnak elő. A krumpli, a répa, a marhahús igazán nem tekinthető sajátságosnak, de a forma, amelyben megjelenik már egyedivé varázsolja az ételt. Így vagyunk a tányérhússal is. Már a róla való elmélkedés is felmelegít a hűvösre fordult őszben.

Szántó András Szántó András


Szerdán nyitja kapuit a 22. Budavári Borfesztivál
 

Szerdán nyitja kapuit a 22. Budavári Borfesztivál

Az idei Budavári Borfesztiválon vasárnap estig a nőké és a hölgy borászoké a főszerep. A borkedvelők most megtapasztalhatják, mit csinálnak másként a nők a szőlőkben, pincékben. A fesztivál díszvendége pedig Portugália, amely borai mellett az ország gasztronómiájával, kultúrájával is bemutatkozik.

hvg.hu hvg.hu

Veretes receptek a 21. századból
 

Veretes receptek a 21. századból

A külcsínt tekintve akár középkori kódexnek is nézhetnénk a gasztronómia alkimistájaként emlegetett brit sztárséf, Heston Blumenthal legújabb szakácskönyvét, amelyről minapi prezentációja után jelentek meg az első hírek.

T.S. T.S.

Így grillezzünk denevért: videó
 

Így grillezzünk denevért: videó

Az európai asztalkultúra teljes átélése nem jelentheti azt, hogy az ember minden új dolgot nekifutásból elutasít. Ennek megfelelően itt az idő, hogy konstatáljuk: a denevér is egy állat és mint ilyen, ehető. Ízlésformáló videó a cikkben.

hvg.hu hvg.hu

Bebukott a Michelin-csillagos séf
 

Bebukott a Michelin-csillagos séf

Ebédidőben szállták meg a végrehajtók a sztárszakács konyháját. Sergio Arola két Michelin-csillagos éttermét e hét keddjén leltározták fel és zárták be.

T.S. T.S.

Nem disznóval túr a szarvasgombavadász
 

Nem disznóval túr a szarvasgombavadász

Fekete gyémánt. Így nevezik azt a fűszert, amiről sokan nem is tudják, hogy „csak” ízesítésre való, és aminek a világpiacán Magyarország szuperhatalom. Az áráról legendák keringenek, pedig nem is a legdrágább fűszer. Szarvasgombából tényleg kevés van, ebben valóban hasonlít a gyémánthoz. És hogy a piacra rámozdult az üzleti alvilág.

Molnár Csaba Molnár Csaba

Lakásétterem:
 

Lakásétterem: "Addig csinálja az ember, amíg örömet okoz"

Különleges gasztronómiai élményt kínálnak a lakáséttermek, melyek már vidéki nagyvárosokban is megjelentek. Lehetetlen belőlük meggazdagodni, de szerelemből működtetni vagy imázsépítésre használni elsőrangú. Működésük erősen súrolja a legális kereteket, ezért ellátogatni egy ilyen helyre olykor nem nélkülöz konspiratív elemeket.

Varga Szabolcs Varga Szabolcs

Itt a csúcsminőségű magyar élelmiszerek listája
 

Itt a csúcsminőségű magyar élelmiszerek listája

A Magyar Gasztronómiai Egyesület április 7-én tartotta éves találkozóját, ahol megalapították az Aranyszalag Minőség tanúsítványt, amelyet a valóban kiváló minőségű hazai termékek kaphatnak majd meg. Egyelőre kilenc szerepel a listán, amely ha bővül, az csak nekünk jó.

Gy.Zs. Gy.Zs.


Váltás a Wamp élén
 

Váltás a Wamp élén

Március végétől a multis tapasztalatokkal is rendelkező Kókai Erika vezeti a legnagyobb magyar dizájnvásárt, a Wampot. Matheidesz Réka szülési szabadságra ment.

hvg.hu hvg.hu

Ilyen a disznóvágás a strázsahegyi pincesoron – Nagyítás-fotógaléria
 

Ilyen a disznóvágás a strázsahegyi pincesoron – Nagyítás-fotógaléria

A Kunsági borvidékhez tartozó strázsahegyi pincesor Monor egyik büszkesége. A hegyen mintegy 960 pince található, melyek közül 98 eredeti XIX. századi állapotában, 132 pedig felújított állapotában tekinthető meg. A javarészt családi tulajdonban lévő pincék gyakori helyszínei baráti borozgatásoknak, rokoni összejöveteleknek, disznóvágásoknak. Pataky Zsolt képriportja.

hvg.hu hvg.hu


Széll Tamás elárulta, mi lenne az utolsó vacsorája
 

Széll Tamás elárulta, mi lenne az utolsó vacsorája

Máshol régen felismerték, hogy a csúcsgasztronómia nem pénzkidobás - mondta a Heti Válasznak adott interjúban Széll Tamás, a lyoni Bocuse D'Or szakácsversenyen első magyarként részt vevő és tizedik helyezést elérő séf, aki elárulta, hogyan rohanják le az ellenőrök a versenyzőket, és azt is, hogy mit enne az utolsó vacsoráján.

hvg.hu hvg.hu


A legújabb menő helyek Budapesten
 

A legújabb menő helyek Budapesten

Hippiparadicsom, kultúrlokál, zsidó bisztró - bár rengeteg a frissen nyílt, és üresen tátongó hely Budapest belvárosában, ismét találtunk hét új, és teljesen eltérő karakterű gasztroteret, illetve szórakozóhelyet, amely működőképesnek tűnik. Íme, mustránk eredménye.

Tossenberger Adél Tossenberger Adél


Budapesti éttermek Európa legjobbjai között
 

Budapesti éttermek Európa legjobbjai között

Egy mindössze 12 asztallal működő kisvárosi olasz vendéglő, a modenai Osteria Francescana a legjobb étterem Európában a The Daily Meal gasztroportál most megjelent listája szerint - írja a Napi Gazdaság pénteki száma.

hvg.hu hvg.hu