#gasztronómia

Bebukott a Michelin-csillagos séf
 

Bebukott a Michelin-csillagos séf

Ebédidőben szállták meg a végrehajtók a sztárszakács konyháját. Sergio Arola két Michelin-csillagos éttermét e hét keddjén leltározták fel és zárták be.

T.S. T.S.

Nem disznóval túr a szarvasgombavadász
 

Nem disznóval túr a szarvasgombavadász

Fekete gyémánt. Így nevezik azt a fűszert, amiről sokan nem is tudják, hogy „csak” ízesítésre való, és aminek a világpiacán Magyarország szuperhatalom. Az áráról legendák keringenek, pedig nem is a legdrágább fűszer. Szarvasgombából tényleg kevés van, ebben valóban hasonlít a gyémánthoz. És hogy a piacra rámozdult az üzleti alvilág.

Molnár Csaba Molnár Csaba

Lakásétterem:
 

Lakásétterem: "Addig csinálja az ember, amíg örömet okoz"

Különleges gasztronómiai élményt kínálnak a lakáséttermek, melyek már vidéki nagyvárosokban is megjelentek. Lehetetlen belőlük meggazdagodni, de szerelemből működtetni vagy imázsépítésre használni elsőrangú. Működésük erősen súrolja a legális kereteket, ezért ellátogatni egy ilyen helyre olykor nem nélkülöz konspiratív elemeket.

Varga Szabolcs Varga Szabolcs

Itt a csúcsminőségű magyar élelmiszerek listája
 

Itt a csúcsminőségű magyar élelmiszerek listája

A Magyar Gasztronómiai Egyesület április 7-én tartotta éves találkozóját, ahol megalapították az Aranyszalag Minőség tanúsítványt, amelyet a valóban kiváló minőségű hazai termékek kaphatnak majd meg. Egyelőre kilenc szerepel a listán, amely ha bővül, az csak nekünk jó.

Gy.Zs. Gy.Zs.


Ilyen a disznóvágás a strázsahegyi pincesoron – Nagyítás-fotógaléria
 

Ilyen a disznóvágás a strázsahegyi pincesoron – Nagyítás-fotógaléria

A Kunsági borvidékhez tartozó strázsahegyi pincesor Monor egyik büszkesége. A hegyen mintegy 960 pince található, melyek közül 98 eredeti XIX. századi állapotában, 132 pedig felújított állapotában tekinthető meg. A javarészt családi tulajdonban lévő pincék gyakori helyszínei baráti borozgatásoknak, rokoni összejöveteleknek, disznóvágásoknak. Pataky Zsolt képriportja.

hvg.hu hvg.hu


A legújabb menő helyek Budapesten
 

A legújabb menő helyek Budapesten

Hippiparadicsom, kultúrlokál, zsidó bisztró - bár rengeteg a frissen nyílt, és üresen tátongó hely Budapest belvárosában, ismét találtunk hét új, és teljesen eltérő karakterű gasztroteret, illetve szórakozóhelyet, amely működőképesnek tűnik. Íme, mustránk eredménye.

Tossenberger Adél Tossenberger Adél


Tökéletes rántott hal - lépésről lépésre
 

Tökéletes rántott hal - lépésről lépésre

Karácsony előtt a vízcsapból is hal folyik, meg a halas receptek. A minap azt olvastuk valahol, hogy az ünnepi rántott halat az a nyeretlen kezdő is meg tudja csinálni, aki eddig legfeljebb csak teavizet forralt magának,úgy hogy bátran álljon neki.Tökéletesen megdöbbentünk, és mindjárt eszünkbe is jutott: hányféleképpen ronthatjuk el.

Gy.Zs. Gy.Zs.


A nagyi tökéletesen egyszerű kocsonyája – recept
 

A nagyi tökéletesen egyszerű kocsonyája – recept

Éppen két éve, hogy a tökéletesnek kikiáltott kocsonya receptjét megosztottuk, és tán szűk esztendeje is hirdettük az igét e komoly téli ügyletben. Igaz, házi áldás helyett hímezgethetnénk falvédő szövegnek: ismétlés a tudás anyja. De csak visszafejlődtünk.

Gy.Zs. Gy.Zs.


Veretes receptek a 21. századból
 

Veretes receptek a 21. századból

A külcsínt tekintve akár középkori kódexnek is nézhetnénk a gasztronómia alkimistájaként emlegetett brit sztárséf, Heston Blumenthal legújabb szakácskönyvét, amelyről minapi prezentációja után jelentek meg az első hírek.

T.S. T.S.

Így grillezzünk denevért: videó
 

Így grillezzünk denevért: videó

Az európai asztalkultúra teljes átélése nem jelentheti azt, hogy az ember minden új dolgot nekifutásból elutasít. Ennek megfelelően itt az idő, hogy konstatáljuk: a denevér is egy állat és mint ilyen, ehető. Ízlésformáló videó a cikkben.

hvg.hu hvg.hu

Váltás a Wamp élén
 

Váltás a Wamp élén

Március végétől a multis tapasztalatokkal is rendelkező Kókai Erika vezeti a legnagyobb magyar dizájnvásárt, a Wampot. Matheidesz Réka szülési szabadságra ment.

hvg.hu hvg.hu

Széll Tamás elárulta, mi lenne az utolsó vacsorája
 

Széll Tamás elárulta, mi lenne az utolsó vacsorája

Máshol régen felismerték, hogy a csúcsgasztronómia nem pénzkidobás - mondta a Heti Válasznak adott interjúban Széll Tamás, a lyoni Bocuse D'Or szakácsversenyen első magyarként részt vevő és tizedik helyezést elérő séf, aki elárulta, hogyan rohanják le az ellenőrök a versenyzőket, és azt is, hogy mit enne az utolsó vacsoráján.

hvg.hu hvg.hu


Budapesti éttermek Európa legjobbjai között
 

Budapesti éttermek Európa legjobbjai között

Egy mindössze 12 asztallal működő kisvárosi olasz vendéglő, a modenai Osteria Francescana a legjobb étterem Európában a The Daily Meal gasztroportál most megjelent listája szerint - írja a Napi Gazdaság pénteki száma.

hvg.hu hvg.hu

Szilveszter: folytatódik a gasztronómiai nihil
 

Szilveszter: folytatódik a gasztronómiai nihil

Nem nagyon tudnak elmozdulni a magyarok az év végi gasztronómiai édes pezsgő-virsli kombó alkotta gasztronómiai mélységekből, egy felmérés szerint év végén tízszeresére ugrik a pezsgővásárlás, az eladott mennyiség mintegy 75 százaléka valamilyen édes ízváltozat. Mondjuk ezzel együtt is javulást lehet regisztrálni e tárgyban, hiszen néhány éve még 80 százalék volt az arányuk.

hvg.hu hvg.hu