Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Fotók: így készül a NASA laborjában az űrhajósok pizzája
szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
A NASA ételtechnológiai laboratóriumában a Lockheed Martin kutatói azon kísérleteznek, hogyan fognak tudni pizzát sütni a 2030-ra tervezett Mars-expedíció űrhajósai.
Michele Perchonok és Maya Cooper az első pizzareceptet tesztelik a NASA laboratóriumában. A küldetésük: kitalálni a hat-nyolc űrhajós menüjét a 18 hónapos útra.
AP / NASA
Az űrhajósok közel százféle fagyasztott hozzávalót visznek majd magukkal, de az ételek szagát és ízét a súlytalanságban alig fogják érezni.
AP / NASA
Mivel a marsi gravitáció a földihez hasonló viszonyokat teremt, az űrhajósoknak lehetősége lesz zöldséget szeletelni, és alapanyagokból összeállítani a pizzát. A kutatók szerint nagy öröm lesz a szilárd táplálék a súlytalanságban fogyasztható koszthoz képest.
AP / NASA
A friss ételek mellett készül egy alternatív menü is, ahol az elsődleges szempont, hogy az étel 2-5 évig elálljon, és fogyasztható legyen.
AP / NASA
Nem csak a megfelelő mennyiségű vitamin és kalória bevitel a fontos. A NASA kutatásai azt is kimutatták, hogy a finom ételektől elviselhetőbbé válik a hosszú bezártság.