Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"9fb230d7-2422-4ab0-8c43-df46bf27b85d","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Arról már sokat lehetett hallani, hogy a klímaváltozás milyen hatással van az emberiségre, a természetre és sok másra – de most kiderült, hogy egy egészen meglepő területen is éreztetheti a hatását: a Föld felső légkörében.","shortLead":"Arról már sokat lehetett hallani, hogy a klímaváltozás milyen hatással van az emberiségre, a természetre és sok másra –...","id":"20250311_klimavaltozas-fold-felso-legkori-retegek-uveghazhatasu-gazok-muholdak-urszemet-utkozes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/9fb230d7-2422-4ab0-8c43-df46bf27b85d.jpg","index":0,"item":"324b111e-bbdf-41c0-b7af-38c3da91f0f2","keywords":null,"link":"/tudomany/20250311_klimavaltozas-fold-felso-legkori-retegek-uveghazhatasu-gazok-muholdak-urszemet-utkozes","timestamp":"2025. március. 11. 18:03","title":"A klímaváltozás váratlan hatása: kevesebb műhold keringhet a Föld körül","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b450cd4e-243b-4a6e-af9d-24e4b0c673c7","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"A legtöbben gazdasági irányba tanulnának tovább.","shortLead":"A legtöbben gazdasági irányba tanulnának tovább.","id":"20250310_83-eves-egyetemista-felsooktatasi-jelentkezesi-adatok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b450cd4e-243b-4a6e-af9d-24e4b0c673c7.jpg","index":0,"item":"f904dfa5-7afd-4565-a434-02502f5b8d1f","keywords":null,"link":"/itthon/20250310_83-eves-egyetemista-felsooktatasi-jelentkezesi-adatok","timestamp":"2025. március. 10. 07:54","title":"83 éves a legidősebb ember, aki egyetemre akar járni ősztől","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"4129673c-baec-414d-9b4e-d7b761b50f06","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"A tömegközlekedést és a teherszállítást biztosító hajókat kivéve április elsejétől csak kibocsátásmentes vízi járművekkel lehet a csatornákon csónakázni.","shortLead":"A tömegközlekedést és a teherszállítást biztosító hajókat kivéve április elsejétől csak kibocsátásmentes vízi...","id":"20250310_Amszterdam-hajok-szennyezes-kibocsatas-tiltas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4129673c-baec-414d-9b4e-d7b761b50f06.jpg","index":0,"item":"7cae189e-4b1f-468c-9961-357f32f76e87","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250310_Amszterdam-hajok-szennyezes-kibocsatas-tiltas","timestamp":"2025. március. 10. 07:38","title":"Kitiltják a szennyező sétahajókat Amszterdam belvárosából","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"f635bb1f-177a-4124-91dd-44df9d9440ef","c_author":"HVG","category":"360","description":"Tovább maradnak egészségesek, de tovább is élhetnek azok, akik hosszabb távon, akár évtizedeken át ugyanahhoz az orvoshoz (értsd: háziorvoshoz) járnak – erre hívja fel a figyelmet tudományos cikkében egy gerontológusprofesszor.","shortLead":"Tovább maradnak egészségesek, de tovább is élhetnek azok, akik hosszabb távon, akár évtizedeken át ugyanahhoz...","id":"20250310_hvg-haziorvosvalasztas-elettartam-egeszseg","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f635bb1f-177a-4124-91dd-44df9d9440ef.jpg","index":0,"item":"35de5ff9-0941-4123-9ef3-c63725537107","keywords":null,"link":"/360/20250310_hvg-haziorvosvalasztas-elettartam-egeszseg","timestamp":"2025. március. 10. 16:00","title":"Tovább élhetnek, akik sokáig ugyanahhoz a háziorvoshoz járnak","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5e227a0e-7142-459f-ae43-8545de8370fe","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Mintegy 221 ezer ember egészségügyi adatai alapján a Harvard Egyetem kutatói arra jutottak, az amerikai egészségügyi miniszter, Robert F. Kennedy valótlanságot állít a növényi olajokról. A motivációja egyelőre nem ismert.","shortLead":"Mintegy 221 ezer ember egészségügyi adatai alapján a Harvard Egyetem kutatói arra jutottak, az amerikai egészségügyi...","id":"20250310_egeszseg-halalozas-kockazata-novenyi-olaj-vaj-fogyasztasa","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5e227a0e-7142-459f-ae43-8545de8370fe.jpg","index":0,"item":"97a06639-8428-4afe-9bbc-5f9c5eeba631","keywords":null,"link":"/tudomany/20250310_egeszseg-halalozas-kockazata-novenyi-olaj-vaj-fogyasztasa","timestamp":"2025. március. 10. 20:03","title":"Egyértelmű eredmény: ha vaj helyett növényi olajat fogyaszt, csökken a halálozás kockázata","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"14018057-21d1-4953-92b2-415cca1866e7","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A Google már elkezdte bevezetni a Gmail új funkcióját, ahol a Gemini dolgozik azért, hogy semmiről se maradjon le a felhasználó.","shortLead":"A Google már elkezdte bevezetni a Gmail új funkcióját, ahol a Gemini dolgozik azért, hogy semmiről se maradjon le...","id":"20250311_google-gmail-gemini-mesterseges-intelligencia-esemeny-google-naptar","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/14018057-21d1-4953-92b2-415cca1866e7.jpg","index":0,"item":"6b570f39-9213-4e51-b5d8-861e9a9c6967","keywords":null,"link":"/tudomany/20250311_google-gmail-gemini-mesterseges-intelligencia-esemeny-google-naptar","timestamp":"2025. március. 11. 09:03","title":"Belenéz az e-mailekbe a Google mesterséges intelligenciája, aztán ha kell, előveszi a naptárat is","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"cb6a7f21-868b-4783-8cd5-421df11f89f2","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Kövér László azért büntette meg a képviselőt, mert Orbán Viktor egy régi beszédét bejátszotta a parlamentben.","shortLead":"Kövér László azért büntette meg a képviselőt, mert Orbán Viktor egy régi beszédét bejátszotta a parlamentben.","id":"20250310_momentum-hadhazy-akos-buntetes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/cb6a7f21-868b-4783-8cd5-421df11f89f2.jpg","index":0,"item":"e63fb687-4e0a-494e-8505-e739f7ed9b96","keywords":null,"link":"/itthon/20250310_momentum-hadhazy-akos-buntetes","timestamp":"2025. március. 10. 11:34","title":"A Momentum beszáll Hadházy Ákos 7 milliós büntetésének kifizetésébe","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"48bd5695-0674-45bd-b4fe-4aae9aea16eb","c_author":"hvg.hu/MTI","category":"kkv","description":"Megszületett a jogerős ítélet a kisvárdai csigafeldolgozó üzemmel kapcsolatos csalás miatt. Az elsőrendű vádlottat felmentették, a másodrendű felfüggesztettet kapott.","shortLead":"Megszületett a jogerős ítélet a kisvárdai csigafeldolgozó üzemmel kapcsolatos csalás miatt. Az elsőrendű vádlottat...","id":"20250310_becsodolt-kisvardai-csigafeldolgozo-itelet","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/48bd5695-0674-45bd-b4fe-4aae9aea16eb.jpg","index":0,"item":"fe0c41d0-fdb6-4ed6-9a24-d0e2fa214a86","keywords":null,"link":"/kkv/20250310_becsodolt-kisvardai-csigafeldolgozo-itelet","timestamp":"2025. március. 10. 17:30","title":"Nem megy börtönbe a becsődölt kisvárdai csigafeldolgozó ügyének két vádlottja","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Karácsony előtt a vízcsapból is hal folyik, meg a halas receptek. A minap azt olvastuk valahol, hogy az ünnepi rántott halat az a nyeretlen kezdő is meg tudja csinálni, aki eddig legfeljebb csak teavizet forralt magának,úgy hogy bátran álljon neki.Tökéletesen megdöbbentünk, és mindjárt eszünkbe is jutott: hányféleképpen ronthatjuk el.
Kezdjük ott, hogy ki ismeri ezt a szép magyar szót: pontypatkó? Nem is olyan régen még így szerepelt minden vendéglő étlapján a rántott hal. Mert az nem ugyanaz, mint a gerinc mentén lelapátolt halszelet. Azt bizony kell filézni, irdalni az ipszilon szálkák miatt rendesen. A patkó keletkezésének egyértelmű módja, hogy keresztbe kaszaboljuk a pontyot, a feje és a farka között jócskán helyet hagyva.Így ideálisan egyujjnyi vastag patkó alakú szeleteket kapunk. A halnak ekkor már illik kibelezve lenni.
Ezt csak azért jegyezzük meg, mert szerintünk a teavizes abszolút kezdőknek ez sem biztos, hogy egyértelmű.Tudunk olyan ifjú debütáló háziasszonyról, aki elsőre szentül meg volt győződve róla, a konyhakész felírat a zacskózott csirkén azt jelenti,csak fel kell nyitni a tasakot és megmelegíteni a serpenyőben a madarat. Szóval, nehogy valaki azt gondolja, nincs a halból kipakolni való. Egyszerűbb persze, ha eleve szeletelve vesszük meg.
Wikipedia
Mindjárt szemügyre is vehetjük, hogy a patkók tetejénél észlelhető, amúgy uszony alatti részről leválasztotta-e halbontó mester a szürkés zsírréteget. Mert az nem jó, abban lakozik a „pocsolya” íz, látványnak is lehangoló. A patkóban egyébként nem illik apró,alattomos szálkáknak lennie,viszont jogosan tartózkodik alsó száraiban a jókora csontszerű szálka, amit csak észre vesz bárki emberfia,és nem nyeli majd keresztbe. Más figyelmezni való vásárláskor: a friss hal bőre nem szürkés-nyálkás, és nincs brutális halszaga, csak amennyi stich adódik a halságából. Az előbbi két tünet a fehérjék bomlására utal,az pedig a frissességet több mint megkérdőjelezi.
Ha megvan a halunk, felhasználásig tegyük jégre, de ne halogassuk sokáig a dolgot. A legjobb minél frissebben elkészíteni. A legideálisabb, ha aznap, legfeljebb előző nap vesszük, amikor készítjük. A sütés a fogyasztás előtt fél órával történjék.
Ehhez a következő lépéseket tesszük meg: először is besózzuk, pár csöpp citromlével megcsöpögtetjük, és hagyjuk kicsit állni. Ezzel az eljárással kicsapathatjuk a nem-szeretem mellékízt a halhúsból, és lazíthatjuk a rostokat,esetlegesen mégis megbújó szálkákat.Hátha a halunk mégsem tudja,hogy adott helyen ez nem ildomos. Van iskola, amelyik a fokhagymás tejben való áztatást javasolja, de szerintünk ez inkább a tengeri halaknak tehet jót, hagyjuk a pontyunkat békén.
Viszont mielőtt nekiállunk a panírozásnak, öblítsük le a besózott, citromozott patkóinkat, majd szárogassuk rendesen (legjobb a konyhai papírtörlő), különben nedvesen könnyen ledobja a bundáját.
A panírozás menete a szokásos: liszt, tojás, morzsa. A lisztbe rendesen forgassuk bele a szeleteket, hogy mindenhol egyenletesen belepje. Mielőtt a pici sóval felvert tojásba mártogatnák, a felesleget rázogassuk le. Merülhetnek a tojásos fürdőbe a halak. Megint kis csurgatás, majd gyorsan behempergőzetni a morzsába. A réteges öltöztetéssel meg is vagyunk. Mindig csak annyi halat panírozzunk be, amennyit meg fogunk enni-etetni, akkor nem lesz semmi „ruházkodási” probléma a sütésnél.
Sistereg az olaj a felfokozott vágytól,hogy magába fogadhassa a bundás darabokat? Hm, elég, ha forró, a 170 fok környékén.A sütést közepes lángon visszük végig. Előbb fedő alatt szép pirosasra, arany barnára az egyik oldal, aztán szűrőlapáttal megfordítva, fedő nélkül a másik oldal. Uszkve 4-5 perc. A serpenyő legyen termetes, kényelmesen férhessenek benne a halaink. A megfordításnál eszünkbe ne jusson villával szurkálni a halainkat! Különben káromkodhatunk, és menthetjük a törmeléket.
mcdnblog
Papírtörlővel bélelt tálra szedjük, és vigyük mielőbb az asztalra. A világért se akarjuk alufóliával letakarva melegen tartani a pontypatkóinkat, mert ezzel az erővel a gőzfürdőbe is adhatnánk a kabinosnak.
Köretnek a karácsonyi hagyományok szerint az ecetes-hagymás vagy majonézes krumpli javallt, amúgy a zöldköretet, rizibizit, vajas krumplipürét is pártolnánk.
Séfbónusz:
Megkérdeztük a solymári Aranykorona vendéglősét, ifj. Moldován Istvánt, náluk milyen a tökéletes rántott hal. Önérzetesen jelentette: a legfontosabb a hal frissesége. Kétszer járatják meg lisztben-tojásban-házimorzsában, vagyis duplán bundázzák. Ahogy megjegyezte: ”nem alkalmazunk semmi belvárosi trükkösködést”.
Segal Viktor séf lehetne belvárosban-külvárosban, akkor se szívesen panírozna. Szerinte a pontyhoz nincs igazán jó magyar morzsa, inkább ázsiai módra tempurázná. A sütési hőmérsékletet ő is 170 fok körül tartaná. Amúgy a pontypatkó szó hallatán kissé felvonta a szemöldökét, de megegyeztünk: vannak közös gyerekkori traumáink a nagymamák fürdőkádban úszkáló karácsonyi pontyai okán.
Buday Péter,a Larus séfje a pankómorzsát tartja a legideálisabbnak a halpanírozáshoz.